Önemli konuların ve alanlarında tecrübeli katılımcıların sunum yaptığı toplantıda Yalova’nın ‘ Sağlık Turizmi’ ne yönelik gelişme kazanması için yapılabilecekler ve Yalova’nın bu alandaki potansiyeliyle önemli açıklamalar da bulunuldu. Toplantıya Yalova Kent Konseyi Başkanı Şükrü Önder, Yalova İl Kültür ve Turizm Müdürü Ziya Karatekin, Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Yaşar Demirel, kurum ve kuruluşların yönetim kurulu başkanları ve üyeleri katıldı.

  Yalova Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği görevlilerinden Yalova Devlet Hastanesi Yönetici Dr. Hasan Sezen Yalova Devlet Hastane’si bünyesinde faaliyet gösteren poliklinik ve cihazlarla ilgili sunumunun ardından Türkiye ve dünya üzerinde ‘Sağlık Turizmi’nin getirilerini konu alan bir sunum gerçekleştirdi. Sunumun da turizm sağlığıyla ilgili bilgi veren Sezen,” Benim kanaatimce Yalova’da geriatri ve engelli turizmi Yalova’ya uygun bir turizm şekli” dedi.

  Geriatri ve engelli turizmi hakkında bilgi veren Sezen, ““İleri yaş turizmi kapsamında ülkemize gelen misafirlerimiz gezi turları ve meşguliyet terapilerinin yanı sıra bakım evlerinde rehabilitasyon hizmetlerinden yararlanıyor. Engelliler için de özel bakım klinik otellerde ve rehabilitasyon merkezlerinde verilmektedir.  BM tarafından ilki 1982 yılında Viyana’da, ikincisi 2002 yılında Madrid’de düzenlenen Dünya Yaşlanma Asambleleri düzenlenerek BM’ye üye tüm ülkelerin bu kır saçlı akınına karşı gerekli önlemleri hayata geçirmeleri tavsiye edilmiştir. Almanya, Hollanda, Belçika gibi pek çok AB’ye üye ülkelerde 65 yaş ve üstü nüfus oranının genel nüfusa oranı yüzde 20’ler civarında. Bu rakam Türkiye’de yüze 10 civarında. Önemli bir potansiyel Avrupa’da bulunmakta” dedi. Sezen,” Yalova Türkiye’deki sağlık alanındaki seviyesi 3. seviye ancak teşvikler bakımından 2. seviye de bulunuyor. 3. Bölgede yer almamız üzücü bir durum. Ancak 2. seviyeye geçmek için çeşitli çalışmalar yürütülüyor. 2. seviye Yalova’ya önemli katkılar sağlayacaktır” ifadesini kullandı.

  Özel Yalova Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yılmaz ise Yalova’nın turizm potansiyeline değindi. Sağlık turizminin avantajlarına da değinen Yılmaz, sağlık turizminde ileri gidebilmek için bu konuya herkesin sahip çıkması gerektiğini savundu. Yılmaz, “Şehrin bu işin içinde olması lazım. Sadece hastaneler ve termal tesisleriyle olacak bir iş değil bu. Termal tesislerini özel sektör alırsa daha ileri gider” diye konuştu. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Yalova Temsilcisi Ahmet Başol Haraç da sektörlerinin sağlık turizmine sağlayacağı tanıtım katkısı ile ilgili bilgiler vererek sektör olarak bu vb yatırımların yanında olduklarını bildirdi. İl Kültür ve Turizm Müdürü Ziya Karatekin de sağlık turizmi açısından Yalova’da yapılacak çalışmaların her zaman yanında olduklarını belirtti.

Haber-Foto: Barış Gür