Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2017 yılında tescili tamamlanan, Yalova İMES Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde yapılacak yatırımlar hakkında Sivil toplum kuruluşlarını bilgilendirme ve tanışma amaçlı ziyaretler gerçekleştirdiklerini ifade eden Yalova İmes Yönetim Kurulu Başkan Süheyl Erboz, ‘İlk olarak sizlerle tanışma fırsatımız oldu. Yalova’da basın yayın kuruluşları başta olmak üzere, siyasi partiler, meslek örgütlerinin temsilcileri ve STK yetkilileri ile tanışıp, yapmayı planladığımız projemiz hakkında bilgilendirmelerde bulunacağız. Sizlerle, her zaman iletişim içinde olmayı arzuluyoruz’ dedi.

Yalova Çiftlikköy ilçesi Laledere köyü mevkiinde, 5000 dönüm arazi üzerinde kurulacak olan Yalova İMES Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde, yaklaşık 264 adet değişik m2’lerde üretim yapacak yatırımcılarla, ülke ekonomisine katkı sağlamayı, istihdam yaratmayı hedefleyen OSB kurulumunda, bilgi ve deniyim sahibi yöneticiler olarak, Yalova’ya önemli kazanımlarımız olacağı kanaatindeyim. Tahmini olarak 15 bin kişinin çalışacağı bu önemli yatırıma, tüm Yalovalıların sahip çıkmasını arzuluyorum.

Yalova’nın eğitimli işsizlerinin ayağına iş imkanı getiriyoruz. Mühendisinden işletmecisine teknisyeninden tekniklerine kadar eğitimli genç nüfusu olan Yalova’ya binlerce kişilik iş olanağı ile geliyoruz. Başka şehirlerde iş aramaları, göç etmeleri gerekmeyecek. Ama bir takım kişiler ve mihraklar, Yalova’da üretim ekonomisi değil, rant ekonomisi hakim olsun istiyorlar. Kısaca küçük rant grupları kazansın ama Yalovalı kazanmasın istiyorlar. Milli sanayi yerine, arazi tacirliği egemen olsun istiyorlar. 1990’lı yıllarda ateşli silahlarla mafya usulü yöntemlerle yatırımlar baltalanırdı. Şimdi de para gücüyle, rantiyecilikle aynı amaca hizmet ediliyor. Bunlar, yeni dönem yatırım düşmanı mafya usulü zihniyetin taktikleridir.

Köylüden 1TL’ye aldıkları araziyi 3 liraya OSB’lere, gerçek yatırımcılara satmaya çalışan, bugüne kadar Yalova’da yatırımın gelişmesini yıllardır baltalayan zihniyetle mücadele halindeyiz. Bu işi sabote etmeye çalışanların olduğunu biliyoruz, rant çetelerine karşı mücadele veriyoruz. Maalesef projemiz emeği ile değil rantiye ile kazanmak isteyen bir çetenin kurbanı olabilir. Bir proje daha rantiyecilere kurban edilip ölü doğmasın diye çabalıyoruz. Amacımız yerli ve milli bir sanayi kurarak, Yalova’ya ve ülkemize hizmet etmektir. Bir OSB daha kurulamadı dedirtmeyelim, yapılacak olan yatırımları rantiyecilere kurban etmeyelim. Yalova bir fırsatı daha kaçırmasın, Yalovalıların geleceği için yatırımcılar her platformda desteklenmelidir. Sayıca az olan bu menfaat gruplarının rant hırsına, engel olunmalıdır.

Polat ise yaptığı açıklamada; “Yalova; İstanbul, Kocaeli ve Bursa gibi büyük şehirlerdeki sanayi kuruluşlarıyla kıyaslanmayacak ölçüde geride bir ildir. Türkiye’nin en küçük yüzölçümüne sahip Yalova’nın %65’i ormanla kaplı olması nedeni ile sanayi alanlarının azlığı, zaten arazi fiyatlarını yeteri derecede astronomik rakamlarda seyretmesine sebebiyet vermektedir. Bunun üzerine ayrıca arsa spekülatörlerinin bölgede cirit atması da, bölgede sanayinin istenilen seviyede gelişmesini engellemektedir. Yalova kamuoyunun rant ekonomisinin yanında değil, üretim ekonomisinin yanında olacağını düşünüyorum. Bu yönde desteğimiz her zaman sonsuz olacaktır. 

Yalova Altınova’da kurulan tersaneler bölgesine yapılan yatırım, Taşköprü Beldesi Handere Mevkiinde yapılan orta ölçekli sanayi yatırım ve Dow Aksa’nın karbon elyaf üretimiyle beraber hayata geçirdiği yatırımlar dışında, Çiftlikköy ilçesinde kurulması düşünülen 4 adet OSB haricinde, üretim yapabilecek, istihdam sağlayacak yeni sanayi yatırımlarından söz etmek mümkün değildir. Bu nedenle yapılacak yatırımların Yalova’ya faydalı olması açısından iyi değerlendirilmesi gerekir. Yalova İMES OSB’nin sanayi projesinin çok ciddi bir proje olduğunu desteklenmesi gerektiğini, yıllardır hep Yalova’ya geleceği konuşulan ve bir türlü gelmeyen sanayinin bir an öce gelmesi gerektiği ve bunun da rantiye ekonomisine kurban edilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Yalovalıları rant ekonomisinin değil, üretim ekonomisinin yanında durmaya çağırıyorum’ dedi.  

Yapılan ziyareti anlamlı bulduğunu söyleyen Polat, ‘Gerek medya, gerekse kentin diğer dinamikleri ile iletişim içinde bulunmak her yatırımcı için olmazsa olmazlardandır. Yalova İMES Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Süheyl Erboz ve Organize Bölge Müdürü Direnç Özdemir’e yaptıkları ziyaretlerinden dolayı teşekkür ederim’ dedi.