Cumhuriyet demek çocuk demek, hürriyet demek, yaşamak demek, ümit demek.

Cumhuriyet Bayramımızın 100. yılı kutlu olsun.

Cumhuriyetimizin kurucusu Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk yüzlerce binlerce çocukla yeniden doğuyor.

İlke ve inkılaplarınla büyüyor. Bir Mustafa Kemal gitti bin tane doğdu.

Egemenliğin kendi elinde olması ve belirli sürelerde seçtiği milletvekilleri ile kullanması olan bir yönetim biçimidir.

Cumhuriyet bir ruhtur. O ruh bizimle ve bizden sonrakiler üzerinedir.

Egemenliğin kaynağının millet olduğunun kabul edilmiş olduğu bir devlet şeklidir cumhuriyet.

Özet; Cumhuriyetin ilanı hukuksal bakıldığında ikinci dönem TBMM tarafından 29 Ekim 1923 günü gerçekleşen oturumda kabul edildi. Bu oturumda Mustafa Kemal'in hazırladığı anayasa değişikliği teklifi kabul edildi ve Türkiye Devleti'nin yönetim şekli Cumhuriyet olarak belirlenmiş oldu.

Türkiye'de Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'tür.

Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir

Milletin kendi kendini yönettiği, belirli süre zarfında kendilerini temsil etmek için oy kullanarak milletvekillerini seçtikleri yönetim biçimine cumhuriyet adı verilir.

Mustafa Kemal Atatürk, 29 Ekim 1923 gününde her yılın 29 Ekim gününü Cumhuriyet bayramı olan Türk milletine armağan etmiştir ve “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” demiştir.

Cumhuriyetten önce devlet imparatorluk ile yönetiliyordu ve Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyeti ilan etmesiyle halk yönetim üzerinde söz hakkına sahip olmuştur. Oy haklarını kullanarak milletvekillerini seçmişlerdir ve böylece yönetimde söz hakları olmuştur. Mustafa Kemal Atatürk, milletvekilleri ile görüştükten sonra Cumhuriyet önergesini meclise takdim etmiştir. Bu önerge meclis tarafından kabul edilmiştir ve Osmanlı devletinin adı Türkiye Cumhuriyet Devleti adını almıştır.

Bu Türkiye Cumhuriyetinin ilk Cumhurbaşkanı da Mustafa Kemal Atatürk olmuştur.

Cumhuriyet demek çocuk demektir. Çünkü çocuk özgürdür, çocuk tarafsızdır, çocuk doğru bildiklerini çekinmeden söyler. Çocuk fikirde bağımsızdır.

Bir yönetim biçimi olan cumhuriyet ülkemizde de geçerlidir. Monarşi ve oligarşinin karşıtı olan cumhuriyet hükümet ya da devlet başkanının, halk tarafından seçildiği yönetim biçimidir. Tarihi oldukça eskiye dayanan cumhuriyet, ülkemizde 29 Ekim 1923 tarihinde kabul edilmiştir.

Cumhuriyet bir devlet yönetim şeklidir. Fransız ihtilaline dayanan tarihi ile günümüze kadar ulaşmıştır. Cumhuriyet ülkemizde Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde 29 Ekim 1923 tarihinde ilan edilmiştir.

Milletin kendi kendini yönettiği, belirli süre zarfında kendilerini temsil etmek için oy kullanarak milletvekillerini seçtikleri yönetim biçimine cumhuriyet adı verilir.

Mustafa Kemal Atatürk, 29 Ekim 1923 gününde her yılın 29 Ekim gününü Cumhuriyet bayramı olan Türk milletine armağan etmiştir ve “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” demiştir.

Cumhuriyetten önce devlet imparatorluk ile yönetiliyordu ve Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyeti ilan etmesiyle halk yönetim üzerinde söz hakkına sahip olmuştur. Oy haklarını kullanarak milletvekillerini seçmişlerdir ve böylece yönetimde söz hakları olmuştur. Mustafa Kemal Atatürk, milletvekilleri ile görüştükten sonra Cumhuriyet önergesini meclise takdim etmiştir. Bu önerge meclis tarafından kabul edilmiştir ve Osmanlı devletinin adı Türkiye Cumhuriyet Devleti adını almıştır. Bu Türkiye Cumhuriyetinin ilk Cumhurbaşkanı da Mustafa Kemal Atatürk olmuştur.

29 Ekim 1923 tarihinde 101 pare top atışı ile Cumhuriyetin ilanı kutlanmıştır. O tarihten sonra da 29 Ekim her yıl ülkenin her yerinde coşkuyla kutlanmaya başlanmıştır. Milletlerin kendi kendilerini yönettiği ve yöneten kişiyi belirlemek için seçim yaptıkları yönetim biçimine cumhuriyet adı verilir. Türkler 29 Ekim 1923 tarihinde cumhuriyeti kabul etmişlerdir. Mustafa kemal Atatürk bu tarihi Türk milletine hediye etmiştir.

29 Ekim 1923

Cumhuriyet dünya üzerindeki ülkelerde uygulanabilen en insancıl en demokratik yönetim şekillerinden birisidir. Hatta en iyisidir denilebilir. Çünkü cumhuriyette bir seçme özgürlüğü vardır. Ülkenin başına gelecek olan kişiyi, partiyi veya oluşumu halk seçebilme hürriyetine sahiptir. Aynı zamanda da ülkeyi yönetenleri bir şekilde denetleme ve gerektiğinde hukuken şikayetçi olma hakkı da cumhuriyet ilkeleri içerisinde yer almaktadır.

