3194 sayılı İmar Kanununun 42 inci maddesinde, ruhsat alınmadan, ruhsat veya eklerine, imar mevzuatına aykırı olarak yapılan yapının yapı sahibine ve müteahhidine para cezası verileceği hükmü verilmişti.

Çarpık ve düzensiz yapılaşmalara izin vermeyeceklerini belirten Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk; “Geçtiğimiz Şubat ayında 3194 sayılı İmar Kanununda bazı değişiklikler yapılmıştır. Bu değişiklikler ile imar mevzuatına aykırı tüm yapılaşmalara, “aykırılığa konu alan ile bu alanın bulunduğu arsa veya arazinin emlak vergisine esas asgari metrekare birim değerinin çarpımı ile bulunan bedel kadar ilave idari para cezası” uygulanması şartı getirildi. Bu ilave idari para cezalarına örnek vermek gerekirse; eskiden 10 bin TL tutarında bir cezai hüküm, bugünkü imar kanunu gereği rayiç değerine göre değişmekle beraber 100 bin TL haline geldi. Yalova Belediyesi olarak sınırlarımız dâhilindeki tüm alanlarda, ruhsatsız veya ruhsatlı projelerine aykırı sayılan tüm inşaat çalışmalarına engel olma konusunda büyük bir gayret göstermekteyiz. Vatandaşlarımızın da bu sorumluluk bilincinde hareket ederek belediyemizin bu gayretine gereken desteği vermeleri istiyoruz. Böylelikle kentimizin çarpık ve düzensiz yapılaşmalara maruz kalmamasının önüne geçebiliriz” dedi.    

Tapuya kaçak yapı şerhi düşülecektir

Vatandaşlara ruhsatlı yapı yapmaları için Yalova Belediyesi olarak her türlü desteği vereceklerini belirten Başkan Vekili Tutuk; “Yeni İmar Kanunu gereği yapının imar mevzuatına aykırı olduğuna dair bilgi, tapu kayıtlarının beyanlar hanesine kaydedilmek üzere tapu dairesine bildirilecek. Aykırılık düzeltilmeden de beyanlar hanesindeki kayıt kaldırılamayacaktır. Yine ruhsatsız yapılaşmalar otuz gün içinde düzeltilmediği takdirde; Türk Ceza Kanunu hükümleri kapsamında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulması gerekmektedir. Bunlar son derece büyük, maddi ve manevi zararlara sebebiyet verecek yaptırımlardır. Kanun ve yönetmeliklere uygun yapılmayan binaların performans ömrünün beklenen seviyelerin altında kalması ile aslında doğrudan doğruya milli servetimiz zarar görmektedir. Vatandaşlarımız, ruhsatlı yapı yapmaları konusunda kendilerine her türlü bilgi ve desteği sağlamak için Yalova Belediyesi olarak hazırız.

Bilindiği üzere Yalova’mız birinci derece deprem bölgesinde yer almaktadır. Bu sebeple; olası bir deprem karşısında geri dönüşü olmayan ciddi sonuçların ortaya çıkmasına neden olabilecek, kentimizin mimari ve estetik dokusuna da zarar veren ruhsatsız ve denetimsiz yapılaşmalar yerine, ruhsatlarını alarak yapılarını yapmaları konusunda vatandaşlarımızdan gerekli hassasiyeti göstermelerini rica ediyorum.” Diyerek sözlerini noktaladı.