Ülkemiz için stratejik öneme haiz yağlık ayçiçeği üretimini arttırmak üzere tohum bedelinin % 64’ü Bakanlık katkısı, % 4’ü Özel İdare Katkısı ve % 32’si çiftçi katkısından oluşuyor. Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen tohum dağıtım törenine Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel ile Meclis Üyeleri, İl Özel İdare Genel Sekreteri Ümit Yılmaz, Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli, Tarım ve Orman İlçe Müdürleri, Muhtarlar ve çiftçiler katıldı.

 “Siz devlet büyüklerimizin katkısı ve desteğiyle üretiyoruz”

 Törende çiftçileri temsilen konuşma yapan Altınova ilçesinden Çiftçi Hikmet Türker; “Çalışmak ve üretmek bıkmadan, usanmadan, yorulmadan üretmektir. İşte biz çiftçileri en güzel ifade eden kelimeler bunlar. Bizler ülkemizin en cömert topraklarında yaşıyoruz, üretmeye devam ediyoruz. Siz devlet büyüklerimizin katkısı ve desteğiyle üretiyoruz. Son dört yılda bize projelerde çok güzel destekler oldu. Bu destekler kapsamında yerli tohum üretimine destek verildi. Geçen yıl yerli tohumu denedik ve iyi bir verim aldık. Bu yıl da devam etmek istiyoruz. Projeye destek veren Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı’ya, Sayın Valimiz Dr. Hülya Kaya’ya, İl Özel idaremize ve Tarım Müdürlüğümüze tüm çiftçiler adına çok teşekkür ediyorum” dedi.

“Bu sene 4 bin dekar destekli proje uyguluyoruz”

 Yalova Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar ise yapmış olduğu konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “218 Bin 500 dekar tarım arazimiz var. 41 Bin 600 tarım parselimizin %72’si 5 dekar ve altındaki parsellerden oluşuyor. Bu durum bize proje üretirken birim alandan katma değeri yüksek ürünlere yönelmemiz gerektiği ve geliri yükseltecek özel projelere yönelmemiz gerektiği mesajını veriyor. Bizler de bu mesajla her yıl olduğu gibi projeler ürettik. Yerelde paydaşlarımızla, çiftçilerimizle analizler yapıyoruz ve bakanlığımıza sunuyoruz. Bakanlığımız desteğiyle birlikte tamamlayıcı unsur olarak Sayın Valimizin ve İl Genel Meclisi Başkanımızın liderliğinde yerel katkıyı projenin içerisine alıyoruz. Çiftçimizin katkısıyla projemizin yerel ayağını tamamlıyoruz. Yalova ilinde Yağlık Ayçiçeği Üretiminin Geliştirilmesi projemiz 2021 yılında 1500 dekarlık bir alanda başlayan, 2022 yılında 2 Bin dekara çıkan, 2023 yılında da 2500 dekara çıkan bir projemiz. Yani her yıl üzerine eklenen bir proje olarak sürdürülüyor. Şöyle bir veri paylaşmak istiyorum. 2020 yılı istatistiklerine göre Bin dokuz yüz dekar alanda ayçiçeği üretimi gerçekleştirdik. 2023 yılı istatistiklerine göre ise yaklaşık dört bin beş yüz dekar alanda ayçiçeği üretimini gerçekleştirdik. Bu yıl 4 Bin dekar Bakanlığımız ve Özel İdare destekli bir proje uyguluyoruz. Çiftçilerimizden gelen talebi birlikte değerlendirdiğimizde 7 Bin 500- 8 Bin dekar ekilişin gerçekleşeceğini öngörüyoruz.

“Bin dekarlık alanda yerli ve milli tohum uygulanacak”

Osmangazi Köprüsü'nde rekor Osmangazi Köprüsü'nde rekor

 Aynı zamanda 2023 yılında Trakya Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğünce geliştirilmiş olan iki çeşit Milli Hibrit Ayçiçeği tohumları ile geçen yıl ilimizde demonstrasyonlar kurduk. Bir çeşidin kalite ve verim alanında ilimize daha uygun olduğunu tespit ettik. Bu yıl toplamda 4 Bin dekarlık projemizin bin dekarlık kısmını yerli ve milli bir çeşit olarak çiftçilerimize tedarik edip uygulayacağız. Dolayısıyla bu açıdan da projemiz çok önemli. 2024 yılında uygulayacağımız toplam 16 projemiz bulunuyor. Bir tanesini geçen ay fasulye üretiminin arttırılması olarak hayata geçirdik. Bugün bir diğerini gerçekleştiriyoruz. Üretim sezonu içerisinde toplam bütçesi 20,8 Milyon TL olan projelerimizin hepsini çiftçilerimizle buluşturmaya devam edeceğiz. Projelerimizde 10,1 Milyon TL bakanlığımızın desteği, 4.5 Milyon TL İl Özel İdaresi desteği ve yaklaşık 6,2 Milyon TL’lik kısmıda çiftçi katkısıyla üretimi bulunduğu yerden daha ileriye taşımayı hedefliyoruz.”  

