Denetim ekipleri, maske, bone ve eldivenli bir şekilde market, şarküteri ve unlu mamullere 23 - 27 Mart 2020 tarihleri arasında alınan ve alınması gereken hijyenik önlemlere ilişkin bilgilendirme denetimleri gerçekleştirmeye başladı.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile İlçe Müdürlüklerindeki Gıda Denetim Ekiplerinin yaptığı denetimlere İl Müdürü Suat Parıldar, Müdür Yardımcısı Selçuk Yaman ve Gıda ve Yem Şube Müdürü Ahmet Tırnakçı’da eşlik etti.

İlgili talimat kapsamında gıdanın hazırlanması, sunumu ve servis edilmesi sırasında Korona virüsünün yayılmasının engellenmesi amacıyla yıl boyu süren denetimler, bu dönemde daha da yoğunlaştırılarak, işletmeler hem bilgilendiriliyor hem de denetleniyor.

Bilgilendirme denetimlerinde, “Korona Virüs” tedbirleri çerçevesinde işletmelerin aldığı hijyen tedbirleri, açıkta bulunan ve istiflenen ürünler kontrol edilerek, reyon sorumlularının kılık kıyafet kurallarına uygunluğu kontrol edilirken, işletmelere de İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Gıda İşletmelerinde Covid 19-Koronavirüs İçin Alınacak 10 Tedbir"in yer aldığı afiş ve broşürler dağıtılıyor ve işletmelerin broşürde yer alan ikazlara uymaları isteniyor.

"Denetim değil, eğitim seferberliği"

İl Müdürü Suat Parıldar, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin talimatıyla 81 ilde gıda işletmelerini, vatandaşın yoğun alışveriş yaptığı noktaları rehberlik amaçlı ziyaret ettiklerini belirterek, il genelindeki gıda işletmelerinin tamamına yönelik denetim değil eğitim seferberliği başlattıklarını ifade etti. Suat Parıldar; "Yalova’da şu anda İl merkezimiz ve 5 ilçemizde gıda kontrol görevlilerimiz tarafından denetimler yapılıyor. Ülkemiz ve dünyamız hassas bir dönemden geçiyor. “Koronavirüs'e yönelik tedbirlerimizi artırdık. Gıda işletmelerinde hijyen bu dönemde daha da önem kazanmaya başladı" ifadelerini kullandı.

Bilgilendirme tarzında başlanan denetimlerde, gıda satan işletmelerin hijyen kurallarına uyup uymadığına, kişisel hijyene dikkat edip etmediklerine baktıklarını ve neler yapması gerektiği konusunda onları bilgilendirdiklerini aktaran İl Müdürümüz; "İşletmelere, personellerin hastalıklarına dikkat etmeleri gerektiğini, hasta olan personelin hemen izne ayrılması gerektiğini, eldiven-maske ve bone kullanımlarının önemli olduğunu belirttik. Dezenfeksiyon yapmalarını, elleri sürekli yıkamalarını, işletme girişlerinde hijyen paspası bulundurmaları gerektiğini anlattık. Ayrıca Müdürlüğümüzce bastığımız kovid-19'a karşı alınacak tedbirleri içeren afiş ve broşürlerimizi dağıttık. Gıda işletmelerinde çalışan görevlilerin de aynı doktorlar gibi maske ve eldiven takmasının önemli olduğunu anlattık. Böylece Yalovalılar güvenilir gıdaya ulaşmış olacak.

Vatandaşlarımızın da dikkat etmesi gereken hususlar var. İşletmelere girdiklerinde sadece aldıkları ürünlere temas etmelerini, başka ürünlere dokunmamalarını rica ediyoruz. Maske, eldiven takmalarını ve mümkün olduğunca evden çıkmamalarını öneriyoruz. Artık bakkallarda açık alanda ürün istemiyoruz. Özellikle kuruyemiş satışlarının açıkta yapılmasını istemiyoruz.

Belirlenen hijyen kurallarına maksimum düzeyde uyulması halinde süreç daha rahat atlatılacaktır” dedi.