Etkinliğin açılış konuşmasını yapan İİBF Dekanı Prof. Dr. Metin Çancı, katılımcılara ihracatın önemi ve geleceğinden bahsetti. “İhracat Günleri” etkinliğinin öğrenciler için oldukça önemli olduğunu vurgulayan Çancı; “Eskiden nohut satarak başladık, şimdi gelmiş olduğumuz yer, konfeksiyon ve hatta marka satmak. Yüksek teknoloji konusunda biz de varız demek için yol almaya çalışıyoruz. Yüksek teknoloji ürün payımız şu anda çok düşük bir miktar; %1 belki. O pazara girmek zorundayız. Bunu yapmanın yolu da yetişmiş iş gücünden geçiyor. Yetişmiş iş gücü evraklardan tutunuz da pazara kadar bütün süreçlerin iyi bir şekilde üretilmesine bağlı. Sizler gelecekte bu kulvarda bizlere katkı sağlayacak bireylersiniz. Bu yüzden sizlerin yetişmiş bireyler olarak uluslararası ticarette yerinizi alacağınızı tahmin ediyorum. Bu toplantıyı organize eden arkadaşlarımızın hepsine teşekkür ediyorum. Değerli hocalarımızın gerçekten burada bize sürekli olarak katkısı oluyor. Devamını bekliyoruz sizlerden. Teşekkür ederim, başarılar diliyorum.” dedi.

Ardından söz alan konuşmacı Makine Mühendisi, Okaytaş Madencilik Mühendislik Firması Ortağı, Makine Mühendisleri Odası Başkanı, Yalova Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Demirtaş ise, ihracatın tanımını yaparak, ihracata başlama sürecini, ilk olarak alım ve satım yaparak başladığını, 2004-2005 yılında bir zarara uğradığını ve bu durumun onu üretim yapmaya teşvik ettiğini bu yüzden alım satım yaparak ihracat yapılmayacağını gördüğünü anlattı. Aynı zamanda ihracatın nasıl yapılması ve yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiğine değinen Demirtaş, başarılı bir ihracatın nasıl yapılacağı konusunda önemli hususlara dikkat çekti. İhracat yapılacak ülkenin ticaret kurallarını tanımanın, ülkenin pazar fiyatlarına ve ihracat terimlerine hakim olmanın aynı zamanda ülke dilini bilmenin başarılı bir ticaret yapma konusunda yol gösterici olacağını söyledi.

Dördüncü “İhracat Günleri” etkinliği sayesinde Yalova Üniversitesi öğrencileri ticaret sektörü hakkında geniş kapsamlı bilgi edinme fırsatı yakaladı.