Açıklanan kararlarda, kontrolsüz kalabalıkların oluşmasına neden olan, fiziki mesafe kurallarına aykırılık teşkil eden asker uğurlamalarına (açık ya da kapalı yerlerde eğlenceler düzenlenmesi, araç konvoyu oluşturulması, toplu uğurlama vb.) hiçbir şekilde müsaade edilmeyecek.

Otogar, gar, havaalanı gibi yerlerden yapılacak uğurlamalara askerlik yükümlüsünün birinci derece yakınlarının (kardeşleri dahil) katılmasına izin verilmesi, bunun dışında akraba, tanıdık, arkadaş vb. katılamayacak. 

Askerlik yükümlülerinden, askerlik şubelerinden sevk işlemleri (sülüs belgesi verilirken) yapılırken birliğine teslim olacağı dönemi kapsayacak şekilde başta fiziki mesafe kuralı olmak üzere pandemi tedbirlerini ihlal edecek uğurlama, tören, eğlence, konvoy gibi aktivitelerde bulunulmayacak.

Askerlik şubelerince, askerlik yükümlüsünden alınan taahhütnamenin bir örneğinin ilgili Valilik, Kaymakamlıklara bildirilmesi zorunlu kılınacak.

Toplum sağlığı açısından oluşturduğu riskin yönetilebilmesi amacıyla, Valilik, Kaymakamlıklarca, pandemi kurallarına aykırı şekilde asker uğurlaması, eğlencesi, töreni veya konvoyu yapması nedeniyle hakkında idari ya da adli işlem tesis edilen askerlik yükümlülerine dair bilgilerin ilgili askeri birliğe (bu kişilerin teslim olacağı) bildirilecek.  

Kişilerin toplu olarak bulunduğu ortamların salgının yayılım hızına olan olumsuz etkisi göz önünde bulundurulduğunda konaklama tesisleri, lokanta, restoran, kafe vb. yerlerde temizlik, maske ve fiziki mesafe genel tedbirleri ile bu yerler için belirlenen diğer tedbirlerin eksiksiz alınması ve yapılacak denetimlerle tedbirlere uyumda sürekliliğin sağlanacak.

Lokanta, restoran, kafe vb. yerlerde temizlik, maske, fiziki mesafe genel prensipleri ile Koronavirüs Bilim Kurulu tarafından her bir faaliyet alanı için ayrıca belirlenen rehberlerde yer alan kural ve tedbirlere uyum hususunda belirtilen faaliyetlerin yoğunlaştığı gün ve saatlerde bahse konu yerlerin denetlenmesi ve uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmeyecek.  

Köylerde ve/veya sokaklarda yapılan düğün (gelin alma, kına vs. dahil), nişan, sünnet düğünü vb. etkinliklerin süresinin aynı gün içerisinde kalacak şekilde en erken 20:00 başlangıç ve en geç bitiş 23:00 saatleri arasında yapılmasına izin verilecek.  

8 Temmuz 2020 Çarşamba günü ticari taksiler, pazar yerleri, sosyete pazarları, şehir içi ve şehirlerarası toplu ulaşım araçları, camiler, lokanta, restoran, kafe, kahvehane, kıraathane, kafeterya, kır bahçesi, çay bahçesi, sahil bantları, dernek lokalleri, düğün ve nikah yapılan yerler , internet kafe/salon ve elektronik oyun yerleri , berber/kuaför/güzellik merkezi, alışveriş merkezleri, park/piknik alanları vb. yerler, yüzme havuzu, hamam, sauna, kaplıca, SPA ve spor merkezleri ile sinema, tiyatro ve diğer kültürel aktivite yerleri, lunapark ve tematik parkların; Karar ekinde yer alan “Denetimlerde Göz Önünde Bulundurulacak Hususlar” doğrultusunda denetimler yapılacak.   

İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığınca başta şehir içi ya da şehirlerarası toplu ulaşım araçları olmak üzere vatandaşlarımızın toplu olarak bulunduğu/bulunabileceği halka açık park, bahçe, meydan, cadde, sokak ve benzeri yerlerde maske, fiziki mesafe ve bu alanlar için belirlenmiş diğer kuralların denetimine yönelik gerekli planlanacak.

Denetim ekiplerinin her bir iş kolu ya da mekânın uzmanlık bilgisi göz önünde bulundurularak ilgili kamu kurum ve kuruluşları (kolluk, yerel yönetimler, il/ilçe müdürlükleri vb.) ile meslek odalarının temsilcilerinden oluşacak şekilde belirlenecek.

Gereksiz mükerrerliğin ve koordinasyonsuzluğun önlenmesi amacıyla, Covid-19 tedbirleri kapsamında belirlenen denetim ekiplerince ve ilgili kurumlarla koordinasyon içerisinde gerçekleştirilecek.