1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen etkinliğe; Yalova Valisi Muammer Erol, İl Emniyet Müdürü Mehmet Hakan Fındık, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, Yalova Liman Başkanı Murat Akpınar, Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, Yalova Üniversitesi Öğretim Üyeleri, STK’lar, kurum müdürleri, kurum amirleri ve birçok vatandaş katıldı.

  Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan tören,  Yalova Liman Başkanı Murat Akpınar’ın çelenk sunma merasimi ile devam etti.

Deniz ticaretinden pay almanın bir ülke için vazgeçilmez olduğunu belirten Liman Başkanı Murat Akpınar, “Dünyadaki yük taşımacılığının yüzde 80’i deniz taşımacılığı ile gerçekleştirilmektedir. Ülkelerin ortalama milli gelirlerinin yüzde 54’ü deniz yolu ile taşınan mal ve hizmetlerden oluşmaktadır. Bu nedenle her ülke bu ticareti kendine has imtiyazlarla korumaya çalışmaktadır.

  1 Kasım 1937 yılında TBMM’nin açılış konuşmasında Gazi Mustafa Kemal, ‘En güzel coğrafi vaziyette ve üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye endüstrisi, ticareti ve sporu ile en ileri denizci millet yetiştirme kabiliyetindedir. Bu kabiliyetten istifade etmeyi bilmeliyiz. Denizciliği Türk’ün büyük milli ülküsü olarak düşünmeli ve onu en kısa zamanda başarmalıyız’ bu sözlerle denizciliğe yön vermiştir” diye konuştu.

  Daha sonra yolcu teknesine binen protokol üyeleri ve vatandaşlar Kartal İskelesi'nden denize açıldı. Teknedekiler Yürüyen Köşk açıklarında denize çelenk bırakırken, etkinliğe Yalova Deniz Polisi tekneleri, deniz motorları ve balıkçı tekneleri de eşlik etti.

Haber/Fotoğraf: Oğuzhan Erduran