Dedecan,’ Obezite, ciddi sosyal ve psikolojik yönleri olan, tüm yaş gruplarında ve her sosyo-ekonomik düzeyde görülebilen bir hastalıktır.

Obezite oluşumunda aşırı ve yanlış beslenme ile fiziksel aktivite yetersizliği en önemli neden olarak kabul edilmektedir. Ayrıca genetik, çevresel, sosyokültürel ve psikolojik pek çok faktör obeziteye neden olabilmektedir. Bununla birlikte, bazı hormonal ve sendromik hastalıklar da obezite ile sonuçlanmaktadır.

     Dünya Sağlık Örgütü’nün obezite sınıflandırması esas alınarak Obeziteyi belirlemek için Beden Kitle İndeksi (BKİ) kullanılmaktadır. BKİ, bireyin vücut ağırlığının (kg), boy uzunluğunun (m cinsinden) karesine (BKI=kg/m2) bölünmesiyle elde edilen bir değerdir. Vücuttaki yağın dağılımında göbek seviyesinde ölçülen bel çevresi değeri önemlidir. Kadınlarda ideal olarak 80-88 santimetre, erkeklerde ise 94-102 santimetre arasında olmalıdır. Bu değerin fazla olması, koroner kalp hastalığı, yüksek kan basıncı, dislipidemi (kanda anormal düzeyde yağ),  karaciğerde yağlanma, kiloya bağlı sağlık sorunları gelişme olasılığını belirgin bir şekilde artırmaktadır’dedi.

    Dedecan, ‘Kişilerin enerjilerini fazla harcanmadığı hareketsiz bir yaşam tarzını benimsemeleri,  televizyon ya da bilgisayar başında fazla vakit geçirmeleri, aşırı ve yanlış beslenme,  öğün aralarında yüksek enerjili gıdaları tüketmeleri ve fast food denilen tost, sandviç hamburger, patates kızartması, pizza, kola vb. besinlerin tüketimini artırmaları, alkol kullanımı şişmanlığın en büyük nedenleri arasındadır. Özellikle genetik yatkınlığı olan, ailesinde obezite hikayesi olan kişilerde bu etkilerin sonuçları daha hızlı görülmektedir.

Şişmanlık, oluştuktan sonra geri dönüşü oldukça zor ve ciddi bir sağlık sorunudur. Bu anlamda küçük yaştan itibaren yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması ve enerji dengesine uygun bir beslenme alışkanlığının kazandırılması, düzenli ve tempolu yürüyüşler şişmanlığın önlenmesindeki en önemli ve etkin yoldur.   

 Obezite tedavisi, bireyin kararlılığı ve etkin olarak katılımını gerektiren, tedavisi zorunlu, uzun ve süreklilik arz eden bir süreçtir. Bu nedenle obezite tedavisinde hekim, diyetisyen, psikolog, fizyoterapistten oluşan bir ekip gerekmektedir.

Giderek yaygınlaşan halk sağlığı sorunu haline gelen Obezite ile mücadele çalışmaları kapsamında Müdürlüğümüz Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şubesi tarafından 22 Mayıs Çarşamba günü 13:00-16:00 saatleri arasında Gazipaşa Caddesi Küçük Amfide stand kurularak Beden Kitle İndeks (BKI) taraması yapılarak bilgilendirme yapılacaktır’dedi.