Yalova Sanayi Ve Teknoloji İl Müdürlüğü, 27 Kasım Salı günü, saat 14.30’dai İl Özel İdaresi Meclis Toplantı Salonu’nda Sanayi İşbirliği Projeleri Konferansı gerçekleştirdi.

  Sanayi İşbirliği Projeleri Konferansı’na Vali Muammer Erol, Vali Yardımcısı İrfan Demiröz, Çiftlikköy Kaymakamı Cengiz Karabulut, Taşköprü Belediye Başkanı Nedret Gülen, kurum ve kuruluş müdürleri katıldı.

   Elektrik Elektronik Mühendisi Ahu Akçam Özdemir’in sunumunda gerçekleşen konferansta, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Aydın Bakoğlu açılış konuşmasını yaptı. Bakoğlu; “Türk Sanayi’sinin orta yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerde Afro Avrasya’nın tasarım ve üretim üssü olmak vizyonu ortadadır. Bu yönde Bakanlığımızca ileri teknoloji kültürüne uyum sağlamak için farklı destek ve hibe programları yürürlüğü konmaktadır. Son yapılan kanuni düzenlemeler ile katma değeri yüksek ürünlere yönelim sağlanmaktadır. İhracat kalemlerimiz içinde en yüksek bölümü oluşturan imalat sanayimizde yüksek teknolojili ürünlerin payı yüzde 3.7, orta yüksek teknolojili ürünlerin payı ise 33.9 dur. Yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayi ithalatı için payı ise yüzde 16.8 olduğu görülüyor. Daha fazla mal üretip daha az kazanıyoruz. İhracatımız içindeki yüksek teknolojili ürün miktarını yüzde 3’lerden yüzde 12’ler 15’ler seviyesine çıkarmak gerekiyor” dedi.

 Yalova Sanayi Ve Teknoloji İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen Sanayi İşbirliği Konferansı’na Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürlüğü, Sanayi İşbirliği Programları Dairesi Başkanı Hande Ünal sunum gerçekleştirdi.

  Konferans’ta, Sanayi İşbirliği Projeleri’nin kamu alımlarında yeniliği, yerlileşmeyi ve teknoloji transferini teşvik etmek ve kamu alımları yoluyla yerli sanayinin geliştirilmesini sağlamak amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından icra edilen faaliyetler doğrultusunda, yasanın ilgili maddelerince Sanayi İşbirliği Projelerinin Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik ile yürürlüğe girdiği ifade edildi.

  Sanayi ve teknoloji katılımı sürecinde, tasarım, üretim, entegrasyon, test, kalifikasyon, sertifikasyon ve nitelikli insan kaynağı açısından yurt içindeki imkan ve kabiliyetlerin azami ölçüde kullanımına, gerçekleştirilecek faaliyetlerin sadece yüklenici ile sınırlı kalmayıp, yan sanayi, KOBİ’ler, üniversiteler ve araştırma merkezlerinin de katılımını sağlayacak şekilde yayılmasına, teknoloji transfer faaliyetlerinin katma değer yaratacak ve yerlileşme de öncelikli alanlara yoğunlaşmasına imkan verecek sanayileşme modellerinin hazırlanması hedeflendiği ifade edildi. Bu kapsamda Sanayi ve Teknoloji Katılımı Rehberi hazırlanmıştır.

Haber/Fotoğraf: Yasemen Yeter