Yalova’nın yıldızı parlayan ilçelerinden Altınova’nın geleceği hakkında yapılan basın toplantısına katılan, AK Parti Yalova İl Başkanı Mustafa Pehlivan, Altınova Belediye Başkanı  Dr.Metin Oral,  AK Parti Altınova  İlçe Başkanı  Hamza İskit, ilçenin geleceği ile ilgili görüş ve düşüncelerini basın mensuplarına aktarırlarken, kendilerine yönelik sorulan soruları da cevapladılar.

“Bizler, insan merkezli hizmete devam ediyoruz”

Altınova, ve Yalova’lılar için önemli olan birçok konu hakkında yapılan çalışma ve projeler hakkında ilk olarak AK Parti İl Başkanı Mustafa  Pehlivan söz alarak şunları söyledi;  “Bizler, insan merkezli hizmete devam ediyoruz. Altınova bizim için çok önemli bir ilçe. Yalova ile ilgili bir vizyon ortaya koyduk. Bu vizyonda,  Altınova’nın yeri birinci öncelikli bizim için. Çünkü Altınova, özellikle Körfez Geçiş Köprü ve Otoyol Projesi’yle; Yalova, İstanbul ve Kocaeli ile bağlantılı hale geldi”.

 Bu projenin bir dünya projesi olduğunu dile getiren Pehlivan, boş durmadıklarını yerelde, yerel dinamikleri harekete geçirerek çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

 Altınova’nın, Yalova tarihi açısından çok önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Pehlivan;  “Yalova’nın ilk tarihi yerlerinden bir tanesi “Helenapolis” antik kentidir. Altınova ilçe hudutları içerisinde Yalova’nın ilk yerleşim yerlerinden bir tanesi olması bakımından Altınova’nın önemi artmıştır. Burayı gün yüzüne çıkartmak gerekiyordu. Ancak bildiğiniz gibi bu bölgenin dörtte ikisi, askeri alan içerisinde yer alıyordu. Şu anda atıl olarak duran, bu askeri alanı Altınova Belediyesi’ne kazandırma girişimleri oldu. Uzun yıllardır verilen mücadele de, çok eski tarihi kültüre ev sahipliği yapmış bu alanın askeri bölgeden çıkarılması için Altınova Belediye Başkanımız Metin Oral’ın ciddi çalışmaları oldu.

  Nihayetinde başkanımızla beraber, Milli Savunma Bakanımızdan randevu aldık ve kendileriyle görüştük. Bu görüşmemiz olumlu geçti. En son, 15 Ocak 2013 tarihli ve 814 sayılı yazı ile Milli Savunma Bakanlığı, Hersek Gölü bölgesini şartlı olarak belediyemize tahsis etti. Bu tahsis yazısının onayı Altınova Belediyesi’ne geldi.

  Bundan sonra, Hersek Gölü ve çevresinde bulunan askeri alan, Altınova Belediyesi’nin tasarrufunda olacak. Tabi bununla ilgili bazı şartlarda var. Bu sadece Genel Kurmayı ilgilendiren bir husus değil. Bu bölge hem Milli Savunma Bakanlığını, hem Genel Kurmay Başkanlığını hem de Deniz Kuvvetlerini ilgilendiriyor. Yardımlarını ve desteklerini esirgemeyen bütün kurumlara teşekkür ediyorum” dedi.

“Helenapolis Antik Kenti’nin gün yüzüne çıkmasıyla önemli ivme kazanacağız”

  Bu bölgede ki Helenapolis Antik Kentinin, gün yüzüne çıkmasıyla önemli ivme kazanacağını belirten  Pehlivan, köprü ayağının yan tarafında, İstanbul ve Ege Bölgesi’nden gidecek olan bütün yolcuların çok rahat bir şekilde, antik kenti Altınova’da görebileceğini söyleyerek, “Türkiye ve bölgemiz için çok önemli bir değer olacak” şeklinde ifade etti.

  Hersekzade Ahmet Paşa Külliyesi’nin, bu alanda olduğunu ve onarım yapılarak, gün yüzüne çıkarılacak tarihi eserlerden birisi olacağını belirten Pehlivan; “Hersek gölü göçmen kuşlarımızın uğrak yeri ve bu bölgede ki en önemli kuş cennetlerinden bir tanesi.  Fauna olarak, en önemli yerler arasında.  Aslında Lagün Göl’ü, bölgenin denize bağlantı noktası.  Alan çok büyük olduğu için, göl kenarında rekrasyon alanı düşünüyoruz.  Hersek Gölü’nün etrafındaki rekrasyon alanı göçmen kuşlara zarar vermeyecek şekilde projelendirilecek. İnsanların gelip göçmen kuşları görebileceği, bir seyir alanını, bu işin erbabı olanlar tarafından yapılması için girişimlerde bulunduk.

