Bir önceki yazımızda yangın ile ilgili kavramların net ve açık olarak tanımlanmasının ülkemizdeki yangın güvenlik sektörü için ciddi bir gereklilik olduğunda bahsetmiştik.Doğru tanımlama karmaşa ve sıkıntıları azaltacak ve giderecektir. Burada tanımlanması gereken bazı noktalardan örnekler ile bahsetmek istiyorum.

BYKHY 2015 Yönetmeliğimizde ; Görev, yetki ve sorumluluk MADDE 6- (1) Bu Yönetmelik hükümlerinin uygulanmasından;

a) Yapı ruhsatı vermeye yetkili idareler,

b) Yatırımcı kuruluşlar,

c) Yapı sahipleri,

ç) İşveren veya temsilcileri,

d) Tasarım ve uygulamada görevli mimar ve mühendisler ile uygulayıcı yükleniciler ve imalatçılar,

e) Yapı yapılmasında ve kullanımında görev alan müşavir, danışman, proje kontrol, yapı denetimi ve işletme yetkilileri,görevli, yetkili ve sorumludur.

Denmektedir , yönetmelik sorumluları tanımlamış ancak bu sorumluların hangi yeterlilikleri , belgeleri olması gerektiği konusunda bir tanımlama yapmamıştır.

Mesela tasarımcı ; Bir yapılı çevredeki yada yangın güvenliği gerektiren araç v.b. ekipmanlarda diğer sisteminin tasarımları yapılırken yangın güvenliği ile ilgili tasarımı yapacak olan kişi kim olmalıdır.Diğer tasarımcılar zaten yetkili ve yetkin sertifikalı kişilerdir , biz burada yangın yönetmeliğinin kurallarını yapılı çevrelerde uygularken tasarımı ki yapacak yada bu tasarım yapılırken sorumlu kim olacaktır.

Yangın güvenliği tasarımından sorumlu olan kişi yada kişileri tanımlamak ve hangi yeterliliklere sahip olmaları gerektiğini açıkça belirtmek gereklidir.

Eğer bu tanımlama yapılmaz ise hemen herkes bu konuda tasarım yapabilir anlamı çıkarılabilir , zaten bu tür bir çıkarım yapılarak BYKHY eline alıp okuyan herkes kendine has özgün tasarımını yapmaktadır.Taa ki bina ruhsat aşamasına geldiğinde itfaiye raporu v.b. ihtiyacı olana kadar , itfaiye tarafından yapılan kontrol sırasına kadar hiçbir kontrol ve denetim yapılmamaktadır , zaten yönetmelik elinde olan kişi yangın tasarımı gibi basit bir işi bu kitaba bakarak yapacağını düşünerek davranmaktadır.Yönetmeliği okuyan her mimar ve mühendis tasarımı yapabilmektedir.

Kimileri yönetmeliği okumanın yeterli olacağına başka bir şeye gerek olmadığını iddia edebilirler , ancak şunu bilmek gerekir ki her iş uzmanlık gerektirir , her mühendislik dalının altında onlarca ihtisas alanı vardır.İhtisas sahibi olmak içinde o mühendislik dalı altındaki o alanda çalışmak ve yeterli olmak gereklidir , ki bu yeterliğin de akredite bir kurum tarafından belgelendirilmesi gereklidir.

Sadece kitaplar olsaydı okullara ve öğretmenlere gerek kalmazdı ve ihtisas alanları oluşmazdı. Temel tıp eğitimi almış birisi nasıl ki mikro cerrahi operasyonu yapamaz ise temel mühendislik eğitimleri almış ve yangın güvenliği konusunda ihtisas yapmamış birisi de yangın güvenliği konusunda yeterli tasarımı yapamaz.

Yönetmeliği uygulamasını yapacak kalifiye elemanlar kimdir ve nasıl akredite olacaktır? NFPA yada Gelişmiş diğer ülkelerdeki kurallarda yönetmeliği uygulayan , kodlara göre yapılan imalatları tasarlayan ve onları denetleyen kalifiye elemanları tanımlamışlardır. Bu elemanların alması gereken eğitimler sertifikalar tanımlanmıştır. CFI , CFPS , Fire İnvestigator , Fire Plain Examiner , Fire Specialist v.b. Bizde bu şekilde bir tanımlama yok. Yani Yangın uzmanı tanımlaması olmalı ve kim neyi nasıl yapabilecek yada kim ne konuda ne kadar yetkili asıl yetki mercii kimdir net olarak ortaya konmalıdır. Şu anda herkes yangın uzmanı yada herkes yönetmelik konusunda yorum yapabiliyor.

Özetle en kısa zamanda BYKHY yeniden değerlendirilmeli ve gerekli revizeler yapılarak ULUSAL şartlar göz önünde bulundurularak yangın ile ilgili tanımlamaların yapılması gerekliliğini düşünüyorum.