“Bitkinin istediği kadar su vermeliyiz”

Konuşmasında su verimliliğine vurgu yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar; “Ne kadar su verirsek o kadar verimli olur yanılgısından vazgeçmeliyiz. Bitkinin istediği kadar suyu bitkiyle buluşturacağız. Kıymetli üreticilerimizden ayçiçeğinin yanından diğer ürünlerimizde de suyu merkeze almanızı, su zengini bir ülke olmadığımız gibi su zengini bir il olmadığımız gerçeğini unutmamanızı rica ediyoruz. Projelerimize destek olan Sayın Bakanımız İbrahim Yumaklı’ya, Sayın Valimize, İl Genel Meclisi Başkanımıza, tüm meclis üyelerimize, projelerin hazırlanması esnasında emek harcayan il Özel İdare Genel Sekreterimiz ve ekibine, il ve ilçe müdürlüğü teknik ekibimize sonsuz teşekkür ediyorum. En büyük teşekkürü de tarlada izi olan harmanda ve sofrada yüzü olan siz kıymetli üreticilerimize ediyorum” şeklinde konuştu.

Soygüzel: “Bu projeler ortak kültürle nasıl başarılı olunduğunu gösteriyor”

İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel ise yapmış olduğu konuşmasında ‘Bu projeler bizim yüz akımı projelerimiz’ dedi. Soygüzel konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Yalova İl Genel Meclisi olarak ilimizde tarımsal üretimi arttırmayı, çiftçilerimizin tarımsal gelirini arttırmayı hedefliyoruz. Bu projeler yerel işbirliğiyle, ortak kültürle nasıl başarılı olunduğunu bize gösteriyor. Çalışınca oluyor mottosunu projemizde görmüş olduk. Üç yılda ilimizdeki ayçiçeği üretimini dört kat arttırmış olduk. Bu çok önemli bir husus. Bizim dışımızda diğer illerde de üretim alanlarını arttırabilirsek ülkemizde ayçiçeği üretiminde kendine yeterlilik oranında yüzde 100’ün üzerine çıkabilecek demektir. Bu başarının ortaya konmasında aldığımız kararlarla destek olan il genel meclisi üyelerimize, Sayın Valimize, Tarım ve Orman İl Müdürümüze, İl Genel Sekreterimize ve emek veren tüm arkadaşlarımıza, tarlayı süren ve ürünü hasat eden siz üreticilerimize teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi

Vali Kaya; “Tarımsal üretim planlamasından dolayı bakanımıza teşekkür ederim”

Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya ise yapmış olduğu konuşmasında; “Çiftçimiz soğan ekerdi soğan fiyatları düşerdi, patates ekerdi patates fiyatları düşerdi. Ben de çiftçi çocuğuyum hep öyle olmuştur. Üretim hep fazla gelirdi. Burada Sayın Bakanımız İbrahim Yumaklı’ya çok teşekkür ediyorum. İlk defa bu dönemde tarımsal ürünün planlanması konusuna el atıldı. Yani ben bu sene ayçiçeği ekiyorum bu ürün para etmiyor, öbür sene başka ürün deniyorum, çiftçimiz enflasyona ezildi konusu ortadan kalkıyor. Bu problem köyden şehre göçe de sebebiyet veriyordu. Bu konudan dolayı sayın bakanımıza müteşekkirim. Gerçek bir planlamayla çiftçimizin cebine para girecek. Bu verilmiş olan tohum desteği o zaman daha önemli olacak. Bizler istiyoruz ki sabahtan akşama kadar tarlada emek veren çiftçilerimiz bu emeğinin karşılığını alsınlar. Yalova’da köyde yaşayan insanımız başka bir yere gitmeden gelirini elde etsin, mutlu mesut yaşasın, evlatlarına yetebilsin istiyoruz. Yerli tohum desteği de çok önemli bir konu. Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde çok ciddi bir tohum üretimi var, asılsız söylemlerin de en güzel cevabını çiftçilerimiz yerli tohuma ulaşarak görüyor. Bu konuda çok büyük bir ilerleme kaydettik. İl Özel İdaresi olarak bu tür projeleri destekliyoruz. Vatandaşı ezen enflasyonu böyle yeneceğiz. Arada aracılar olmadan böylelikle emeğimizin karşılığını alacağız. En büyük katkıyı siz çiftçilerimiz sunuyorsunuz. Gereksiz ilaç ve su kullanmamanız konusunda desteğinizi rica ediyoruz. Sizin için her projeye destek olacağıma söz veriyorum. İl Müdürümüz ve ekibini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.

Düzenlenen tören, konuşmaların ardından çiftçilere tohumların dağılmasıyla sona erdi.