  Bir şeyler yapılırken, doğaya ve mevcut duruma zarar verildiği görülür.Amacımız bu projede mevcut olan konumu korumak. Bizler, bu projeyle aynı zamanda bu dokuyu korumak ve kollamak la görevliyiz.  Çünkü, doğa, çocuklarımıza bırakacağımız bir emanettir” şeklinde konuştu.

  Rekrasyon alanını çok önemsediklerini, belirten Pehlivan, “Bu yüzdende,bölgenin bir tarafı betonlaşırken, diğer taraftan da doğayı korumak bizim vazifelerimizdendir” dedi.

“Altınova’yı bir cazibe  ve çekim merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz”

  Bu projenin, aynı zamanda Türkiye’yi ilgilendiren bir proje olduğunu, ön protokoller tamamlandıktan sonra çalışmalara başlanacağını ve burada Kültür Bakanlığı’na da iş düştüğünü, bütün kurumlardan destek alacaklarını ifade eden Pehlivan; “Bütün kurumlarımızın desteğini alarak, Altınova’yı bir cazibe  ve çekim merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz. Yalova için çok önemli olduğu konusunda hemfikiriz. Ama bunu yaşayarak, paylaşarak,  bilgilendirerek sahipleneceğiz. İnsanlar, Yalova’ya geldiklerinde görmek isteyecekleri bir alan olacak. Termal’e gidecekler, daha sonra Hersek Gölü’nü de görmek isteyecekler ve Altınova’ya gelecekler. Yalova’ya, dinlenmeye, eğlenmeye gelen yerli ve yabancı turistler, bu güzellikleri görmeden gitmeyecekler. Bu yüzden, bu proje Yalova için, Altınova ilçemiz için önemli ve büyük bir yatırım.

“Nüfus projesi planlamasına göre yoğunluk artış planı uygulanacak”

 Altınova ile ilgili Ankara’da temasların devam ettiğini belirten Pehlivan sözlerine şöyle devam etti; “Altınova gelişmeye aday bir ilçemiz. Bağlantı noktası var. Nasıl Boğaz Köprüsü Asya ile Avrupa’yı birleştiriyorsa, Körfez Geçiş Köprüsü de, İstanbul ile Anadolu’yu birbirine bağlayan dünyanın sayılı köprü olacak.  Dolayısıyla yoğunluk artışı olacağı için mecburen nüfusun çok hızlı artmasını bekliyoruz.  Artacak olan nüfus için, altyapının hazırlanması gerekli. Bu da,  imar durumlarının bu yeni  yerleşim bölgesine uydurulmasıyla mümkün.  Yalova’da kat yüksekliği artışı sınırlı. Bununla ilgili çalışmalarımızda devam ediyor.  Son noktaya geldik. En kısa sürede bu yoğunluk artışını da sağlayacağız. Nüfus projesi planlamasına göre yoğunluk artış planı uygulanacak” dedi.

“Bütün yatırımlar Altınova’mıza hayırlı olsun”

  Pehlivan, Altınova’da İmam Hatip Lisesi’nin açılacağını, süs bitkileri konusunda da önemli adımların atıldığını, Altınova Çiçek Hali’nin en kısa zamanda hayata geçeceğini belirterek, bütün bu yatırımların Altınova’ya hayırlı olmasını diledi.

“Rekreasyon Alanı projesi bizim için çok önemli”

  Altınova Belediye Başkanı  Metin Oral, Rekreasyon Alanı projesinin, kendileri için çok önemli olduğunu, 2004’ten beri koşturdukları bu projenin  hayata geriliyor olmasından dolayı mutlu olduklarını, ama çalışmalara yeni başlandığını, Altınova’nın gelişiminde bu projenin de önemli rol alacağını vurguladı.

