Oda görevleri ve hizmet anlayışı hakkında bilgi veren Becan, ‘Odamız 5174 Sayılı kanun maddesinde belirtilen hizmetleri sunarken, üyelerinin memnuniyetini sağlayacak ve bu memnuniyeti sürekli arttıracak kalitede sunmayı, bölgemizin ve ülkemizin ticari ve ekonomik hayatına gelişmeyi sağlayıcı katkılarda bulunmayı faaliyetlerinin odak noktası olarak benimsemiştir. Yalova Ticaret ve Sanayi Odası, 5590 sayılı kanun kapsamında 01.01.1968 tarihinde İstanbul Ticaret Odasından nakil edilen 122 üye ile Gazipaşa Caddesi Numara 9’da “Yalova Ticaret Odası” olarak kurulmuştur. 1995 yılında Yalova’nın il olmasının ardından 15.08.1995 tarih ve 54 sayılı Sanayi ve Ticaret Bakanlığı oluru ile Odamız statüsünün Ticaret Odası’ndan, “Ticaret ve Sanayi Odası” olarak değiştirilmesi gerçekleşmiştir. Odanın ilk Meclis Başkanı Sn. Enver Üstün, bugün Meclis Başkanımız ise Sn. Cemil Demiryürek’tir. Odamız Meclisi 32 Erkek, 2 Bayan olmak üzere 34 Üyeden oluşmaktadır.

İlk Yönetim Kurulu Başkanı ise Mümtaz Biner’dir. Odamız Yönetim Kurulu ise 9 üyeden oluşmaktadır’ dedi.

 

        Odanın üyesi olduğu kuruluşlar:

TOBB/ Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

TD-IHK/ Türk Alman Ticaret ve Sanayi Odası

ASCAME/ Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği

DEİK/ Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu

TSE/ Türk Standartları Enstitüsü

KalDer/ Türkiye Kalite Derneği

  Odanın İştirakçisi olduğu kurum ve kuruluşlar:

YTSO Fuar Organizasyon ve Reklam Hizmetleri Ltd.Şti.

Doğu Marmara ABİGEM A.Ş.

TR42 Doğu Marmara Kalkınma Ajansı

BALO  (Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonlar)

Yalova Çiçekçilik Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi

Yalova Bilişim İhtisas Organize Sanayi Bölgesi

Yalova Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi

Teknoloji Geliştirme Bölgesi

    Üye Profili:

31.12.2013 tarihi itibariyle:

Toplam üye sayısı: 4268

Faal üye sayısı: 3178

Toplam üye içindeki faal üye oranı(%) : % 74,46

Odaya kayıtlı firmaların % 51’i oranı ile en yüksek paya  Limited şirketler sahiptir.  Özellikle 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile Limited Şirket kuruluşları daha çok tercih edilir hale gelmiştir.

 

Faaliyetler:

A- Ticaret Sicili Müdürlüğü Faaliyetleri:

Gelen evrak sayısı

Giden Evrak

Tescil Sayısı

Kayıt yaptıran firma sayısı

Kayıt sildiren firma sayısı

Bağ-Kur İB form sayısı

Resmi Yazışma ve Mahkeme Yazıları

Ticaret Sicili Belge

e-mail Danışmanlık

Sicil Gazete İlan

 B- Oda Sicil-İç Ticaret Servisi Faaliyetleri:

 Üye Kayıt Girişi                                              

 Üye Terk İşlemi                                             

 Giden Evrak Defter Kaydı                         

 Belge Onay ve Tasdik İşlemleri                

 Rayiç Bedel Araştırma                                   

 İcra, Mahkeme ve Diğer Kamu Kurum ve Kuruluşları ile yapılan Yazışmalar           

 Tekel Ruhsat Tescil ve Onay İşlemi             

 Meslek Komitesi Toplantısı                            

C- Sanayi Sicil-Dış Ticaret Servisi Faaliyetleri:

Kapasite Raporu Düzenleme                       

Ekspertiz Raporu  Düzenleme                    

ATR, EUR-1, Menşe,Form-A Onayları        

İş Makinesi Tescil                                          

Sigorta Acenteleri Tescil ve Tetkik             

Azami Fiyat Tarifesi                                                                 

Arsa m² Birim Fiyat Araştırma                    

İcra, Mahkeme ve Diğer Yazışmalar           

Gelen Evrak Defter Kaydı                          

Belge Onay ve Tasdik İşlemleri                

K Yetki Belgesi Düzenleme                       

Taşıt İlave-Düşüm Tescil İşlemi               

 

