Dedecan, ‘’Dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen kronik hastalıkların, ülkemizde her geçen gün sayısı hızla artan ölümlerinde başlıca nedenlerindendir. Türkiye Ulusal Hastalık Yükü çalışması verilerine göre ülkemizdeki ölümlerin %71’ i kronik hastalıklar nedeniyle oluşmaktadır.              

Kronik hastalıklardan korunmada önleyici tedbirler alınması gerekmektedir. Kronik hastalıkların en önemli değiştirilebilir risk faktörleri; sağlıksız beslenme, fiziksel aktivite yetersizliği ve sigara kullanımıdır. Aşırı tuz tüketimi de değiştirilebilir bir sağlıksız beslenme uygulamasıdır ve kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, böbrek yetmezliği ve inme gibi birçok hastalığın temelinde aşırı tuz tüketiminin olduğu belirtilmektedir. Özellikle oluşumunda aşırı tuz tüketiminin önemli bir etken olduğu hipertansiyon, dünyada önlenebilir ölüm nedenleri içersinde bir numaralı risk faktörüdür. Ayrıca fazla tuz tüketimi idrarla kalsiyum atımını artırarak kemiklerden kalsiyum kaybına neden olur ve osteoporoz ve kemiklerin kırılma riskini arttırır’’.

Dünya Sağlık Örgütü’nün; hipertansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere obezite, diyabet ve bazı kanser türlerinden korunmak ve kemik sağlığını olumsuz etkilememek amacıyla günlük olarak tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram olarak önerdiğini ifade eden Dedecan, ‘’

2008 yılında Türkiye Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği’nin yaptığı ve ülke genelini yansıtan “Türk Toplumunda Tuz Tüketimi Çalışması”na göre tuz tüketimimizin günde 18 gram olduğu belirlenmiştir.

Bakanlığımızca aşırı tüketildiğinde sağlığımızı olumsuz etkileyebilen tuzun daha az tüketilmesini sağlamak amacıyla 2011 yılından beri  “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı” uygulanmaktadır. Aşırı tuz tüketimini azaltmak için bazı öneriler: Taze ve tuz eklenmemiş besinleri tercih ediniz. Eğer hipertansiyon gibi sağlık probleminiz varsa, mutlaka satın aldığınız hazır ürünlerin etiketlerini okuyunuz. “Tuzsuz” ya da “tuzu azaltılmış” besinleri tercih ediniz. Sofrada tuzluk kullanmayınız. Yemeklerin tadına bakmadan tuz kullanmayınız. Tuz içeriği yüksek olan salamura besinleri (zeytin, peynir, turşu gibi) ve konserve besinleri daha az tüketin ya da çok nadir tüketiniz. Hazır gıdalar yerine düzenli ve dengeli olarak taze sebze-meyve tüketin. Baharat ve maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen gibi aroma sağlayıcıları tuz yerine tercih edebilirsiniz. Maden suları kaynağına göre farklı miktarda sodyum içerir, sodyum içeriğini etiketinden kontrol edin. Tuz yerine göre zehir, yerine göre panzehirdir. Bu nedenle yerinde kullanmasını bilmek gerekir’’.