Haber/Abdullah Bozkurt

HaySag küpe sorgulama

Kurbanlık hayvanlarınızın tür, ırk, cinsiyet ve yaş gibi bilgilerini güvenli bir şekilde https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr adresinden veya “HaySag” isimli mobil uygulamayı cep telefonunuza indirerek küpe numarası ile sorgulayabilirsiniz. Söz konusu mobil uygulama cep telefonuna indirildikten sonra, küpe üzerindeki barkod okutularak ya da hayvanın küpe numarası girilerek hayvan bilgileri sorgulanabilmektedir.

Geçici kurban kesim ve satış yerleri

Yaklaştığımız Kurban Bayramı öncesinde her yıl olduğu gibi bu yıl da vatandaşların kurban ibadetini gereği gibi yapabilmesi amacıyla Bakanlık, Valilik, ve İl Müdürlüğü tüm tedbirleri alıyor.

Geçmiş yıllarda, Türkiye genelinde, medyaya yansıyan kurban kesimi le ilgili çirkin görüntüleri hepimiz hatırlarız. Şehrin belirli yerlerinde kurulan kurban satış ve kesim yerlerinin yetersiz geldiği görüldü. Yol kenarlarında ve parklarda kesilen kurbanlar, kurban artıklarının etrafa gelişi güzel atılması, kan akan dereler, rengi değişen deniz, kurban kesimi işleminde bazı tedbirlerin alınması gerektiğini ortaya koydu. Bunun üzerine Diyanet İşleri başkanlığınca yayınlanan Kurban Hizmetleri tebliğine göre, Müftülük, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü ve Belediyeden birer temsilci ile oluşturulan Kurban Hizmetleri Komisyonunun denetim ve izinleriyle bazı hayvan yetiştiricileri kendi işletmesinde kurbanlık hayvanları satarken aynı zamanda kesim hizmeti de vermeye başladı. Yeni bir sektör olarak “geçici kurban kesim yerleri” ortaya çıktı ve gün geçtikçe rekabet içinde daha iyi hizmet verebilmek için, yeni işletmeler kurulmakta. Yalova’da 2020 yılında 3 kurbanlık hayvan pazarı ile 54’ü merkez ilçede olmak üzere 177 adet geçici kurban satış ve kesim merkezi faaliyeti gösterdi. Bu işletmelerde kurbanını satın alan vatandaşlarımız verilen randevuya göre bayramda işletmeye giderek kurbanını usulüne göre kestirmekte ve hatta bazılarında kurban etlerini paketler halinde evine kadar taşıtmaktadır. Geçici Kurban Kesim Merkezleri dışında Yalova’da bulunan iki adet kesim hanede kurban kesim hizmeti verilmektedir.

Kesilen kurban sayıları

2021 yılında ihtiyaca göre kurban kesim elemanı ve hijyen eğitimi kursları açılacak. İlimizde 2020 yılı Kurban Bayramında yaklaşık olarak 5600 büyükbaş, 6000 küçükbaş hayvan kesildi. Şu anda Yalova’da 16 bin 500 büyükbaş, 41 bin küçükbaş hayvan mevcut durumda. Bunlardan 4 bin büyükbaş, 5 bin 250 küçükbaş hayvan kurban olarak kesilebilecek nitelikte. Aradaki fark her yıl olduğu gibi diğer illerden Yalova’ya son bir ayda getirilecek hayvanlarla karşılanacak. Bu nedenle Yalova’da kurbanlık hayvan sıkıntısı çekilmeyeceği düşünülmektedir. 

Kurbanlık hayvan alımlarında dikkat edilecek hususlar

Çok zayıf olan, yüksek ateş, öksürük, nefes darlığı, kanlı ishal, ve pis kokulu burun akıntısı olan, kılları karışık ve mat halde olan ve bakışları dış görünümü canlı olmayan hayvanlar satın alınmamalıdır.

Kurban etleri nasıl muhafaza edilmeli

Kurban etleri, parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde (14 derecenin altında olmamasına dikkat edilmeli) hava alması sağlanarak kesim sıcaklığının oda ısısına düşmesi beklenmeli, (5-6 saati geçmemeli) daha sonra buzdolabına kaldırılmalıdır.

Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava almayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulursa, buzdolabı ısısı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmez. Bu nedenle etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede (2 gün) bozulma, kokuşma hatta yeşillenme görülür. Bu kısımlar kesinlikle tüketilmemelidir.

Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesi ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekle beraber, normal buzdolabı koşullarında 5 veya 6 gündür. Bu süre kıymada genellikle 2 gündür. Eğer daha uzun süreli muhafaza düşünülüyorsa etler derin dondurucular -18 derecede muhafaza edilmelidir.