Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) verilerine göre saat 01.51’de Akdeniz’de, yerin 20,41 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem başta Muğla olmak üzere Antalya, Aydın, Denizli, Manisa, Isparta ve Burdur gibi çevre illerde hissedildi.
Prof. Dr. Osman Bektaş: “Ege Deprem Kümesine Stres Transferi Yapıldı”
Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Girit Fayı üzerinde oluşan 6 büyüklüğündeki depremin Ege'deki aktif fay hatlarına stres aktardığını ifade etti. “Afrika Levhası’nın Anadolu Levhası altına dalması sonucu oluşan bu deprem, Uşak Fayı ve çevresini de etkileme potansiyeline sahip” dedi.
“Ege Deprem Kümesi Genişliyor”
Bektaş, son yüzyılda 6 ila 7 büyüklüğünde depremler üreten Uşak Fay Bloğu'nun, Girit’teki son depremle birlikte tekrar aktif hale gelebileceğine dikkat çekti. “İzmir’den Afyon’a, Muğla’dan Kütahya’ya uzanan geniş bir bölge risk altında” uyarısında bulundu.
Prof. Dr. Süleyman Pampal: “Bu Bölge İçin Büyük Deprem Sürpriz Olmaz”
Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Süleyman Pampal ise Akdeniz’deki dalma-batma zonuna işaret ederek, “Bu fay hattı, Ege’nin altına doğru uzanıyor ve burada büyük bir enerji birikimi söz konusu. Bu bölgede 6-7 büyüklüğündeki depremler sıradan olabilir; daha büyük ve yıkıcı sarsıntılar yaşanabilir” dedi.
Uzmanlar, bölgenin sismik yapısı nedeniyle daha büyük depremlere karşı hazırlıklı olunması gerektiğini vurguladı.