Gemlik Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde Yalova İl Jandarma Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Güney Marmara Grup Komutanlığı görevlilerince soruşturmada, Armutlu'nun Fıstıklı Köyünde tekne imalathanesi bulunan bir medyum şüphelilerin sahte evrak ve sörvey raporları ile başka tekneleri veya teknelerinin ile başka tekneleri veya teknelerinin sahip eski teknelerini ait ruhsatları yeni imal edilmişleri teknelerine usulsüz bir şekilde geçirdiği, teknelerin sörveyini yapan Gemlik ve Yalova Liman Başkanlığındaki sörvey memurlarının da rüşvet yapacağı bu usulsüz işlemleri hızlandırıp onayladıkları bu tekne sahiplerinin ödemeleri gereken vergi ve harçları ödemeleri kamuyu yıllık milyonlarca lira zarara uğrattıkları,Teknelerin mevcut uzunluklarını kısa göstererek gerekli yıllık vergilerden ve Su Ürünleri Kanununda düzenlenen kabahatlere karşılık gelen idari para cezalarından kaçındıkları tespit edildi.

Şüphelilerin eylemlerine yardım eden şüpheli Ö. K.’nın ise Sahil Güvenlik Güney Marmara Grup Komutanlığına bağlı görevli botların bulunduğu yeri net bir şekilde gören bir ev kiralayarak 7/24 sahil güvenlik ekiplerinin tüm adli ve idari faaliyetlerini takip edip gecelik nöbet ticareti karşılığı Gemlik Körfezinde yasadışı trol avı yapan tekne donatanlarına anlık bilgi verdiği, böylece bir kısım şüphelilerin trol avcılığı yaparak Gemlik körfezinde merası bulunan yerleşik balıkları usulsüz şekilde avlayıp bölgedeki balık popülasyonunu yok ettikleri anlaşıldı.

Yürütülen soruşturma kapsamında 2 Mart Salı günü Yalova, Bursa, İstanbul ve Kocaeli İllerinde 11 ayrı adreste eşzamanlı operasyon düzenlendi. Operasyon sayfada “Nitelikli Dolandırıcılık, Resmi Belgede Sahtecilik ve Rüşvet” suçlarından 51 kişiden 17 şüpheli Gemlik Cumhuriyet Başsavcılığına sevk edildi. Gemlik Sulh Ceza Hâkimli sorgusu şüpheliler tutuklanarak Bursa E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna gönderildi.