Beslenmeyle ilgili detaylı bilgi veren Dedecan, ‘Beslenmenin, sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan besin öğelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak için bilinçli yapılması gereken bir davranıştır. Çocuklarımızın sağlıklı beslenmesi büyüme, gelişme ve ileriki yaşlarda daha sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmaları için önemlidir’ dedi.

     Dedecan, ‘Çocuğun toplum yaşamına ilk kez girdiği okul çağı döneminde yanlış beslenme alışkanlıkları edinmesi, hangi tür besinlere ihtiyacı olduğunu bilmemesi, düzensiz ve yanlış besin seçimi, besinlerin hazırlanması, pişirilmesi ve saklanmasındaki hatalı uygulamalar, okullarda verilen ve yenilen besinlerin uygun olmayışı beslenme sorunlarına neden olmaktadır. Öğrencilere temel beslenme bilgilerinin verilmesi, yanlış beslenme alışkanlıklarına zamanında müdahale edilmesi ve beslenme davranışları ile örnek olma konusunda, velilerin yanı sıra, öğretmenlere de önemli sorumluluklar düşmektedir ‘dedi.

       Çocukların sağlıklı beslenmesi için dört besin grubunda bulunan çeşitli besinlerden yeterli ve dengeli bir şekilde tüketmeleri gerektiğini söyleyen Dedecan, ‘Süt grubunda yer alan süt, yoğurt, et grubunda yer alan et, tavuk, yumurta, peynir, kuru baklagiller, sebze ve meyve grubu ve tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç vb. besinlerin her öğünde yeterli miktarlarda tüketilmesi önerilmektedir. Çocukların özellikle kemik ve diş gelişimi için günde 2-3 su bardağı kadar süt veya yoğurt, 1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir tüketmeleri önemlidir. Hastalıklara karşı daha dirençli olmaları, göz, cilt ve sindirim sistemlerinin sağlıklı olması için her gün mevsimine göre 5 porsiyon taze sebze veya meyve tüketmeleri önerilmektedir.(1 küçük boy elma,1 orta boy portakal,1 büyük boy mandalina, 15 iri tane üzüm, 5 adet erik, 1 orta boy havuç vb.)

    Öğrenciler için en önemli öğün kahvaltıdır. Bütün gece süren açlıktan sonra, vücudumuz ve beynimiz güne başlamak için enerjiye gereksinim duymaktadır. Kahvaltı yapılmadığı takdirde, dikkat dağınıklığı, yorgunluk, baş ağrısı ve zihinsel performansta azalma olmaktadır. Çocukların her sabah düzenli olarak kahvaltı yapma alışkanlığı kazanmalarına özen gösterilmelidir. Peynir, haşlanmış yumurta, taze meyve suyu, birkaç dilim ekmek veya 1 bardak süt, poğaça, meyve çocuklar için yeterli ve dengeli bir kahvaltı örneğidir.

          Çocukların sağlıklı beslenmeleri ve gün boyu fiziksel ve zihinsel performansın en üst düzeyde tutulabilmesi için öğün atlanmamalı, günlük tüketilecek besinler 3 ana, 2 ara öğünde alınmalıdır. Okulda veya evde dinlenirken ve ders çalışırken açlık hissedildiğinde tüketilen besinlere dikkat edilmelidir. Örneğin, şeker ve şekerli besinler, çikolata, cips, gazlı içecekler yerine süt, yoğurt, sütlü tatlılar, ekmek arası peynir, taze sıkılmış meyve suları ve kuru meyvelerin tüketiminin tercih edilmelidir’ dedi.

      Dedecan, ‘Beslenme çantası her gün yıkanmalı, beslenme örtüsü, peçete ve su her gün getirilmelidir. Okula getirilecek ambalajlı yiyeceklerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından izinli olup olmadığına ve son kullanma tarihine dikkat edilmelidir. Ayrıca öğrencilerin besinleri tüketme durumları izlenmeli, beslenme çantası hazırlanırken hazır kek ve bisküviler yerine evde hazırlanan yiyecekler tercih edilmelidir. Bunun yanında kuru yemiş (fındık, ceviz vb.), kuru meyve (üzüm, kaysı vb.) ilave edilebilir.

        Vücudun düzenli çalışması, tüketilen besinlerin vücuda yararlılığının artırılması, çocukların fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişimleri açısından fiziksel aktivitenin artırılmasına da önem verilmelidir. Bu nedenle, çocukların gerek okul yönetimi gerekse de ebeveynleri tarafından sevdikleri herhangi bir spor dalı ile ilgilenmeleri teşvik edilmelidir’ dedi.