Daştan, ‘2 Nisan, tüm dünyada otizm konusunda farkındalık yaratmak ve otizm ile ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla, 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından “Dünya Otizm Farkındalık Günü” (2nd April World Autism Awareness Day) olarak ilan edilmiştir’dedi.

               OTİZM NEDİR?

       Daştan, ‘ Otizm, doğuştan gelen ya da yaşamın ilk üç yılında ortaya çıkan ve yaşam boyu devam eden, sosyal etkileşim, sözel ve sözel olmayan iletişim problemleri, tekrarlayıcı davranış ve kısıtlı ilgi alanları ile kendini gösteren, karmaşık gelişimsel bir bozukluktur.  Otizm spektrum bozukluğu bir ruh hastalığı değildir; ancak, belirtileri bazı ruh hastalıklarını çağrıştırabilir. Yapılan bilimsel araştırmalar, otizm spektrum bozukluğunun çocuk yetiştirme özellikleriyle ya da ailenin sosyo-ekonomik özellikleriyle ilişkisi olmadığını göstermiştir. Otizmin, beynin yapısını ya da işleyişini etkileyen bazı sinir sistemi sorunlardan kaynaklandığı sanılmakla beraber, otizme yol açan sebepler henüz kesin olarak bilinememektedir.

    Önceki yıllarda otizm spektrum bozukluğunun görülme oranının 500'de bir olduğu kabul edilirken, son verilere göre, otizm spektrum bozukluğunun yaklaşık her 88 çocuktan birini etkilediği düşünülmektedir. Ayrıca, erkeklerdeki yaygınlığı kızlardan dört kat fazladır’dedi.

Otizmin tek tedavisi özel eğitimdir

          Daştan, ‘Eğer çocuğunuz, Başkalarıyla göz teması kurmuyorsa, ismini söylediğinizde bakmıyorsa, söyleneni işitmiyor gibi davranıyorsa, oyuncaklarla amacına uygun oynamıyorsa, bazı sözleri tekrar tekrar ve ilişkisiz ortamlarda söylüyorsa, sallanma ve çırpınma gibi hareketleri varsa, gözleri bir şeye takılıp kalıyorsa, bazı eşyaları döndürme, sıraya dizme gibi davranışları varsa, günlük yaşamındaki düzen değişikliklerine aşırı tepki veriyorsa, otizm açısından değerlendirme yapılması gerekmektedir. Ülkemizde otizm tanısını koyabilecek uzmanlar, çocuk ruh hastalıkları uzmanı ve çocuk nörologudur.  Tanı, uzmanlar tarafından çocuğun gözlenmesi, gelişim testleri yapılması ve anne-babalardan çocuğun gelişimi hakkında bilgiler alınması ile 12 aylıktan itibaren konulabilmektedir. Erken tanı koyulması eğitimin erken başlaması açısından önemlidir. Otizmin tek tedavisi özel eğitimdir. Özel eğitimin amacı çocuğun ihtiyaçlarına yönelik olarak planlanmış, bireysel ve grup eğitim programlarıyla, gelişimin desteklenmesi ve mümkün olduğunca yaşının düzeyine ulaşmasını sağlamaktır. Erken dönemde tanı ve uygun eğitime başlanması, problemlerin en aza indirgenmesi açısından çok önemlidir. Çocuğunuza otizm tanısı konmuşsa; eğitsel değerlendirmesinin yapılması, eğitim ortamına yerleştirilmesi ve devletin sağlayacağı özel eğitim desteğinden yararlanması için ilinizdeki ya da ilçenizdeki Rehberlik Araştırma Merkezi’ne (RAM) başvurmanız gerekir’dedi.