29 Ekim 1923 tarihine kadar Türklerin kurmuş olduğu hiçbir devlette cumhuriyet idaresi yer almazdı. Ancak o gün bir diktatör veya bir kral ya da padişah olma şansı olmasına rağmen Atatürk cumhuriyeti ilan ederek Türk toplumunun bugünkü müreffeh ve medeni yaşamı yaşamasına giden yoldaki en büyük kapıyı aralamıştır. Cumhuriyetin kuruluşu ülkemizde 19 Mayıs 1919 tarihinde ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışı ve Kurtuluş Savaşını başlatması ile başlar ve büyük mücadeleler sonunda 29 Ekim 1923 tarihinde ilan edilmiştir.

Cumhuriyet rejimi batı kökenlidir ve her türlü egemen gücün mutlak hakimiyeti önleme fikrinden çıkmıştır. Özellikle 18. yüzyıl Avrupasında ki Fransız devriminden sonra Cumhuriyet rejimi tüm dünyaya yayılmıştır. Kökeninde eşitlik mottosu olan cumhuriyete 1923 yılından bugüne kadar Türk halkı sahip çıkmıştır arada bu rejimin yıkılıp yerine oligarşik veya monarşik rejimlerin kurulmasını isteyenler çıkmış olsa dahi Türk halkı en iyi yönetim sistemi olan cumhuriyete dolayısı ile demokrasiye özgürlüğe her zaman sahip çıkmıştır.

Cumhuriyet erdemdir

Cumhuriyet yurdumuz için en büyük kazançtır. Cumhuriyet bir erdemdir aynı zamanda çağdaşlığın göstergesi ve demokrasinin dayanağıdır. Cumhuriyet halk, birliktelik ve kardeşlik demektir…

Daima ileri gitmek adil bir şekilde paylaşmak demektir. Yaşamın kendisine el uzatmaktır kardeşliğin nefesiyle. Ve demokrasiyle olgunlaşmaktır. Hak ve adaletin tesisidir. Acılara ve çekilen ızdıraba birlikte katlanmak ve mutluluklara birlikte gülmektir. Bağımsızlık savaşının meyvesidir cumhuriyet. Demokrasiyle yoğrulmuş halkımın tercihidir. Cumhuriyet erdemdir, Mevlana ikliminde paylaşmaktır ve adalettir ülkemde. Özgürlüğün güvencesidir. Bu yüzden Cumhuriyet bize emanettir ve onu yine biz yaşatacağız.

29 Ekim 1923 ülkemizde cumhuriyet rejiminin ilan edildiği gündür. Bugün bizim milli bir bayram günümüzdür. Her yıl cumhuriyet yönetiminin ilanını 28 - 29 Ekim günleri Cumhuriyet Bayramı olarak coşkulu törenlerle kutlamaktayız. Cumhuriyet yönetiminden önce devletimizin ismi Osmanlı İmparatorluğu idi. Osmanlı İmparatorluğu ilkin küçük bir devlet olarak Osman Bey tarafından 1299'da Söğüt 'de kurulmuştur. Osmanlı devlet yöneticisine padişah denirdi. Osmanlı Devletini altı yüz yirmi dört yılda otuz altı padişah yönetmiştir. Son padişah Sultan ise Vahdettin'dir. Eskiden ülkelerde tek kişi egemendi. Ülkelerini diledikleri gibi yöneten bu kişilere padişah, şah, kral, hakan sultan gibi isimler verilirdi. Yönetim çoğu zaman babadan oğula geçerdi. Oğlun küçük olması, deli olması yönetici olmaya engel bir durum sayılmazdı. Böyle tek kişinin kendi başına buyruk olarak sorumsuz denetimsiz yönetimine ise mutlakıyet denir, bu tip yönetim biçiminde egemenlik ve mutlak otorite kayıtsız şartsız tek bir kişiye aitti ve halkın istek ve arzuları asla sorulmazdı.

Ya istiklal ya ölüm

Devleti idare edenlerin seçimle iş başına geldiği yönetim şekline cumhuriyet denir. Dünyadaki devletlerin çoğu cumhuriyetle yönetilir. Cumhuriyetle yönetilen ülkelerde egemenlik milletindir. Millet, devleti yönetecek kişileri kendisi seçer. Böylece halk kendi kendini yönetmiş olur.

Ne mutlu kendini yönetenlere!

Cumhuriyet çocuk demektir. Çünkü O her şeye rağmen vardır, Korunur bir çocuk gibi her şartta gülümser ve daima ileri gider, ilerler.

Hiç kolay kazanılmadı!

Çok büyük zorlukların arasından doğan  cumhuriyetin çocuklarıyız. Korumak istiyorsan cumhuriyetini hiç durma; çalış. Hemen şimdi başla; oturduğun yerden doğrul!

Kullandığın tebeşirden, yürüdüğün yoldan, baktığın, gördüğün, duyduğun her şeyden. Bilmediklerini araştır ve duyur duyması gereken herkese. Çekebildiğin yere kadar yükseklere çek al bayrağı, tutabildiğin kadar yüksek tut İstiklal Marşı'nı okurken sesini.

Cumhuriyeti korumak istiyorsan çok çalış,  cumhuriyetçiyiz diye bağırarak değil!