Yalova Belediyesi’nin sokak hayvanlarının rehabilitasyonuna yönelik olarak hazırlamış olduğu ve tüm il genelini kapsayan proje yapılan toplantıda anlatıldı. Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, seçim dönemi hazırlamış oldukları kapsamlı projenin bir bölümünü kapsayan rehabilitasyon merkezi ile ilgili bilgiler verdi. Sokaklarda yaşayan can dostlarımızın sayısının her geçen gün arttığına dikkat çeken Başkan Salman, sokak hayvanlarının kayıt altına alınmadığı sürece bu büyümenin daha da artacağını belirtti. Özellikle çevre illerden ve ilçelerden bırakılan hayvanların sayısının da fazla olduğunu söyleyen Başkan Salman, birlikte hareket edilmediği sürece bunun önlenemeyeceğini dile getirdi. Başkan Salman’ı destekleyen tüm Belediye Başkanları sokak hayvanlarının kontrol altına alınmasıyla birçok problemin ortadan kalkacağına inandıklarını belirttiler.

Sokak Hayvanları Doğal Yaşam Parkı Örnek Proje Olacak

Yalova’nın yüzölçümü itibariyle ülkenin en küçük kenti olduğunu belirten Başkan Vefa Salman, “Bu durum bazen dezavantaj olsa da bazı konularda bizim için avantaj. Sokak hayvanlarının rehabilitasyonu konusunda bunu avantaj olarak kullanabilir, birlikte yürüteceğimiz bu projeyle pilot il olarak tüm yurda örnek olabiliriz. Seçim döneminde açıkladığımız projelerimizden bir tanesine ilave edeceğimiz sosyal donatılarla sokak hayvanlarını hem rehabilite edecek hem de bu sayede ortaya çıkabilecek olan olumsuzlukları da bertaraf etmiş olacağız. Bu projeye entegre olarak oluşturacağımız doğal yaşam parkı vasıtasıyla sokaklarda yaşayan can dostlarımızın da doğal yaşamlarından kopmadan yaşamalarına olanak sağlamış olacağız. Yalova Belediyesi olarak bu konuda 5 yılda başarılı çalışmalara imza attık. Ancak tüm il genelinde birlikte hareket ederek yapacağımız bu proje konunun sorun olmasından çıkmasını sağlayacak” dedi.

Tüm ilçe, belde ve köyleri kapsayacak şekilde hareket etmeliyiz

Bu konuda özel bir birliğin kurulmasını teklif eden Başkan Salman, “Tıpkı atıklar gibi, arıtma gibi bu konuda tüm belediyeleri ilgilendiren bir konu. Bu nedenle birlikte hareket etmemizde fayda var. İmkanı olan belediye var olmayan belediye var. Ama bu konu hassas bir konu ve birlikte hareket etmeyi gerektiren bir konu o nedenle tüm ilçe, belde ve köyleri kapsayacak şekilde hareket etmeliyiz ve kontrollü olmalıyız. Çünkü hayvanlardan insanlara geçebilecek 250 çeşit hastalık bulunmakta. Hayvanlar bu konuda ara istasyon görevi görüyor. Eğer ki sokak hayvanlarımızı kontrol altına alır ve takibini yapabilirsek hem onların hem de vatandaşlarımızın sağlığını korumuş oluruz” diye konuştu.