25 Kasım Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslar arası Mücadele ve Dayanışma gününün ilan edildiği tarihi döneme değinen Yalova CHP İl Kadın Kolları Başkanı Nurten Özbakır, 25 Kasım 1960’ta Dominik Cumhuriyeti, Patria, Minerva ve Maria Teresa adlı üç kız kardeşin diktatörlüğe karşı mücadele ederken tecavüze maruz kaldığını ifade ederek, “Diktatörlüğe karşı mücadele ederken tecavüz edilen 3 kardeş vahşi bir şekilde katledildiler ve araba kazasında öldükleri söylendi. Onların anısı, özgürlük ve insan hakları için verdikleri mücadele, kadın hareketinin bir sembolü haline geldi. Birinin kod adının kelebek olmasından esinlenerek; üç kız kardeş, dünya da ‘Kelebekler’ adıyla efsaneleştirilerek anıldı. Önce 1981’de Latin Amerika Kadın Kurultayı, daha sonra 1985 yılında, BM tarafından 25 Kasım ‘Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslar arası Mücadele ve Dayanışma Günü’ ilan edildi” dedi.

“ÜLKEMİZDE KADINA YÖNELİK ŞİDDET HER GEÇEN GÜN ARTIYOR”

25 Kasım 2012 Türkiye’sinde Sakine Akkuş, İpek Tekin, Songül Elçi, Ayşe Çakır, Hacer Alan ve binlerce kadının yakınları tarafından öldürüldüklerini söyleyen Özbakır, “Onların yaşama hakkı ellerinden alındı. Ülkemizde kadına yönelik şiddet artmış durumda. Son yıllarda kadın cinayetlerinde yüzde bin 400 artış oldu. Sadece 2011 yılında 257 kadın öldürülürken, 2012 yılının ilk altı ayında 100’e yakın kadın öldürüldü. Cinsel saldırıya uğrayan kadınlardan çoğu korku, baskı gibi gerekçelerle şikayetçi dahi olamadı. Öldürülen her iki kadından biri kendi hayatına dair bir karar vermek istediği için öldürüldü” dedi.

“KADINLAR ORGANİZE VE SİSTEMATİK BİR ŞEKİLDE ÖLDÜRÜLÜYORLAR”

Kadınların, kadın olduğu için şiddetin her türlüsüne maruz kaldığını belirten Özbakır, “Kadınlar organize ve sistematik şekilde öldürülüyorlar. Biz toplumsal cinsiyetin; erkeği otorite, iktidar sahibi olmaya zorladığı, çocukken eline oyuncak silah verdiği, namus gerekçe edilerek yakını olan kadını öldürmesinin emredildiği bu topraklarda şiddete karşı mücadelenin sadece kadınların değil erkeklerin de sorun olduğuna inanıyoruz” dedi.

Haber-Foto Selim Küçükbingöl