Baharın habercisi, kardeşlik ve barışın simgesi Nevruz Bayramı kutlama programı, Sanat Sokak, Dernekler Kampüsü’nde 14.30’da gerçekleşti.

  Programa Vali Vekili Abdurrahman İnan, Yalova Belediye Başkanını Vekaleten Adil Ürekli, kurum ve kuruluş müdürleri katıldı.

Tali, “Nevruz, bütün varlıklar için uyanış günüdür”

   İl Kültür ve Turizm Müdürü Şeref Tali, “Yeni gün anlamına gelen nevruz, kuzey yarım kürede başta Türkler olmak üzere birçok halk ve topluluk tarafından yılbaşı olarak kutlanmaktadır. Gece ile gündüzün eşit olduğu 21 Mart, bütün varlıklar için diriliş, uyanış ve yaratılışın günü olarak kabul edilir.

  Nevruz, tarihi ve kültürel kökleri itibari ile toplumun, hayatımızın müşterek sevinç ve paylaşımının işareti olarak yüzyıllardır Avrasya coğrafyasında yaşaya gelmiş Türk milletinin önemli bayramıdır.

Tali, “Kardeşliğe, huzura, sevgiye dünden daha çok ihtiyaç var”

  Mart bozumu, sultan nevruz, gün dönümü isimleriyle anılan nevruz hakkında Tali, “1990 yılında bağımsızlıklarını ilan eden Türk Cumhuriyetleri’nde, Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan, Azerbaycan ile Rusya Federasyonu bünyesindeki Tataristan, 21 Mart Nevruz Bayramı’nı milli bayram olarak ilan etmişlerdir. Bu bayram İslamiyet’ten çok öncelere dayanan coşku ile kutlanan Türk’ün öz ve öz kendi bayramıdır.

  2009 yılında UNESCO tarafından insanlığın somut olmayan kültürel miras listesine alınarak ortak miras kabul edildi. Bugün kardeşliğe, huzura, sevgiye dünden daha çok ihtiyaç vardır. Nevruz, barış, birlik ve kardeşlik günü olsun” ifadelerini kullandı.

  Nevruz Bayramı konulu şiirler okunup Musiki Derneği Türk Halk Müziği dinletisi gerçekleştirdi. YAFEM, TUFAG, Kuzey Kafkas Halk Oyunları Dernekleri gösteri sergiledi. YAFEM tarafından hazırlanan ‘Kılıç Kalkan Oyunu’ izleyicilere heyecanlı anlar yaşattı.

  Ergenekon’dan çıkışı simgeleyen Demir Dövme gösterisinde İl Müdürleri demiri döverek izleyenlerin beğenisini topladı. Yumurta tokuşturmayı da ihmal etmeyen İl Müdürleri gülümseten anlar yaşattı.

 Nevruz ateşi yakılarak üzerinden atlandı, izleyicilere pilav ve ayran dağılması ile program son buldu.

Haber/Fotoğraf: Yasemen Yeter