Kaplan, “İleri yaş hastalığı olarak bilinen spinal stenoz, omuriliğin geçtiği kanal ve omurilikten çıkan sinirlerin geçtiği deliklerin çeşitli sebeplerle daralması ile oluşan hastalıktır. Omuriliğin tamamında oluşabileceği gibi sıklıkla en ortada olan üç omur arasında görülür.

Dar kanal doğuştan varolabileceği gibi, tümörler, enfeksiyonlar, kırıklar ve fıtıklar nedeniyle oluşabilir. Ayrıca omurgadaki bazı eğrilikler de spinal stenoza sebep olabilir. Hastalar genelde ayakta durmak ve yürümekle oluşan bacaklara vuran bel ağrısından şikayet ederler. Hastalığın seyri yavaş ilerlediğinden ciddi sinir hasarlarına ve felçlere neden olmaz.

Hastalığın tedavisinde başvurunlan yöntem öncelikle ilaçsız tedavidir. Bu tedaviler arasında ilaçlı yöntemler ve fizik tedavi vardır. Bu yöntemler daralmayı düzeltmemekle birlikte cerrahi müdahaleye gerek kalmadan hastaya uzun sureli rahatlama ve işlevsellik kazandırır. İlaçsız tedaviye cevap vermeyen hastalara cerrahi müdahale uygulanması esastır. Yürüme mesafesi iyice kısalmış, yaşam kalitesi düşmüş hastalarda da cerrahi müdahale iyi bir seçenektir. Cerrahi müdahalede amaç kemik kanalın açılması ve sinirlere yeterli yer sağlanmasıdır. Bu işleme’ lumbal dekompresyon cerrahisi’ yada ‘laminektomi’ denir. Cerrahi müdahaleden kısa süre sonra hasta günlük aktivitelerine devam edebilir. Uygulamanın etkili olması için ameliyat sonrası rehabilitasyon önerilir.”