Bir önceki yazımızda yangın ile ilgili kavramların net ve açık olarak tanımlanmasının ülkemizdeki yangın güvenlik sektörü için ciddi bir gereklilik olduğunda bahsetmiştik.Doğru tanımlama karmaşa ve sıkıntıları azaltacak ve giderecektir. Burada tanımlanması gereken bazı noktalardan örnekler ile bahsetmek istiyorum.

BYKHY 2015 Yönetmeliğimizde ; Görev, yetki ve sorumluluk MADDE 6- (1) Bu Yönetmelik hükümlerinin uygulanmasından;

a) Yapı ruhsatı vermeye yetkili idareler,

b) Yatırımcı kuruluşlar,

c) Yapı sahipleri,

ç) İşveren veya temsilcileri,

d) Tasarım ve uygulamada görevli mimar ve mühendisler ile uygulayıcı yükleniciler ve imalatçılar,

e) Yapı yapılmasında ve kullanımında görev alan müşavir, danışman, proje kontrol, yapı denetimi ve işletme yetkilileri,görevli, yetkili ve sorumludur.

Yönetmeliğimizde bahsi geçen müşavir ve danışman kimdir ve neye göre nasıl ve nereden akredite olmalıdırlar ? Yetkileri görevleri nelerdir ? Kim kimi neye göre nasıl danışman ve yetkili kılmaktadır.Üstelik yönetmelik herhangi bir yangın durumunda müşavir ve danışmanı sorumlu tutmaktadır , ancak bu kişilerin özellikleri , sertifikasyonları ve yeterlilikleri yönetmelikte hiçbir biçimde tanımlanmamıştır.

Şu anda güncel uygulamada hemen herkes danışmanlık yapmaktadır , her kişi kendini yangın danışmanı olarak tanımlamaktadır , geçmişte yangın ile ilgili bir kurumda bir meslekte belirli bir süre görev yapmış her kişi kendine göre yangın uzmanındır ve danışmanlık yapmaktadır.Olması gereken danışmanlığı yapacak kişinin yangın güvenlik uzmanı yada yangın risk analisti gibi uzmanlıklara sahip olmasıdır.

Yangın güvenlik uzmanı ; Yangını önleme ve korunma amaçlı proaktif çalışmaları yapacak, riskleri değerlendirecek – risk azaltmayı uygulayacak, yapılanları denetleyecek-uygulayacak ve çalışılan ortamda yangın güvenliğine yönelik yönetim sistemini kuracak ve sürekliliğini sağlayacak olan kişidir.

Yangın risk analisti ; Binaların yangından korunması yönetmeliğine uygun olarak ve TSE ,NFPA , BSI v.b ilgili diğer standartlara göre işletmelerdeki yangın riskini analiz ederek raporlamayı yapabilecek teknik bilgi ve beceriye sahip kişidir.

Yönetmelik açıkça bu kişilerin temel özellikleri tanımlanmalı hangi eğitimleri nerelerden nasıl alacakları tanımlanmalı ve eğitim sonrasında hangi şekilde hangi kurum tarafından sınava tabi tutularak sertifikasyon – yeterlilik belgelerinin verileceği açıkça tanımlanmalıdır.