27 Temmuz ile 5 Ağustos 2022 tarihleri arasında üniversite tercih döneminde gençlerimiz önemli bir aşamanın içerisinde. Açıklanan sınav sonuçlarına göre pek çok parametreyi dikkate alarak üniversite tercih sıralaması üzerine odaklanılmış durumda…

Ben 1987 yılında üniversite tercihinde bulunmuştum. O günden bugüne o kadar çok şey değişti ki. Öncelikle adayların önünde tercih yapabilecekleri çok daha fazla üniversite var. Üniversitelerin de adaylara sundukları pek çok imkân var.

Yalova Üniversitesi, artan fakülte ve bölümleri ile tercih döneminde hep masada. Aslında Yalova’da yaşayan hemşerilerimiz için de bu avantajın yeterince kullanılması gereği üzerinde durulmalı. Yaşamın kolay olduğu, barınma ve üniversite öğrencilerinin taleplerinin pek çoğunun kolaylıkla karşılık bulduğu Yalova tercihin de göz bebeği.

Aradan geçen yıllarda daha da belirginleşiyor. Üniversite öğrencilerinin daha kolay eğitim yıllarını geçirmesi ve eğer varsa eksik kalınan yönleriyle şehrin tüm bileşenlerinin üzerinde ciddi çalışma yapmaları gereken konu. Evinden üniversiteye gidebilme imkânı olan için, bu imkân karar vermede hep öncelikli olmalı. Üniversitemizi bizler yapacağımız tercihler ile daha yukarıya çıkartabileceğimize inanıyorum.

Üniversite tercihinde meslek ön parametre oluyor. Çağın gereği yeniliklere ayak uydurabilmek gerekiyor. Kişisel ve mesleki her konuyu takip etmek, eğitim programlarına mümkün olduğunca katılım sağlamakla yenilenebilmek doğru orantılıdır.

Hele bir de mesleğinizin akademik yönü olup, yasal mevzuatın getirdiği değişiklerle sık sık değişiyorsa bu adeta zorunluluktur. Değişen mevzuat uygulamada da değişiklikleri beraberinde getirir. Hele bir de teknolojik altyapınızı güncellemediyseniz, küçücük bir detay sizin yolda kalmanıza neden olur.

Aslanın midesinde olan ekmeğin peşinde her mesleğin, elbette değişik zorlukları ve avantajları var. Meslek sahibi olmada maalesef azımsanmayacak oranda kişi hayatın akışının getirdiği sürprizlere göre hareket etmektedir. Yani rastgele meslek sahibi olanlar öyle ya da böyle bir şekilde mesleğini yürütmektedir. Peki mutlular mı?

Çoğu mutlu değiller. Maddi olarak da kıt kanaat geçiniyorlar. Üniversite tercihinde hangi mesleği yapacağının ön kararının verilmesi ve yön tayinini sağlayacak.

Eğitimci dostlarımın alanına giren bu konuda, bir baba olarak kaygılarımı ifade etmemin gayet doğal olduğunu düşünüyorum. Çünkü çocuğumuzun yetenek ve becerilerini, ilgi alanlarını, başarılı olacağı mesleği bizlerin tayin etmesi pek doğru değil. Zaman para ile satın alınamayacak bir kıymet olduğuna göre meslek seçimi deneme tahtası olmamalı.

Biz ana babalara bu konuda ilkokuldan başlayarak çocuklarımızın yeteneklerini, yatkın oldukları mesleki alanları, becerileri ve kapasitelerinin süreç içinde bilimsel verilerle analiz edilerek bize verilmesini talep ediyorum. Benim çocuğum bu verilere göre ortaokulu ve liseyi seçmeli, daha sonrasında da yine bu verilere göre uygun üniversiteye gitmeli. Zaman içinde yanılma payı çok düşük de olsa yenilenen test ve gözlemlerle bu risk dönemsel değerlendirmelerle sıfıra indirgenecektir.

Bireysel olarak herkes kendi çocuğunun yetenek ve kapasitesine göre en uygun olan alana yönlendirilmesi ile en doğru mesleğe ulaşacaklardır. O zaman ne kaynak israfı olacak ne de zaman israfı olacaktır. Üniversiteyi bitirip mutlu olamayan, bitirdiği üniversitenin kazandırdığı mesleğin yanlış olduğunu düşünüp ikinci üniversiteyi okuyanlar yok mu?

Hepsi topyekün değerlendirildiğinde, bence ilkokul öğretmenlerinin hakkaniyetle ve bu konuda uzmanlaşmış rehber öğretmenler ile hazırlayacakları öğrenciye ilişkin rapora göre anne babalar yönlendirilmeli. Herkes bilecek ki çocuğu için hazırlanan bu rapor ve öneriler çocuğu için en objektif ve adeta geleceğe ışık tutacak görüşleri içermektedir. Ortaokul ve lisede eğer farklı bir durum ortaya çıkarsa zaten süreç içinde gerekli revizyon yapılacaktır. O zaman aslında iyi bir müzisyen olacak olan bir çocuğa zorla fen bilimlerinde okutmayız, o zaman çok iyi bir sporcu olacak çocuğu meslek lisesine göndermeyiz.

Toplumumuzun çok iyi doktorlara, hukukçulara, iktisatçılara ihtiyacı olduğu gibi çok iyi makine mühendislerine de ihtiyacı var. Bu mühendislerin projelerini uygulayacak teknikerlere, ustalara, kalfalara ihtiyaç var.

Tercih dönemindeki gençlerimize gönüllerindeki üniversiteye girebilmeleri ve başarı dolu üniversite yılları diliyorum. Yalova Üniversitesinin de bu dönemde daha fazla tercih edileceğini düşünüyorum.

Başka bir yazımda buluşana kadar kalın sağlıcakla…