YTSO Meclis toplantılarının ülke ve Yalova gündeminde yer alan ekonomik konuların tartışıldığı önemli bir platform niteliğinde olduğuna dikkat çeken Becan, ‘Yatırımcıları ve uzmanların katılımıyla 2013 yılı içerisinde faaliyetlerine aralıksız devam etti. YTSO Meclis Başkanlığı tarafından oluşturulan gündemi görüşmek üzere her ay toplanan YTSO Meclisi il ekonomisinin ulusal ve yerel ölçekte ele alındığı aylık toplantılarına Yalova’nın yerel yöneticileri, Göreve başladığı 17.05.2013-31.12.2013 tarihleri arasında 8 toplantı yapmış ve ortalama % 79,04 katılım sağlanmıştır.

28 Kasım 2013 tarihli 7. Meclis Toplantısına Yalova Emniyet Müdürü Sn. Hüseyin Ümit Yüksel katılmıştır

Ocak 2014 tarihli 9. Meclis Toplantısına Yalova Belediye Başkanı Sn. Yakup B. Koçal katılmıştır’ dedi.

     Becan, ‘Yönetim Kurulu göreve başladığı 17.05.2013 tarihinden itibaren her hafta düzenli olarak 31 adet Yönetim Kurulu toplantısı gerçekleştirdiğini ifade eden Toplantılara %85 gibi son derece yüksek oranda katılım olması birçok önemli kararın tüm Yönetim Kurulu üyelerinin ortak fikirleri ile alındığının en önemli göstergesidir’ dedi.

     Oda yönetiminin göreve geldiğinden bugüne gerçekleştirdiği ziyaretler hakkında bilgi veren Becan, ‘

111 adet resmi ve özel heyet ağırladık. 43 adet ziyaret gerçekleştirdik. 58 önemli toplantı, açılış, panele katıldık.

YTSO Üyelerinin talep ve beklentilerini TOBB Başkanımız M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na aktardık.

YTSO Yalova Valisi Esengül Civelek’i makamında ziyaret ettik. YTSO Belediye Başkanı Yakup Koçal'ı makamında ziyaret ettik. Üyelerimizin talep ve beklentilerini Yalova Milletvekillerimize aktardık. Eğitimler ise 16 eğitim 149 saat 680 katılımcıdan oluşmuştur’ dedi.

Marmara Bölgesi Ticaret Sicili Toplantısı: Bölgemizde öncü oda olma amacımızla Bakanlık ve TOBB temsilcileri ile 47 Ticaret ve Sanayi Odası çalışanının katıldığı Ticaret Sicili Toplantısı organizasyonunu gerçekleştirdik. Finansal kaynaklara erişimiz, üyelerimizin finansal kaynaklara erişimini kolaylaştırmak için Garanti Bankası ve Kuveyt Türk Bankası Yalova şubeleriyle protokol imzaladık. Üyelerimizin özel hastanelerin sağlık hizmetlerinden indirimli faydalanmalarını sağlamak amacıyla Özel Atakent ve Uzmanlar Özel Yalova Hastaneleri ile protokol imzaladık. Üyelerimize E-İmza ve KEP Hizmeti Sunabilmek İçin Türkiye Noterler Birliği ile protokol imzaladık. İyi Niyet Protokolü imzaladığımız Kurum Yetkilileri ile 24 Ocak 2014 tarihinde bir araya geldik’ dedi.

    Sektör bazlı gerçekleştirilen bilgilendirme ve tarama toplantılarının üyelerin beklentileri, görüş ve önerilerini alarak gerçekleştirdiğini belirten Becan, ‘İş planlarımızı hazırlamak  üzere her meslek grubunda bulunan üyelerimiz ile bir araya gelmeye başladık. Üyelerimizin KOSGEB, MARKA, TÜBİTAK gibi kurumların desteklerinden faydalanmalarını sağlamak amacıyla proje yazma konusunda destek vermek için danışmanlık hizmeti vermeye başladık. YTSO’dan Üyelerine vize danışmanlık hizmetleri YTSO akademisi kuruldu. Yenilikçi anlayış ile hareket eden YTSO eğitim hizmetlerini artık “YTSO Akademi” çatısı altında birleştirdi’ dedi.

