Kaşıkçı, ‘‘Eğitim ve Araştırma Hastanesi olacağız’’

Yalova İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Halim Ömer Kaşıkçı, ‘’Öncelikle, Yalova Devlet Hastanesi, bir yönü ile de eğitim ve araştırma hastanesi olacak. Bakanlıktaki ilgili birimler ile bu konu hakkında görüşmelerimiz devam ediyor. Yalova Devlet Hastanesi’nin, eğitim ve araştırma hastanesi olması için ciddi girişimlerimiz var. Hastaneler biz de 3 basamaktır. İlçe hastaneleri değimiz hastaneler 1. Basamak hastanedir. 1. Basamak olan hastaneler Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’ne bağlı kurumlardır.

Devlet Hastanesi, 2. Basamak kurumlardır. 2. Basamak kurumlar için orta düzey hastaneler denilebilir.

Bir de 3. Basamakta yer alan, ‘Eğitim Araştırma Hastaneleri’ dediğimiz, klinik şeflikleri olan, aynı zamanda da asistan ve beraberinde uzmanlık öğrencisi statüsünde uzman yetiştiren kurumlardır.

Eğitim ve araştırma hastaneleri, Sağlık Bakanlığı’nın en üst hastaneleridir. Bu açıdan üniversite hastanesi statüsünde düşünebilirsiniz. Kliniklerin başında doçentlerin ve profesörlerin olduğu bir yapı.

İhtisasını Tıp Fakültelerinde bitirmiş, TUS’u kazanmış, pratisyen hekim unvanını almış, üstüne de uzmanlık sınavını kazanmış ve uzmanlık öğrencisi statüsüne geçip, dalına göre 4-5 yılda eğitimini tamamlayıp herhangi bir dalda uzman olmuş asistanlar görev yapacaktır. Hastanemizin yapısı içerisinde eksik herhangi bir birim yoktur. Bütün eğitim hastanelerinde ki standardına göre yapılmaktadır. Yeni yapılan Hastanede, tüm birimler mevcut olacaktır.’’ dedi.

Kaşıkçı, ‘‘Hastane inşaatı gayet hızlı ilerliyor’’

‘’Şu anda inşaat takviminin önünde giden çalışma var. Çalışmalar çok hızlı ilerliyor. Hafriyatın hemen hemen %80’i bitti. Temelin de hemen hemen %70’i tamamlandı. Alan, ciddi anlamda bir eğime sahip. Bir yandan hafriyat yapılırken, bir diğer yandan da tesviye ve temel çalışmaları yapılıyor. Haftada 3000 ton hazır beton, 700 ton da demir kullanılıyor. Günlük 100 kamyon civarı hafriyat çıkıyor.’’

‘’Yalova Devlet Hastanesi’nin resmi bitim tarihi, Aralık 2021’dir. Ama biz bu inşaatın 2021’in ikinci yarısında biteceğini düşünüyoruz. Muhtemelen eylül, ekim ayları gibi bitebilir. Takvim olarak uzun gelebilir ama burada çok özellikli bir iş var. Yalova Devlet Hastanesi’nin 498 tane deprem izolatörü var. Deprem izolatörlerinin her biri, 70-80 santim 360 derece oynayabilen yani binayı sağa sola, öne arkaya 360 derece esnetebilen, ray benzeri bir sistemli olacak. Sağlık Bakanlığının Bursa’da yaptığı hastanede kullandığı deprem izolatörünün, 1.5 katı kadar Yalova’daki hastanede deprem izolatörü mevcut. Bu ay itibari ile 70’li partiler halinde gelip montajı yapılacak. Montaj süresi de göze alındığı zaman takvim bu şekilde görüyor.

Kaşıkçı, ‘’Bakanlığının inşa ortalaması 1.5-2 yıldır’’

‘’Sağlık Bakanlığının hastane inşa ortalaması 1.5-2 yıldır. Burada sadece 6 ay bir zaman, izolatörler için harcanacak. Maliyeti de yüksek malzemeler bunlar. Yurt dışında üretilip, gemiler ile getiriliyor. Bakanlığımız bu maliyete katlandı. Her biri 150 bin Euro. Hastane inşası hızlı gidiyor. İnşallah bir an evvel de bitireceğiz. Hiçbir sıkıntı da söz konusu değil.’’

Kaşıkçı, ‘‘Hastahane inşası, bir gün dahi durmadı’’

"Bazı dedikodulara da sizin aracılığınız ile cevap vermek isterim. Bizim inşaatımız başladığı günden itibaren bir gün dahi durmadı. Zaman zaman telefonlar alıyorum; ‘müdür bey hastane inşaatı durmuş’ şeklinde. Altını çizerek söylüyorum, bir gün dahi Yalova Devlet Hastanesi inşaat çalışması durmadı. Kulaktan kulağa çok şey yayılıyor Yalova’da. Fısıltı gazetesi durumu var. Tekrar vurguluyorum, tek bir gün dahi sekteye uğramadan hastane inşaatı devam ediyor. Bunun da bilinmesini istiyorum’ dedi."