Aslında hemen herşey kavram tanımlamaları ile başlar. Bir yönetmelik , kural , kanun v.b. bir şey oluşturulacaksa ilk önce yapılan şey temel kavramları belirlemektir. Temel kavramları belirlemek bu kuralları uygularken uygulayıcıların tamamının kuralları aynı biçimde anlamasını sağlamaktır. Kavramları tanımlamadan kuralları yazarsanız her uygulayıcı kendine göre yorum getirmeye çalışır ve sonuçta kaos oluşur.

Ülkemizde yangın ile ilgili temel olarak öncelikle kavramların tanımlanması gerektiğini düşünüyorum. Yangın ile ilgili net olarak herkesin aynı şeyi anlayacağı bir açıklık ile tanımlarsak bir sürü sorunu ortadan kaldırmış olacağımıza inanıyorum.

TS 13345 :2008– Şubat 2008 - ICS 03.080.30; 13.220.01 Standardı içindeki ;

Aşağıdaki Maddede

‘’4.1.7 Servis sistemde kullanılan tüplerin dolum ve bakım hizmetlerini kendisi verebileceği gibi bu hizmetleri yasal sorumluluk kendisinde olmak şartıyla ilgili mevzuatta öngörülen şartlara ve TS 11827’ye sahip iş yerinden de alabilir. Servis bu hizmetleri kendisinin vermesi hâlinde;

− Tüp dolum hizmeti verilmesi hâlinde bunlarla ilgili gerekli izin belgeleri bulunmalıdır.

− Hizmet verdiği tüplerin periyodik bakım ve kontrolleri için kayıt tutmalı, bu kayıtlarda en az tüplerin seri numarası, cinsi, sınıfı, imalâtçısı, kontrol ve dolum tarihi ile gövde deney tarihini belirten bilgiler bulunmalıdır. Dolum tarihi gelen tüpler konusunda tutulan bu kayıtlar takip edilerek müşteri zamanında bilgilendirilmelidir. Bu iş ve işlemler izlenebilmelidir.

− Hizmet verilen tüplerin üzerine kendi yetki belgesindeki bilgilerin bulunduğu kontrol etiketini diğer bilgileri kapatmayacak şekilde yapıştırmalıdır. ‘’ Denmektedir .

Bu maddeden anlaşılan TS 13345 yeterlilik belgesi sahibi olan firma , servis yetkisi çerçevesinde bakım kontrol tamir yaparken , sabit otomatik lokal söndürme sistemlerinde bulunan ( CO2 , Halon Alternatifi gazlar , Köpük yada KKT v.b) sistem söndürme tüplerinin dolum ve bakım hizmetleri için TYSE HYB 11827 sahibi bir firmadan hizmet alabilir anlamındadır.

Ancak piyasa uygulamalarında bazı firmalar bu maddeyi taşınabilir yangın söndürme cihazlarına da bakım yapabilecekleri şeklinde anlamaktadırlar. Sektörde sıkıntılara ve yanlış anlaşılmaların önüne geçmek için bahis konusu maddeyi yanlış anlaşılmalara mahal vermeyecek biçimde tadil etmek gerekmektedir. Maddede açıkça hangi tüplere hizmet alabileceğini ve taşınabilir YSC ler için bu hizmetin verilemeyeceğini açıkça ifade etmek gerekir.

Standartlar içindeki maddeleri doğru biçimde tanımlamaz isek bu maddeleri kendi görüş ve menfaatleri doğrultusunda yorumlayabilecek kişiler yanlış uygulamalara sebebiyet vereceklerdir.