Karahan, ‘Tarımsal faaliyetler için geliştirilen yeni teknolojilerin üreticiler tarafından kullanımını yaygınlaştırarak daha kaliteli ve pazar isteklerine uygun üretim yapılmasını sağlamak, zor şartlarda ve bedenen çalışan üreticilerimizin işlerini kolaylaştırmak ve üretim maliyetlerine katkı vererek uluslararası düzeyde rekabet edilebilirliği sağlamak amacıyla Bakanlığımızca uygulamaya konulan Makine ve Ekipman Desteği Tebliği (Tebliğ No: 2013/27) 26 Haziran 2013 tarih ve 28689 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanmıştır’dedi.

      34 Tarımsal makineye destek verildiğini söyleyen Karahan, ‘Her bir makine için gerçek ve tüzel kişiler, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununda tanımlanan kolektif şirket, limited şirket ve anonim şirket şeklinde kurulmuş olan şirketler, Tarımsal amaçlı kooperatifler, birlikler ve bunların üst birlikleri başvuru yapabilmektedirler.  

Daha önceki etaplarda iki ve daha fazla hibe desteğinden yararlanan çiftçiler ve daha önce destekten yararlanan üreticiler aynı yatırım konusunda bu destekten faydalanamayacaktır. 34 tarımsal makine için hibeye esas mal alım tutarının % 50’si Bakanlığımızca hibe olarak verilecektir.

         Hibeye esas yatırım tutarı gerçek kişiler için mal başına 50.000 TL ve tüzel kişiler için mal başına 100.000 TL’dir. Süt üretici birlikleri, damızlık sığır yetiştiricileri birlikleri, koyun-keçi yetiştiricileri birlikleri, hayvancılık kooperatifleri üst birlikleri ve tarımsal amaçlı kooperatifleri 100.000 TL’lik yatırım tutarı kadar birden fazla süt soğutma tankı alabileceklerdir.

Bu destekten faydalanmak isteyen üreticilerimizin Tebliğin yayımı tarihinden itibaren 25 günlük başvuru süresi olup, 22Temmuz 2013 tarihine kadar İl İlçe Müdürlüklerimize başvurmaları gerekmektedir. 2007 yılından bu yana uygulanan söz konusu hibe program kapsamında ilimiz genelinde bu güne kadar 376 makine ekipman için 2.022.149 TL hibe ödemesi yapılmıştır.

Uygulamadan azami sayıda üreticimizin yararlanabilmesi için Müdürlüğümüz ve İlçe Müdürlüklerimiz koordinasyon içerisinde hizmet sunacak olup, başvurular için temel kriter olan kayıt sistemlerine kayıtların yapılması, güncellenmesi hususunda üreticilerimizin dikkat etmesi gerekmektedir’dedi.