 Oral, Rekreasyon Alanı projesi ile ilgili yaptığı açıklamada; “Altınova ilçesinin, Marmara Denizi’ne ulaşabileceği en önemli noktalardan birisi ve köprü ayaklarının altında güzel bir alandan bahsediyoruz. Askeriye tarafından bir süre kullanıldıktan sonra, atıl vaziyette bırakılan bir alan için Altınova Belediyesi olarak yaptığımız başvuruya olumlu izin çıktı ama bu izin şartlı oldu. Rekrasyon Alanında,  güvenlik ile ilgili alınması gereken tedbirler var. Bizde onları yerine getirme taahhüdü Genel Kurmay Başkanlığı’na vereceğiz. Sonra protokol aşaması başlayacak.

“Helenapolis  Antik Kenti Yalova’yı ve ülkemizi, dünyaya duyuracak bir eser”              

  Köprünün çevreci politikası sebebiyle, hem de koruma kuralları yönlendirilmesiyle, otoyol site alanlarının dışına kaydırıldı. Bu çevrecilik açısında da önemli gelişmedir. Bu, kültürel yapıları korumak için önemli bir işlemdi. Biz daha önce, Genel Kurmay’a talebimizde, yapılan otoyoldan dolayı ne olacağı bilinmediğinden, projemize olumlu bakılmamıştı. Şimdi bunu arz ettiğimiz de, sağ olsunlar buna olumlu baktılar. Bu bölge çok önemli bir bölge.  Körfez Geçiş Köprüsü’nün altında,  Helenapolis antik kenti var. Bu dünya çapında önemli bir tarihi değerleri olan bir kent. Kazı çalışmaları başladığı zaman Yalova’yı ve ülkemizi, dünyaya duyuracak bir eserdir.” Dedi. 

  Hersek Gölü’nün ayrı bir havası ve kuşların uğrak yeri olduğunu, bu gölü kuş oteline benzettiğini ifade eden Oral;  “Rekreasyon Alanı  için, yaklaşık iki yıldır süren  bir çalışmamız var. Projenin ikinci etabı bitti. Şimdi üçüncü kademesi 18 Şubat 2013’te başlayacak. Yönetim planı hazırlanacak ve Uludağ Üniversitesi’yle ön görüşmeler bittikten sonra çalışmalara başlayacağız. Hedefimiz, Haziran ayına kadar bu işi bitirmek.

“Hersek Göl’ü, her yönüyle cevher bir göl”

  Göl tek tapulu bir yer. Atatürk’ün Selanikli bir göçmen vatandaşa bağışladığı ve gölü besleyen suları da tapulayarak verdiği bir alan. Yani çevreyi korumak amaçlı bir çalışma olduğu, gölün varislerinin burayı  Darülaceze ‘ye bağışlamasından da bu ortaya çıkıyor. Dolayısıyla hikayesi, Dünya Çevrecilik açısından da gündeme gelecek bir konu. Atatürk’ün konakladığı bir yapı var bu alan içinde. Biz, Altınova Belediyesi olarak, bu yapıyı da belediyemiz imkanlarıyla restore edeceğiz. Burayı çok değerli bir yaşam alanı haline getireceğiz. Ayrıca, Rumeks  bitkisi, dünyada sadece İznik Göl’ünde görülen bitki. Bu bitki Hersek Gölü’nde de tespit edildi. Hersek  Göl’ü, her yönüyle cevher bir göl. Altınova Yalova’nın parlayan yıldızıdır. Altınova’nın değerlerini ortaya çıkararak, insanları ilçemizdeki bu değerleri görmelerini sağlayacak çalışmaları tamamlamak ve bunu paylaşmak istiyoruz. 137 çeşit kuşun ürediği, 500’ün üzeride kuş çeşidinin uğrak yeri olan Altınova ilçemiz, bu zenginliği ile her ile nasip olmayacak güzelliklere sahip bir ilçedir.”  Şeklinde sözlerini tamamladı.

 Altınova Belediye Başkanı Metin Oral,  yapılan çalışmalar ile ilgili bilgiler verdikten sonra, bu projeleri destekleyen kurumlara teşekkürlerini sundu. Yaptıkları çalışmaları kamuoyuna duyurmada önemli bir görevi yerine getiren basın mensuplarını da unutmayan Oral, toplantı sonrasında, AK Parti İl Başkanı Mustafa Pehlivan, Altınova İlçe Başkanı Hamza İskit ve basın toplantısına katılan medya mensuplarıyla öğlen yemeği yedi.  Haber- Fotoğraf: Melike İpek