Yalova Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Ömür Bayar yaptığı açıklamada; “Yalova Valiliği’nin belediyemize göndermiş olduğu yazılarda ilimiz, Merkez ilçesi sahil kesiminde, Gazipaşa Caddesi, Cengiz Koçal Caddesi civarında, şehir içi minibüs terminali, Barış Manço Açık Hava Tiyatrosu, Safran Deresi ile Marmara Denizinin birleştiği kısımda dere kenarı civarında, İmar Mevzuatına ve Kıyı Mevzuatına aykırı yapılaşma ve işgallerin yoğunlaştığı belirtilmekte olup, belediyemizden mevzuata aykırı olan bahse konu işgallerin ivedilikle sonlandırılması, yapılan iş ve işlemlerden Yalova Valiliği’ne bilgi verilmesi istenmektedir.

Bu süreçte belediyemiz, gerek minibüs terminali içinde bulunan, gerek ilimiz sahil kesiminde kamusal alanlarda bulunan, gerekse de Safran Deresi kenarında bulunan balıkçı büfelerine ait İmar ve Kıyı Mevzuatına aykırı yapıların ivedilikle kaldırılması, aksi halde mevzuat hükümleri doğrultusunda yasal işlem yapılacağı hususunda tebligat yaparak, süre tanımıştır. Fakat kendilerine verilen süreler içinde yapı sahipleri herhangi bir faaliyette bulunmamıştır. Valiliğin belediyemizden kontrolünü ve düzeltilmesini istediği bölgelerle ilgili çözüm önerileri ve projelerimiz ile birlikte hazırlık içindeyiz. Bu yapıların imara uygun hale getirilerek kentsel tasarıma uygun bir anlayışla düzeltilmesi için tasarım projelerimiz devam ediyor. Çözüm önerilerimizi hazırladık. Çevre Şehircilik İl Müdürümüz ile de konuyu görüştük. İmar planlarına ve kıyı kanununa uygun olarak esnaflarımızın yapılarını modernleştirmek ve kentsel tasarımla planlara uygun yerlere taşımak adına hazırladığımız projeyi yakında Valiliğimize sunacağız. Doğu sahil bandı ve terminal içindeki esnaflarımızla görüşme halindeyiz. Esnaflarımız projelerimizin onaylanması ve uygulanması hususunda bizden haber bekliyorlar.

Fakat ne yazık ki dere ağzındaki balıkçılar için aynı durumu söylememiz söz konusu değil. Safran Deresi ile Marmara Denizi’nin birleştiği kısımda, dere kenarında bulunan balıkçı büfeleriyle ilgili, bu alanların kıyı kenar çizgisi gereğince Milli Emlak Müdürlüğü’nün sorumluluk alanında kalması nedeniyle Milli Emlak Müdürlüğü ile yapılan yazışmalar neticesinde; Milli Emlak Müdürlüğü’nün Belediyemize yazmış olduğu 27.09.2019 tarihli yazısında, bu alanlarda işgalci olarak bulunan balıkçı büfelerini işleten şahıslar ile idare arasında herhangi bir kira sözleşmesi olmadığı, kişilerin işgal ettikleri alanlar için kullandıkları döneme ilişkin ecrimisil işleminin uygulandığı, bu ecrimisil işleminin, kişilerin haksız kullanımı nedeniyle uygulandığından bu kişilere geleceğe yönelik bir kullanım hakkı vermediği belirtilmektedir. Ayrıca, DSİ’nin de konuya yaklaşımı, dere kenarında sürekli şekilde teknelerin bulundurulması ve yapıların dere kenarına oturtulması dere yatağını daralttığından olası taşkınlarda can ve mal kaybına sebep olabileceği şeklindedir. Dolayısıyla biz de burada tahliye işlemini başlatmak durumunda kaldık. Verilen süre sonunda yapılan tespitlerde İmar Mevzuatına aykırılıkları devam eden yapılarla ilgili 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 32. ve 42. maddeleri gereği idari yaptırım uygulanmasına belediye Encümenince karar verilmiştir. Mevzuata aykırı yapılaşmaların giderilmesine yönelik ilgililerine tebligatlar yapılmış, aykırılıkları gidermeyen yapı sahiplerine 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 32. ve 42. maddeleri kapsamında idari yaptırım uygulanmasına karar verilmiş olup, bölgenin mevzuata aykırı yapılaşmalardan arındırılması, kent estetiğine uygun bir görünüme kavuşması adına çalışmalarımız sürecek esnaflarımız bilgilendirilecektir.” Dedi.