Yapılan açıklamada; “29.11.2019 Cuma günü, bazı sosyal medya hesaplarında, T.C. Yalova Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Sayın Suat Cebeci’ye yönelik olarak yürütülmeye çalışılan algı operasyonu ve karalama kampanyası neticesinde bu açıklamayı yapmak elzem olmuştur. Öncelikle, üniversitemiz bünyesinde yer alan öğrenci kulüpleri olarak Prof.Dr. Suat Cebeci’nin üniversitenin ana unsuru olan biz öğrenciler için sürekli çabaladığını gördüğümüzü belirtmek isteriz.

T.C. Yalova Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı (SKS) bünyesinde faaliyetlerini yürüten öğrenci kulüplerine yönelik 28.11.2019 Perşembe günü saat 15:00’te yapılacak olan toplantıya tüm kulüp başkanları ve danışmanları davet edilmiş olup bu toplantı Rektörlük Toplantı Salonunda gerçekleştirilmiştir. Rektör Prof.Dr. Suat Cebeci, Rektör Yrd. Prof.Dr. Derya Güroy ve SKS Daire Başkanı Yalçın Tokay’ın öğrenci kulüplerine yönelik bu toplantıda hazır bulunmaları, gerek kendilerinin yaptıkları işe olan saygılarını gerekse de biz öğrencilere olan sevgilerini bir kez daha hissetmemizi sağlamıştır. Nitekim, Prof.Dr. Suat Cebeci yapmış olduğu açılış konuşmasında da bu konuyu içtenlikle dile getirmiştir.

Açılış konuşmasını gerçekleştirdikten sonra öğrencilere ve danışmanlara söz hakkı verilerek hem isteklerin hem de varsa yaşanan sıkıntıların açıklıkla dile getirilmesinin yolu açılmıştır. Sosyal medya hesaplarında oluşturulmaya çalışılan algının başlangıç noktası da burasıdır. Söz alan bir öğrenci kulübü başkanı, konuşmasına başlayacağı sırada Osmanlı Medeniyeti Kulübü’nün danışmanı sıfatıyla toplantıda yer alan Doç. Dr. Ebubekir Sifil araya girerek kendisinin konuşmak istediğini dile getirmiştir. Ancak kendisi, söz hakkını saygıyla iade etmek isteyen öğrencinin bu talebini de geri çevirmiştir. Bahsi geçen öğrenci kulübü başkanının isteklerini sonuna kadar dinleyen, sorularını cevaplayan Prof.Dr. Suat Cebeci daha sonra Doç.Dr. Ebubekir Sifil’i dinlemiştir. Kulüp bünyesinde gerçekleştirilen etkinliklerde “hiçbir yardım alınamadığı ve destek görülmediği”, üsluba fazla dikkat edilmeden dile getirilmesine rağmen, Prof.Dr. Suat Cebeci etkinlikler ile ilgili düzenlenmesi gereken evrakları sakinlikle hatırlatmış ve bunların onay süreci hakkında bilgilendirme yapmıştır. Tüm kulüpler ihtiyaçları doğrultusunda doldurdukları etkinlik talep formu ile SKS’ye başvurarak çoğu etkinliklerine onay alabilmektedir. Şüphesiz ki; mantıklı gerekçeler ile talep edilen hiçbir etkinliğin görmezden gelinmesi yönünde bir deneyimimiz olmamıştır.

Gerekli bilgilendirilmenin yapılmasına rağmen, yaklaşık 150 kişinin bulunduğu ve çoğunluğunun öğrencilerden oluştuğu bir ortamda, Doç.Dr. Ebubekir Sifil üslubuna yine dikkat etmeden “teessüf ederim” şeklinde karşılık vermiştir. Bizler bir akademisyenin başka bir akademisyene “yazıklar olsun” anlamına gelen bu ifadeyi kullanmasını kesinlikle tasvip etmemekteyiz. Rektör Prof.Dr. Suat Cebeci ise sakinliğini koruyarak konunun uzamaması için öğrencileri dinlemek istediğini, dilerse kendisiyle bilahare görüşebileceğini iletmiştir. Ancak, bu sakin yaklaşıma bile sinirlenerek “bir öğrenciyi 10 dakika dinlediniz, beni de dinlemek zorundasınız” şeklinde cevap verilmiştir. Biz öğrenciler olarak toplantının amacına uygun olmayan bu yaklaşımı hiçbir şekilde hoş görmediğimizi belirtmek isteriz. Rektör Prof.Dr. Suat Cebeci bu tavra istinaden; öğrenci kulüplerine yönelik olarak yapılan bu toplantının ana teması olan “öğrenciler”den uzaklaştırma çabalarına karşı koymuştur. Bu dik duruşunu “Ya sözü öğrencilerimize bırakın ya da bu toplantıdan ayrılın” diyerek pekiştirmiştir. Nitekim bu duruşu, biz öğrencileri ne kadar önemsediğini bir kez daha ortaya koymaktadır.

Tüm yaşananlar sonucunda, toplantı salonunu terk ederken yukarıda bahsi geçen ve danışmanlığını da Doç.Dr. Ebubekir Sifil’in yaptığı öğrenci kulübünün başkanı olan öğrenci, Rektör Prof.Dr. Suat Cebeci’ye herkesin duyabileceği bir şekilde “terbiyesizsiniz” diyerek hakaret etmiştir. Bu hakaretin içeriğini bizler paylaşmaktan bile hicap duymakta iken; ilahiyat alanında çalışmalar yürüten bir akademisyen olan Doç.Dr. Ebubekir Sifil kendi öğrencisini bile uyarmayarak emelleri doğrultusunda kullanmıştır.

Toplantıda yer alan öğrenci kulüplerinin başkanları ve danışmanları bu yaşananların tamamına şahit olmuştur. Daha olayın sıcaklığı sürerken, öğrenciler Rektör Prof.Dr. Suat Cebeci’ye olan desteklerini dile getirmişlerdir.

Son olarak; olaydan bir gün sonra, olayın tamamını içermeyen görüntüler ile, çeşitli sosyal medya hesaplarında oluşturulmaya çalışılan algının böyle bir açıklamaya ihtiyaç duyduğu aşikardır.

Bizler o gün yaşananların en bağımsız şahitleri olarak, Rektör Prof.Dr. Suat Cebeci’ye karşılık olaydan bir gün sonra çeşitli sosyal medya hesapları ve belirli kanallar aracılığı ile yürütülen bu algı operasyonunun karşısında bizlerin yanında olan hocamızın yanındayız!” şeklinde konuşuldu.