Sitenin Çevre Görevlisi ve Yalova İli’nde bulunan tek Çevre Danışmanlık firması Umut Mühendislik yetkilisi Çev. Müh. Uğur Daban gazetemize yaptığı yazılı açıklamada; “Turizm için cennet köşelerden biri olan Yalova İli’nde bulunan beş ilçenin her birinin sahile kıyısı bulunmakta. Özellikle il ve ilçe merkezlerinde mevcut bulunan kanalizasyon tesisatlarının ulaşamadığı bu geniş sahil bandında bulunan sitelerin çoğu oluşturduğu kanalizasyon atıklarını nasıl bertaraf etmeleri gerektiğini bilememektedirler.

Kanalizasyon altyapısına bağlantısı bulunmayan bu sayısı çok fazla site yerleşkelerinde uygulamalar ne yazık ki çok çeşitli değil.

Özellikle yazın ciddi doluluk oranına ulaşan bu sitelerde oluşan sıvı atıklar, kontrolszü denize boşaltılıyor, bakımsız, sızdıran tanklardan taşarak denize ulaşmasına izin veriliyor, ya (nadiren de olsa), her ne kadar oluşturduğunun hepsini olmasa da, çok cüzi bir kısmını yerel belediye vidanjörüne teslim ederek kontrollü bertaraf yaptığını zannediyor. Arıtma sistemi kurarak arıtıyor, ya da arıttığını zannederek denize deşarj ediyor.

Genel tablonun böyle olduğu şu örnekle de izah edebilir;

Tipik bir sitede en az 100 kişi bulunur (her hane yaklaşık 4 kişi varsayılırsa 25 hane) Türkiye’de kişi başına ortalama günlük su tüketimi 200 lt’dir. 100 kişi ise günde 20000 lt yani yaklaşık 20 ton su tüketir. Bu oluşan evsel sıvı atık ise ancak 5 ton kapasiteli 4 vidanjör ile taşınabilir. Bu demektir ki, her gün 4 vidanjör su çektirmeyen her site atığını ya arıtıp denize veriyordur, ya da arıtmadan. (Kanalizasyon bağlantısı olan siteler müstesna)

Belediyemizin ne yazık ki bu kadar çok sayıda vidanjörü bulunmamaktadır. Günlük sefer sayısı istenirse belediyelerden öğrenilebilir.

Gelelim gerçeklere;

Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin Lisanslar Hakkında Yönetmelik (ÇKAGİLHY) der ki;

Alıcı ortama (deniz, göl dere) deşarj varsa izne tabidir. (yani ya arıtırsın, ya da arıtmaya gerek olmadığını ispatlarsın) İzin alsa bile takip gerekir. Belli dönemlerde arıtmanın çalışırlığını ya da atığının kirli olmadığını ispat etmen gerekir.

Bu gerçeğin farkında olan Armutlu’da bulunan 77 konutluk Parıltı Sitesi 90’lı yıllarda yaptırdığı arıtmasının çalışırlığını, denize deşarjının sağlıklı olup olmadığını, yüzdüğü denizi kirletip kirletmediğini öğrene de bilmek adına firmamızla bir yıl önce yola çıkmış idi.

Çalışmalarımız sonucunda Parıltı Sitesi, ismi ile müsemma bir çevreci site olduğunu almış olduğu DEŞARJ konulu “Çevre İzin Belgesi” ile ispatlamış oldu.

Yalova’mızda bu izni alan İLK SİTE olan Parıltı Sitesi yöneticileri ve sakinlerine çevre duyarlılıkları için teşekkür ediyor, belgelerini kutluyorum.”Dedi.

Daban, site yöneticileri ve sakinlerini bu örnek belge ve davranışları için firma olarak kutladı.