Güncel

Yeni Siber Güvenlik Yasası: Kritik Altyapılar Korunacak

Siber Güvenlik Kanunu Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Yeni yasayla birlikte siber güvenliğin sağlanmasına yönelik çalışmaların öncelikli olarak yerli ve milli ürünlerle yapılması hedefleniyor. Kanuna göre, kişisel veriler ve ticari sırlar, erişim gerekçeleri sona erdiğinde otomatik olarak silinecek, yok edilecek veya anonim hale getirilecek.

Yasa, ayrıca Siber Güvenlik Kurulu'nun yapısını belirliyor. Kurul, Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı, çeşitli bakanlar, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı, Savunma Sanayii Başkanı ve Siber Güvenlik Başkanı gibi önemli isimlerden oluşacak. Bu kurul, Türkiye’nin siber uzaydaki milli gücünü oluşturmak amacıyla iç ve dış tehditleri tespit edip bertaraf etmeyi, siber olayların etkilerini azaltmayı ve gerekli düzenlemeleri yapmayı hedefleyecek.

Siber güvenlik ile ilgili düzenlemeler, kamu kurumları, meslek kuruluşları, tüzel kişiler ve tüzel kişiliği olmayan kuruluşlar gibi siber uzayda faaliyet gösteren tüm birimleri kapsayacak. Ancak, istihbari faaliyetler, devlet istihbarat hizmetleri ve Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilgili düzenlemeler bu kapsam dışında tutulacak.

Yasa, siber güvenlik alanındaki temel ilkeleri belirlerken, kritik altyapı ve bilişim sistemlerinin korunması, güvenli bir siber uzay oluşturulması gibi önemli hedefler de belirliyor. Bu çalışmalar, kurumsallık, süreklilik ve sürdürülebilirlik temelli yürütülecek, siber güvenlik tedbirleri ise hizmet ve ürünlerin tüm yaşam döngüsünde uygulanacak.