Nasıl yayılıyor?

Koronavirüsü taşıyan kişi öksürdüğünde veya nefes verdiğinde virüs taşıyan salya damlacıkları etrafa saçar. Bu damlacıklar yakınlardaki yüzeylere, masalara veya telefonlara düşer. Sağlıklı insanlar korona virüsü bulaşmış yüzeylere veya nesnelere dokunarak ve sonra elleriyle gözlerine, burunlarına veya ağızlarına dokunarak virüsü vücutlarına bulaştırır. Eğer korona virüslü hasta sağlıklı kişinin 1 metre yakınına yaklaşırsa, grip ve soğuk algınlığı gibi öksürük, hapşırık ve konuşma sırasında da damlacıklar nefes yoluyla vücuda alınabilir.

İş yerlerinde yayılmasının önlemleri

Sık kullanılan ve temas edilen yüzeylerin hijyenik hale getirilmesi;

Çalışanlara alkol bazlı dezenfektanlar dağıtılması ve virüs bulaşmış olabilecek masaların, sıraların, telefonların, klavyelerin, kapı kollarının, musluk başlarının vb. sık sık silinmesi.

Tüm çalışanların (müşteriler dahil) hijyenik el yıkama alışkanlığı edinmelerini sağlamak;

Hijyenik el yıkama için lavabo, musluk ve sabuna tüm çalışanların kolayca ulaşabilir olmasını sağlamak. Kolay ulaşılabilir noktalara el dezenfektanları yerleştirilmesi, halihazırda varsa sayısının arttırılması ve sürekli dolu tutulması sağlanması. El yıkama dezenfeksiyonu özendirecek posterlerin ve afişlerin dağıtılması ve asılması. Hijyenik el yıkama ile ilgili uygulamalı eğitimlerin verilmesi.

Solunum hijyenlerinin sağlanması;

Solunum yolu hijyenini özendirecek posterlerin ve afişlerin dağıtılması ve asılması. Ek olarak, iş sağlığı ve güvenliği birimlerince iş yerinde diğer iletişim kanalları kullanılarak (şirket içi mail, intranet duyuruları vb.) bilgilendirmeler yapılması. Yeterli miktarda tıbbi maske ve kâğıt mendil bulundurulması ve burun akıntısı, öksürük ve hapşırık şikayeti olanlar tarafından kullanılmasının sağlanması, kullanılan maske ve mendillerin hijyenik bertarafı için atık kutuları temin edilmesi.

Uluslararası seyahat edecek çalışanlara Sağlık Bakanlığı önerileri ışığında önerilerde bulunmak üzere iş yeri sağlık birimine yönlendirilmesi.

Çalışanlar ve tedarikçiler arasında hafif grip, nezle, düşük ateş (37 derece ve üzeri) dahil şikayetleri olanların evlerinde istirahat etmelerinin önerilmesi/duyurulması. Bu kişilere, hastalık belirtilerini gizleyebilecek ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçları kullanmaları halinde de evlerinde kalmaları (veya uzaktan çalışmaları) gerektiği bildirilmeli. Kişilerde hafif belirtiler olması halinde de evlerinde kalmaları gerektiği duyurulmalı ve özendirilmelidir. Bu mesajları içerecek posterler oluşturulup işyerlerine asılması, duyurulması. Ek olarak, işyerinde diğer iletişim kanalları kullanılarak (şirket içi mail, intranet duyuruları vb.) bilgilendirmeler yapılması. İşyeri sağlık birimi, Sağlık Bakanlığı, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı vb. görsel, poster ve afişlerin asılması, duyurulması. Çalışanların sağlık nedeniyle evlerinden uzak kalmak zorunda oldukları sürenin “hastalık izni” kapsamında değerlendirilmesi gibi önlemlerle koronavirüs salgını durdurulabilir veya yavaşlatılabilir.