Biz De Varız Engelliler Derneği(BIVED)öncülüğünde, Uygulama otelinde düzenlenen toplantıya, Yalova il Milli Eğitim Müdürlüğü, Atakent Hastanesi müdürü Cengiz Akın, Milli Eğitim Şube Müdürü Ramazan Yıkılmaz ve çok sayıda davetli katılım sağladı.

    İftar ve ardından yapılan basın açıklamasıyla start verdi. Biz De Varız Engelliler Derneği Başkanı Ergül Dağcı, ‘Engelli yurttaşlara halkı doğru anlatmak, doğru tanıtmak ve toplumun engelli bireylere doğru yaklaşarak bütünleşmesini sağlamak amacıyla bir araya geldik.  Her engel gurubunun davranış, iletişim ve kendilerini rahat hissettikleri ortam çok farklı olduğundan bu engel gruplarıyla rahat iletişim kurma teknikleri de birbirinden tamamen farklı olması gerek. Görme, işitme, konuşma, hareket, epilepsi, zihinsel, ortopedi engel gruplarıyla iletişim kurmak için halka temel ve pratik bilgiler aşılamayı amaçlayan projemiz şimdiye kadar Yalova düzeyindeki en geniş kapsamlı proje’ dedi.

   Dağcı, ‘Resmi rakamlara göre toplumumuzun yaklaşık yüzde 15'i engelli bireylerden oluşmaktadır. Bu sayıya engellilerin birinci derecede yakınlarını da katarsak rakam yaklaşık toplumun yüzde 50'sini bulmaktadır. Toplumun bu denli büyük bir kesimi olan engelliler ve yakınlarının herhangi bir nedenden dolayı topluma yeterince entegre olamamasının toplum yaşamında büyük sıkıntılara neden olacağı kaçınılmazdır. Devletimizin 10-15 yıldır yoğun olarak yaptığı teşvikler, Yeni yasal düzenlemeler, çağın gelişmesi ve teknolojik ilerlemeler nedeniyle Engelli vatandaşlarımızın topluma katılım, sosyalleşme ve eğitimden yararlanma oranında büyük bir artış yaşanmaktadır. Son yıllardaki bu büyük gelişmeye rağmen engelliler ve ailelerinin sosyal yaşam, toplumla kaynaşma, eğitim, istihdam katılım oranının halen istenilen düzeyin çok altında olduğu görülmektedir. Bunun en büyük nedeni engelli bireylere ve ailelerine olan yanlış yaklaşımlar, engelli bireye karşı toplumumuzun yanlış tutum ve davranışlarıdır.

      Bu tür yanlış tutum ve davranışların nedeni genellikle toplumumuzun bu konudaki eğitimsizliğinden, bilinçsiz ve aşırı merhametli ya da duyarsız yaklaşımlardan kaynaklanmaktadır. Toplumun diğer fertlerinin yanlış yaklaşımları sonucu engelli kişi genellikle kendini toplumdan soyutlamakta ve kendini ev içine hapsetmekte, daha da önemlisi toplumun kendisine biçtiği üretmeyen, çabalamayan, ev içinde yaşayan engelli rolünü kabullenmekte ve devletin kendisine verdiği haklardan yeterince yararlanamamaktadır.  Genellikle engellilerin birinci derecede yakınları da toplumun yanlış yaklaşımlarından nasibini almakta ve kendilerini toplumdan soyutlamak zorunda kalmaktadır.

       Bu bilgilerin ışığında Engellilerin toplumla entegrasyonunun istenilen seviyeye gelmesi ve toplum içinde hak ettikleri yere gelmeleri için çocuklarımız ve gençlerimiz başta olmak üzere toplumun tüm kesimlerine engelli vatandaşlarımıza nasıl davranacakları yolunda sağlıklı, pratik bilgiler vererek davranış bilinci aşılamak. Bunu yaparken de halkımızın en yoğun bulunduğu ortamlar olan çay bahçeleri, cafeler, dernek lokalleri, evler ve okullarda kısacası halkımızın tüm katmanlarına ulaşılabilecek bir eğitim seferberliğine ihtiyaç olduğu açıktır. Bu ihtiyaç göz önünde bulundurularak Biz De Varız Engelliler Derneği öncülüğünde aile ve sosyal politikalar Yalova İl Müdürlüğü, Yalova Milli Eğitim İl Müdürlüğü ve Yalova Atakent Hastanesi işbirliği ile tüm Yalova da yürütülecek 4 ay sürecek kapsamlı bir eğitim programı oluşturulmuştur. Programımız kapsamı açısından Türkiye’de bir ilk niteliği taşımaktadır. Bu proje sayesinde Yalova ve çevresinde engelliler toplum içinde daha rahat ve eşit koşullarda, hak ettikleri saygıyı görerek dolaşacaklar ve artık engelli olduklarından dolayı toplum baskısı görmeden her alanda kendine güvenli eşit bireyler olma yolunda büyük mesafe kat edeceklerdir’ dedi.

     Atakent Hastanesi Müdürü Cengiz Akın ve Milli Eğitim Şube Müdürü Ramazan Yıkılmaz ise yaptıkları açıklamada böyle bir proje içinde yer almaktan mutluluk duyduklarını,  proje için gereken her türlü desteği vereceklerini söylediler.