      Becan, ‘Yalova ili sektörel tanıtım filmi: MARKA Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında “Yalova İli Sektörel Tanıtım Filmi” projemize 70.622 TL hibe desteği aldık. Post prodüksiyon aşamasında olan filmimizi en kısa süre içerisinde kamuoyu ile paylaşacağız.

Yalova Ürün Katalogu: MARKA 2013 Yılı Teknik Destek Programı kapsamında “Yalova’nın Ürün Yelpazesinin Çıkartılması” projemize 15.000 TL hibe desteği aldık. Ortağı olduğumuz ABİGEM Doğu Marmara ile işbirliği içerisinde gerçekleştirdiğimiz proje kapsamında 96 imalatçı firmanın ürünlerine katalogta yer verilecek’ dedi.

       İlimizin yurt içinde tanıtımını sağlamak amacıyla fuarlar gerçekleştirdiklerini ifade eden Becan, ‘Antalya’da gerçekleştirilen 4. Yöresel ve Geleneksel Ürünler Fuarına katılım sağladık.

Emitt Fuarı: 17. EMITT – Doğu Akdeniz Uluslar arası Turizm ve Seyahat Fuarını ziyaret ettik. İlimizde faaliyet gösteren turizm belgeli tesislerin, geleneksel el sanatları ve hediyelik eşya üretimi yapan elişi ustalarından Çini Boyama ve Sabun Çiçekleri Üreticisi (Meryem Buhari), Çınarcık İşi (Birge Şahin) Koza İşlemecisi (Meral Evcin Özdemir) ve ilimize has bir tatlı olan Yalova Sütlüsü ile (Anteplioğlu Baklavaları ) yer alarak yaptıkları ürünlerin tanıtımını gerçekleştirmişlerdir.

Doğu Marmara Sanayi ve Teknoloji Fuarı: 24-27.09.2013/ Doğu Marmara Sanayi ve Teknolojileri Fuarı ile eş zamanlı düzenlenen Match4Industry etkinliğine katıldık’ dedi.

      Becan, ‘19-20 Haziran 2013 tarihlerinde TUSKON tarafından İstanbul'da düzenlenen 'Dünya Ticaret Köprüsü' programına katılmak üzere Türkiye'ye gelen Etiyopyalı işadamları ve işkadınları, inceleme ve ikili görüşmeler yapmak üzere Yalova’ya gelen heyet, YTSO’ya ziyarette bulundu.

16 Ağustos 2013/ Bulgaristan Smolen Belediye Başkanı Nikolay Melemov, YTSO’ya ziyarette bulundu.

19-22 Kasım 2013/ Yalova ve Smolyan Ekonomisi Masaya yatırıldı. Yalova Belediyesi, YTSO ve Bulgaristan’ın Smolyan Belediyesi’nin işbirliğiyle düzenlenen ve toplam 30 temsilcinin katıldığı forum, Smolyan’de gerçekleştirildi.

28 Ocak-01 Şubat 2014/ YTSO Yönetim Kurulu Başkanı olarak Cumhurbaşkanı Sn. Abdullah Gül’ün katılımıyla Roma’da düzenlenen Türkiye-İtalya İş Forumuna katıldım’ dedi.

     YTSO’nun sosyal sorumluluk bilinci içinde toplumun tüm kesimlerine ulaşmaya ve hizmet etmeye devam ettiğini ifade eden Becan, ‘İlimizde bulunan 10 ilköğretim okulunun ihtiyaçlarına maddi destek sağlanırken, TOBB aracılığı ile 894 adet erzak dağıtımı, ilköğretimde okuyan 858 öğrenciye kışlık bot yardımı yapıldı. İlimizde gerçekleştirilen uluslar arası festivallere destek sağlandı.

YTSO’dan Eğitime Tam Destek: Oda Meclisimiz almış olduğu karar doğrultusunda 40 Üniversite Öğrencisine Burs Veriyor. Bu yıl 2. Noter aracılığı yapılan çekilişte yeni bursiyerlerimiz belirlendi.

Kan verme bilincinin arttırılması amacıyla Yalova Üniversitesi ve Kızılay ile birlikte Kan Ver Can Ver Kan Bağışı kampanyası düzenledik’ dedi.