Muharrem Ayı ve Aşure Günü kapsamında, Yalova Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı tarafından düzenlenen aşure etkinliğine Vali Yardımcısı Yıldırım Uçar, CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Yalova Cumhuriyet Başsavcısı Yıldırım Özgür, Yalova İl Müftüsü Turgut Açari, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, Kaytazdere Belediye Başkanı Ali Kangal, MHP İl Başkanı Hasan Topçular, AK Parti İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Yalova Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Alemdar Coşkun günün anlam ve önemine binaen yaptığı konuşmasında, "Bu gün hem yası, matemi, hem de bayramı birlikte yaşıyoruz. Kerbela'da hunharca katledilen imamların yasını çekerken diğer taraftan da İmam Zeynel Abidin'in ve tüm İslam Aleminin beklediği Muhammed Mehdinin de kurtuluşuna seviniyor ve şükür kurbanlarını kesiyoruz. Kerbala vakasının üzerinden 1373 yıl geçti. Ama biz unutmadık, unutmayacağız o gününde bu gününde cana kıyan kul hakkını yiyen yezitlere lanet olsun. Alevilik ile ilgili birçok kişi de bir şey bilmiyor. Bilmiş olsalar aramızda bir farkın olmadığını görmüş olurlar. Aslında İslamiyet'i tam yaşayan Alevilerdir. Şöyle ki mezheplerin oluşumuna karşı çıkanlar, mezheplerin insanları böldüğüne inanırlar ve İslam dininin bölünmesini istemezler. Çünkü Hz. Muhammed'in kurduğu dinin tahrip edileceğini bilirler. Kaldı ki dört imamın da hocası İmam Caferi sadıktır. Derki mezhepler oluşursa İslam dini zarar görür. Dinimizi bölerseniz daha sonra tarikatlar vesaireler  oluşur. Kardeşi kardeşe kırdırırsınız. Sanki bu günü görmüş gibi anlatmış. İşte örneği gün gibi gözümüzün önünde. Aslında burada birazda Peygamberimize haksızlık edilmiş oluyor. Şöyle ki kurduğu dini beğenmemiş gibi dinimizin üzerinde tahribatlar yaparak her biri kendi doğrultusunda ibadetler şekillendirmişler. O günkü önderler bunu yaparken, aynı zamanda kardeşi kardeşe kırdırmanın da fitilini ateşlemişlerdir. Oysa dinimizde kitabımızda bir. Dikkat ederseniz Arap yarım adasında savaş bir türlü bitmiyor. Gerek Kerbela bedduası gerekse geri kalmışlık ve verilen nimetin kıymetini bilememek gibi, Allah bu kadar nimet vermiş ama akıl vermemiş olacak ki yıllardır birbirlerini yiyorlar. Oysa Pir Sultan Abdal'ın dediği şu söze uysalardı kimsenin onlara gücü yetmezdi. "Bir olalım, iri olalım, diri olalım." Peki biz uyabildik mi? Uyamadık, uyamayız da. Çünkü bizim bu söze uymamız şer odaklarının işine gelmez. Zaten izinde vermezler. Zira biz ne zaman ki ayaklarımızın üstünde durmaya kalktık hemen bacağımıza  bir ip atarak bizi aşağıya doğru çekerler. Bu yüzden de bizim yükselmemiz  de bir arada kardeşçe yaşamamızda mümkün olmuyor. akıllanmazsak mümkünde olmayacak" ifadelerini kullandı.

Yalova İl Müftüsü Turgut Açari ise,"Cenabı Allah bizleri yaratırken tanışmak için bu hikmetle yarattığını Kuran'da beyan ediyor. "Ben sizi kabilelere, soylara ayırdım, görüşüp, tanışıp, kaynaşasınız diye." Asıl hikmet budur. Dünya'da bulunma gayemizde Allah'a ibadettir. Allah'ın varlığı, Peygamberimiz, kitabımız ve ehlibeyt sevgisi konusunda hiçbirimizin farkı yok. Onların rehberliği konusunda en ufak bir endişemiz yok" şeklinde konuştu.

Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman'da burada yaptığı konuşmasında, " “Ülkemizin bu günlerde birlik ve beraberliğe ihtiyacı var. İşte bu birlik ve beraberlik içinde hep beraberiz. Allah hepimizin tuttuğu muharrem orucunu kabul etsin. Çoluğunuzla çocuğunuzla nice aşure günlerini ulaşmamızı nasip etsin” dedi. Haber: Sezgin Altınel