Son zamanlarda danışanlarımdan sık duyduğum bir konuya değinmek istedim bu hafta. ‘Uykuya dalmakta çok zorluk çekiyorum, bir türlü uykuya dalamıyorum.’ Neden?

Uykunun hem bağışıklığımız hem vücut fonksiyonlarımız için elzem olduğunu unutmamalıyız ve günlük 6-8 saat uyku süresini tamamlamaya özen göstermeliyiz. Peki bozulan bu uyku düzenini nasıl yerine koyacağız?  Nasıl kolayca uykuya dalacağız?

Kafein tüketimi

Çay, kahveyi sık tüketen bir toplumuz ancak unutmamalıyız ki bu içecekler içeriğinde kafein bulundurmakta. Kafein de uyarıcı bir madde olduğunda uykumuzu kaçırabilir. Bu sebeple içeriğinde yüksek miktarda kafein içeren besinleri (çikolata, çay, kahve vs.) mümkün olduğunca geç saatlerde tüketmemeliyiz.

Bitki çayları

Uyumadan 1-2 saat önce içeceğimiz melisa çayı, vücudumuzu sakinleştirecek uykuya daha kolay dalmamızı sağlayacaktır. Aynı şekilde papatya çayı da uykumuzun düzene girmesine yardımcı olacaktır.

Ağır yemekler

Uyku saatine yaklaştıkça vücudumuza daha sağlıklı ve hafif besinler vermeliyiz. Örneğin gece sipariş edeceğiniz bir pizza ya da hamburger midenizi etkileyebilir ve tüm gece rahatsız hissederek uykunuzu kalitesizleştirebilirsiniz. Bu nedenle uykudan 2 saat önce yeme içme alışkanlıklarımızı bırakmaya özen gösterelim.

Temiz hava ve serin oda

Odanızı uyumadan önce beş dakika kadar havalandırmanız içerideki havanın değişimini sağlayacaktır. Aynı zamanda odanızın sıcak olmamasına özen gösterin. Havadar ve serin odada uykuya geçiş çok daha kolay olacaktır.

Bahsettiğimiz bu 4 maddeyi bugünden itibaren yaşantınıza dahil edebilirseniz uykuya her zamankinden daha kolay dalabilirsiniz.

Unutmayın daha sağlıklı bir hayat zor değildir, diyetisyen yardımıyla attığınız küçük adımlarla büyük değişimler başarabilirsiniz.