Söz konusu Kanunla risk değerlendirmesi gerçekleştirilmesi, acil durum planlarının hazırlanması, çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin verilmesi gibi birçok yükümlülük 1 Ocak 2013 tarihiyle yürürlüğe girdi. Kanunun 6,7,8’ nci maddeleri iş sağlığı ve güvenliği(İSG) hizmetlerinde görevlendirilecek işyeri hekimleri, iş güvenliği uzmanları ve diğer sağlık personeline ilişkin hükümler ile bu hizmetler için sağlanacak devlet desteğini içermektedir.

   02.08.2013 tarihinde yayımlanan 6495 sayılı Kanun ile 50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personelinin görevlendirilmesi ve bu hizmetlere sağlanacak devlet desteğine dair yükümlülüklerin yer aldığı 6 ve 7nci maddeler 01.01.2014 tarihine ertelenmiş bulunmaktadır.

  4857 sayılı İş Kanunu’nun mülga 8’ nci maddesi hükümlerinin devam niteliğinde olan bu maddeler, her iki Kanunun da ilgili Hükümleri gereğince, 50 ve daha fazla çalışanı olan işyerleri için İş Kanunun yayım yılı olan 2003’ten bu yana yürürlüktedir.

 İSG hizmetlerinin takibi, kontrolü ve izlenmesi amacıyla Bakanlıkça İSG-KATİP adıyla ülkemizdeki bütün işyerlerini kapsayacak şekilde “İş Sağlığı ve Güvenliği-Kayıt Takip ve İzlenme Programı” hizmete girmiş ve söz konusu programın Bakanlığın İş Teftiş Kurulu Başkanlığı ile eş zamanlı bilgi paylaşımı yapması sağlandı.

  Yukarıda anılan yükümlülüğün işverenlerce yerine getirilmesi amacıyla, ilgili mevzuat gereğince işyerlerinde işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personeli görevlendirilmesi konulu bildirimlerde İSG-KATİP’in kullanılması gerekmektedir.

  Kanunun 1 Ocak 2013 tarihiyle yürürlüğe giren diğer yükümlülüklerinin yerine getirilerek, çalışanların daha güvenli bir çalışma ortamına kavuşmasına olanak sağlanması ve bu hususlara ilişkin olarak Kanunda belirtilen idari para cezalarıyla karşı karşıya kalınmaması için bu yükümlülüklere dair çalışmaların tamamlanması ve iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personelinin görevlendirilmesi yükümlüğü başlayan işyerlerinde İSG-KATİP üzerinden bildirimlerin yapılması gerekmektedir.