07.01.2019 tarihinde Yalova Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Apaydın öncülüğünde çeşitli üniversitelerden akademisyenlerce Yalova’da kurulan Akademide Etik Derneği 2 aylık yoğun çalışmanın sonunda geliştirilen Stratejik Gelişim Planı’nı açıkladı.

    Bir dernek için oldukça detaylı olan plan Akademide Etik Derneği’nin 5 yıllık gelişimini yansıtmaktadır. Planda önemli bir yeri olan ve derneğin faaliyetlerinin kapsamını belirleyen ‘Derneğin Faaliyet Stratejisi’ bölümünde en dikkati çeken kısmın hangi görüşten olursa olsun etik hassasiyeti olan akademisyenlerin Derneğe üye olarak kabul edilecek olmasının belirtilmesidir.

Apaydın, “Derneğin 5 evreden geçmesi öngörülmektedir”

  Dernek aynı zamanda farklı disiplinlerden akademisyenleri aynı çatı altında toplamayı da amaçlamaktadır. Misyonunu Etik değerlere uyularak orijinal bilimsel faaliyetler yürütülmesini sağlayarak kişisel ve toplumsal gelişimin temin edilmesi olarak belirleyen Derneğin vizyonu ise bilimsel etik değerleri savunan uluslararası bilinen etik konusunda sivil otorite kurum olmaktır. Etik konusunda sivil otorite kurum olmak ve ulusal ve uluslararası akademik çevrede etik bilinç ve hassasiyet geliştirmeyi amaç edinen Derneğin 5 evreden geçmesi öngörülmektedir. Bu evreler kurulma ve tanınma, toplum olma, kendini kabul ettirme, etkileme ve referans olma ve otorite olma, danışmanlık ve hakemlik şeklindedir.

TED Üniversitesi ile panel gerçekleştirilecek

   Stratejik Gelişim Planında 2019 yılı için önemli faaliyetler planlanmaktadır. Bunlardan biri TED Üniversitesi ile yapılacak olan “Akademide etik sorunları ve olası çözüm önerileri” panelidir. Yalova Valiliği ile birlikte üst düzey memurlara “Etik değerler” semineri de planlanmaktadır. Ayrıca akademi camiasında önemli bir boşluğu dolduracak etik konusunda bir derginin çıkartılması da planlanmaktadır. Dernek aynı zamanda Arel Üniversitesi’nde de 2 adet seminer vermeyi planlamaktadır. Dernek ayrıca 1 yıl içinde Kamu Görevlileri Etik Kurulu bünyesinde oluşturulan Etik Platforma da üye olmayı hedeflemektedir. Derneğin 3 yıllık planları arasında ise dikkat çeken hedef Kamu Yararına Faaliyet gösteren dernek statüsü almanın yanında uluslararası kurumlarla işbirliği yapmak da bulunmaktadır. Dernek 3 yıl içinde her üniversitede öğrenci ‘Etik Kulüpleri’nin kurulmasını da hedeflemektedir.    Derneğin 5 yıllık planları arasında ise dikkat çeken hedef, her akademisyenin etik konusunda bir çalışma yapmış olmasını sağlamaktır. Dernek ayrıca 5 yıl içinde kurumlara etik konusunda akreditasyon verme sistemini geliştirmeyi de planlamaktadır.