Açılış konuşmasını gerçekleştiren Dernek Başkanı Sinan Giray sözlerine; “Öncelikle sizlere bugün burada olduğunuz için çok teşekkür ediyorum diyerek başladı. Konuşmasının devamında Giray; “22 yıldır Cem Vakfı Yalova Şube Başkanı olarak beni ve arkadaşlarımı yalnız bırakmadınız. Cem Vakfı Yalova Şubesi 1995 yılında kuruldu ve 1995 yılında Türkiye’de Cem Vakfının ilk şube başkanlığını ben yaptım. Bu hizmetlerimizi zirveye taşımak anlamında Cemevi inşa etme arzusu içerisinde bulunduk. Madem 22 yıldır burada bir mücadele veriyoruz o zaman buraya bir eser bırakmamız gerektiğini düşündüm. Sn. Prof. Dr. Hülya Turgut öncülüğünde Yalova’ya bir proje yaptık. Hatta Yalova’ya değil Türkiye’ye model bir Cemevi projesi yaptık. Ve bununla bütün insanları hiç ayrım yapmadan bir araya getirmeyi hedefledik.”

“Ne olduysa orada oldu”

Sinan Giray; “Projeyi yaptık, temelini attık ve bu seçim öncesi 17 Martta bir açılış yaptık. Ne olduysa orada oldu. Sn. Vahap Bektaşoğlu burada. Eşi uzun zaman yönetim kurulu üyemiz oldu. Şu anda derneğimiz yönetim kurulu üyesi. Bana, ‘Başkanım keşke o konuşmayı yapmasaydınız’ dedi. Temeli attık, temeli attığımızda hiçbir şey yoktu. O süreç içerisinde Cemevi’ne bir değişim oldu. Oraya Genel Başkan geldi ismini söylemek istemiyorum. Genel Başkanın olmuş olduğu yönetimde Genel Başkan yardımcılığına geldim. Bu açılışı canlı yayınlattık. Katılım çok üst düzeydeydi. Bir de geçmişte çalışmış olduğum bir vakfın kurumsal kimliğine hiçbir şey söylemiyorum.”

“Ben saygılı bir adamım saygı duyulması gereken kişilere saygı duyarım”

Giray; “Ben açılış davetiyesini hazırladım ve programı genel merkeze gönderdim. Bize müdahalelerinde itaatsiz olduğumuzu söylüyor. Ben saygılı bir adamım saygı duyulması gereken kişilere saygı duyarım. Şu anda ben size bir davetiye gönderdim ve altında benim adım var. Neden çünkü ben vakfı temsil ediyorum, yönetimi temsil ediyorum dolayısıyla halkı temsil ediyorum. Orada Sinan Giray ve Vefa Salman yazıyor. Genel Müdür Genel Başkana şirinlik yapıyor. Davetiyenin altında bir tarafta Vefa Salman bir tarafta da Erdoğan Döner diye bir arkadaşımız var. Şimdi ben size sorarım böyle bir şey olabilir mi? Diyelim Cumhurbaşkanı buraya gelecek. Vali Bey kendi adını yazar. Burada bizim yıllardır arkadaşlarımızla emek harcadığımız, başarılar kazandığımız ve Yalova Belediyesi’nin destek verdiği bir proje yaptık. Bu projenin öncüsü benim, ön hazırlığını ben yapıyorum, Yalova Belediyesi de katkı veriyor dolayısıyla burada Belediye Başkanıyla benim adım olacak. Bundan dolayı aramızda tartışma çıktı.

“Emeğe saygısı olmayan bir insanın genel başkan olması mümkün değil”

Giray; “Her şeyden önce emek vermişiz. İnsanın emeğe saygısı olur. Emeğe saygısı olmayan bir insanın genel başkan olması mümkün değil. Bir rapor yazdım ve Genel Merkeze sundum. Hz. Ali’nin çok önemli bir sözü var. ‘Haksızlığın önünde eğilmeyin, haksızlığın önünde eğilirseniz haklarınızla beraber şerefinizi de kaybedersiniz’ diyor. Ben ve arkadaşlarım hep birlikte bunlara karşı durduk, onlarla yollarımızı ayırdık. Bu derneği neden kurduk. Bu yaşanan olaylardan sonra bizim onlarla proje yönetme şansımız kalmadı.

Genel Merkezin ve Yönetim Kurulu’nun toplantısına katıldım. Yönetim Kurulu’nda bir rapor hazırladım ve bu raporu Genel Merkez yöneticilerine sundum. Biz halk için burada hizmet veriyoruz. Biz zaten 22 yıldır bu işi yapıyoruz. Güzel bir şekilde bizimle konuşulsa, oraya emek vermiş arkadaşlarımızdan birisi yönetime getirilse memnuniyetle kabul ederiz. Belli çıkarlara bu tür inanç yerleri alet edilmemeli. Biz derneğimizi kurduk bundan sonra üye yapılanmasını yapacağız. Bu dernekte ben seni beğenmedim yönetime katılma gibi bir düşünce olmayacak. Derneğe herkes üye olabilecek. Demokratik bir şekilde üyeler kimi istiyorsa onu seçecek. Şimdi bize ‘sizin yeriniz neresi’ diye soruyorlar. O Cemevi’ni biz yaptık dolayısıyla o Cemevi halkındır. Bu halk oraya gidecek orada ibadetlerini yapacak. Orayla ilgili Belediye Başkanımızla görüşeceğiz. Buradaki halkla beraber oraya sahip çıkacağız. Bugün sizlerle aslında İnsan Hakları Mahkemesi’nde çıkan kararları, alevi toplumun yaşamış olduğu problemleri konuşmak isterdim fakat bu mesajı vermek zorundaydım. Aramızda bulunduğunuz için teşekkür ederim.” diyerek sözlerine son verdi.

Başkan Sinan Giray’ın açılış konuşmasının ardından Cem Karadağ ve Bayram Ali Ugip’in orkestralarıyla birlikte sergiledikleri müzik performansı izleyiciler tarafından büyük beğeni topladı.