Yalova’nın hem termal turizmi alanında hem doğal güzellikleriyle hem de bulunduğu konum itibariyle bu bölgedeki en önemli illerden biri olduğunu söyleyen Bakan Kurum, fay hatları üzerinde olması sebebiyle de kentsel dönüşüm ile alakalı en önemli öncelik olduğunu söyledi.

  Yalova’da hem şehir merkezinde hem de ihtiyaç olan riskli bölgelerde acilen dönüşüm yapılması gerektiğini söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı yoğunluğu arttırmadan kentsel dönüşümü tamamlayacaklarını söyledi.

  Yalova’da 1999 depremi gibi acıları tekrar yaşamak istemediklerini belirten Kurum, “Bedeli ne olursun olsun Yalova’da bu dönüşümü elbirliği içerisinde vatandaşlarımızın rızası çerçevesinde bu dönüşüm gerçekleştireceğiz” dedi.

  Yalova’ya sosyal konut projesini bu yıl gerçekleştireceğini söyleyen Bakan Kurum, 240 aya kadar vadelerle ödenecek, kira öder gibi vatandaşın ev sahibi olabileceği konut ihtiyaçlarını gerçekleştireceğini söyledi.

  Millet bahçeleri konusunu da değinen Bakan, Yalova’da şehir merkezinde 100 bin metrekarelik alana millet bahçesi kazandıracaklarını söyledi. Millet bahçesinin içinde yürüme alanları, bisiklet yolları, kültür alanları, çocuk oyun alanları, millet kıraathaneleri ve her türlü eğlenme alanları olacağını söyleyen Kurum, gençlerin orada 7/24 ders çalışabileceğini, kadınların çocuklarıyla vakit geçirebileceğini ifade etti.

  Diğer önemli işi olan Seyrantepe, Bağlarbaşı, Bayraktepe mahallerinde imar ve altyapı problemlerini kentsel dönüşümünü üç ay sonra başlayacaklarını ifade eden Bakan, Yalova’nın içme suyu konularına da değindi.

  Çok kısa bir zamanda tüm içme suyu problemini halledeceklerini söyledi. 2B mülkiyet problemine ilişkin de tüm Türkiye’de yaklaşık 650 bin tapu verildiğini, Yalova’da da 4200 kişiye tapusunu verdiklerini dile getirdi.

  Çevre Şehircilik Bakanlığı olarak Yalova’ya 1.5 milyar liralık yatırım yaptıklarını söyleyen Murat Kurum yatırımlarını arttırmak istediklerini söyledi.

  Valilikte yapılan açıklamasının ardından Uygulama Oteli’nde Ticaret ve Sanayi Odası ile buluşan Bakan burada da birtakım açıklamalarda bulundu. Açıklamalarında şehirlerin geleceği adına altyapıdan üstyapıya, yeşil alandan şehir ruhuna kadar gönül belediyeciliği anlayışıyla güzel işler yapmak istediklerini dile getirdi.

  Açıklamalarının devamında tüm ülke genelinde mekânsal stratejik planları başlattığını söyleyen Bakan; tarım alanlarının tarımda, turizm alanlarının turizmde doğru bir şekilde konumlanmasını planladıklarını ifade etti.

  Yalova’nın deprem bölgesi olduğuna dikkat çeken Bakan, Yalova’nın en önemli önceliğin kentsel dönüşüm ve deprem riski taşıyan binaların bertaraf olacağını söyledi.

  Önümüzdeki süreçte 1.5 milyon konutun dönüşümünü gerçekleştirmek istediklerini belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Yalova’nın öncelikli olacağını ve dönüşüm yapılırken yatay mimari esaslı yapacaklarını, yoğunluğu arttırmayacaklarını, mahalle kültürünü yaşatacaklarını dile getirdi. Kentsel dönüşüm süreçlerini doğru işletebilmek adına ülkedeki 440 bin müteahhitleri artık 9 kategoriye ayıracaklarını belirtti.

  Kentsel dönüşüme destek olabilmek adına da sosyal konut projelerini gerçekleştirdiğini söyleyen Bakan, 67 ilde 50 bin sosyal konut yaptıklarını söyledi.

  Yalova’nın bu 67 ilin içerisinde olmadığını söyleyen Bakan, 2019 yılında Yalova’ya ve diğer kalan 14 ile sosyal konut inşaatlarına başlayacaklarını duyurdu.

  Yaptıkları yatırımlarda maddeleri Yalova’dan temin edeceklerini söyledi.

  Sıfır atık projesine de değinen Bakan, 2023 yılına kadar kararlı bir şekilde gideceklerini ifade etti. Yalova’nın Bursa, İzmir, İstanbul, Kocaeli merkezinde çok önemli bir bölge olduğunu söyleyen Bakan, bunun iyi değerlendirilmesi halinde gelirin, huzurun ve mutluluğun artacağını söyledi.

  Yalovalı çiftçi, esnaf, sanayici, tüccarın arkasında olduğunu belirten Bakan Murat Kurum, konuşmasının ardından Termal ilçesine geçti. Termal AK Parti Belediye ve İl Genel Meclis Adaylarının tanıtım toplantısına katılan Bakan Kurum,  

  Son programı Sporium Tesisleri’nde yaptı.

  Bakan’a ziyareti boyunca Yalova milletvekilleri Ahmet Büyükgümüş ve Meliha Akyol eşlik ettİ.