Antioksidan özelliği bakımından en zengin olan ve "süper meyve" olarak bilinen Yalova Aronyası, Yalova'nın önemli tarımsal gelir kaynaklarından biri haline geldi.

Çınarcık’a bağlı Şenköy köyündeki Aronya bahçelerinde incelemelerde bulunan ve Aronya hasadının yaklaşıp yaklaşmadığını gözlemlemek amacıyla brix (Suda Çözünen Kuru Madde Miktarı) ölçümü yapan Yalova Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, Yalova Aronyasını kividen sonra bölgenin "24 ayar altını" olarak nitelendirdi.

İlk hasat ağustosun sonunda

Türk Patent ve Marka Kurumunca (TÜRKPATENT) ürünün haziran ayında tescillendiğini belirten İl Müdürü Parıldar, yaptıkları ölçümlerde brix oranının 14.5-16 arasında olduğunu, hasadın başlayabilmesi için bu oranın 18-20’lerde olması gerektiğini ve ilk hasada ağustos ayının sonuna doğru başlanabileceğini belirtti.

Yalova'nın tarım arazilerinin yüzde 72,5'inin, 5 dekar ve altında olduğunu aktaran Parıldar, "Birim alanda katma değeri yüksek ürünlere yönelmemiz gerekiyor. Aronya da yöneldiğimiz ürünlerden biri. Halihazırda 150 dekar alanda Aronya üretiyoruz. Şu anda bulunduğumuz yer ise aynı zamanda organik sertifikalı bir Aronya bahçesi. İl genelinde 90 dekar organik tarım sürecini tamamlamış alanımız var. 2021 yılı sonu itibarıyla 160 dekar yeni üretim sahası tesis ederek Yalova'daki Aronya üretim alanını 300 dekarın üzerine çıkarmayı hedefliyoruz" açıklamasında bulundu.

Coğrafi işaret ve organik tarım logolarıyla satışa sunulacak

Yalova’da yeni tesis edilecek alanlarla Aronyanın organik üretimini yüzde 50'ye çıkarmak istediklerini sonrasında ise tüm üretimi organik metotla yaparak 300 dekarı aşkın bir alana ulaşmayı hedef belirlediklerine değinen Parıldar, “Geçen yıl 7-8 tonluk bir hasadımız söz konusuydu. Bu yıl Aronya bahçelerimizden 20-25 tonluk rekolte bekliyoruz. Bulunduğumuz bahçede ekiplerimiz suda çözünebilen kuru madde miktarı ölçümü yapıyor. Bir taraftan da kontrol ve sertifikasyon kuruluşumuz tarafından numune analizleri alınıyor. Bu şekilde hasat dönemini belirleyeceğiz. Tahminen ağustos ayı sonu itibarıyla Aronyamız hasat olgunluğuna gelecek. Yalova Aronyası, coğrafi işaret ve organik tarım logolarıyla marketlerde alıcısını bekleyecek" ifadelerine yer vererek; Aronyanın içeriğindeki antosiyanin maddesinin, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, kalp ve damar rahatsızlıklarının tedavisinde olumlu etkilerinin bulunduğunu, hücre yenilemesini sağladığını bildirdi.