TEMA Vakfı Yalova Temsilcisi Faruk Tezcan, TEMA Vakfı’nın amaç ve hizmet konuları ile ilgili bilgi verdi.

  Tezcan, “ Ülkemizde ve Dünyada doğal varlıkların ve sağlığın korunması, erozyonla mücadele, toprak-su düzeninin sürekliliğine ve ekolojik dengeye müdahalelerin önlenmesi, tarım arazilerinin korunması, mera ıslahı, toprak örtüsü ve toprağın korunması ve ağaçlandırmanın önemi ile iklim değişikliği ve değişkenliği konusunda kamuoyunun eğitimi ve bilgilendirilmesi, kırsal kalkınmaya öncülük edilip yardımcı olunması, bu alanda milli politikaların oluşturulmasına yardımcı olmak ve bu esaslardan ödün verilmemesi için gerektiğinde hukuksal alanda da mücadele etmek, ağaç ve orman sevgisini topluma mal etmek, doğal varlıkların, insan sağlığının, yeşil alanların, toprak ve toprak örtüsünün, tarım alanlarının, meraların, suların, ormanların korunması, geliştirilmesi, mümkün olanlarının yenilerinin tesis edilmesini sağlamak için faaliyette bulunmak.

Vakıf amaçlarını açıkladı
  Tezcan, “Vakıf bu amacını gerçekleştirmek için;
a) Teknik, bilimsel ve idari yönden yeterli kadro ve teşkilat meydana getirilebilir. Kurulacak kadro ve teşkilat için, Vakıf amacının gerçekleştirilebilmesi ve bilinçli bir kamuoyu yaratabilmek gayesi ile eğitim programları hazırlar ve uygulamak için gerekli düzenlemeleri yapar.
b) Peyzaj düzenlemesi dâhil yeşil alan, mera, ağaç topluluğu ve orman tesis etmek veya kırsal kalkınma amaçlı erozyon önleme çalışmaları yapmak için yurt içinde veya yurt dışındaki gerçek veya tüzel kişilerle işbirliği yapabilir.
c) Doğanın korunması, yeşilin, ağacın ve ormanın fayda ve zarureti, erozyonla mücadele ile ilgili bilgilerin verileceği eğitim programları düzenleyebilir ve bunları uygulayabilir.
d) Eğitim hizmetlerini gerçekleştirmek için gerek duyacağı mahallerde eğitim merkezleri kurabilir, doğa ve erozyon okulu açabilir, yabancı personel istihdam edebilir.
e) Amacının gerçekleşmesi için yakın konularda faaliyet gösteren özel veya resmi kurum, merkez, enstitü, dernek ve vakıflar ile amacına dönük işbirliği yapabilir. Yetkili makamların izni ile söz konusu işbirliğini yurt dışında da gerçekleştirebilir.
f) Amacı doğrultusunda düzenlenen ulusal ve uluslararası seminer, konferans ve toplantılara katılabilir ve bunları düzenleyebilir.
g) Yapacağı hizmetler karşılığında, yurt içindeki ve yurt dışındaki, vakıflar dâhil tüm kurum, kuruluş ve kişilerden, vakfın amacına sarf edilmek üzere, bağış alabilir. Yurt içinde ve yurt dışında yardım toplayabilir. Yurt içinde ve yurt dışından menkul ve gayrimenkul bağışı kabul edilebilir. Vakfın amacı ile bağdaşmak kaydı ile şartlı amaçlı bağışları kabul edebilir.
h) Amacı doğrultusunda yayınlar yapabilir, basın ve yayın organları ile işbirliği yapabilir.
i) Amacı doğrultusunda kampanyalar açabilir, diğer her türlü faaliyet ve etkinliklerde bulunabilir. Amacı doğrultusunda mevzuatı geliştirme faaliyetlerinde bulunabilir, davalar açabilir yahut açılmış davalara katılabilir.
j) Yetkili makamların izni ile gayrimenkul satın alabilir, kiralayabilir, kiraya verebilir, gayrimenkuller üzerinde leh ve aleyhinde intifa hakları, ipotek ve sair aynî ve şahsi hakları tesis ve fek edebilir.
k) Öncelikle örnek uygulama projelerinin etkili bir şekilde yürütülmesini sağlamak ve amaca yönelik faaliyetlerini gerçekleştirmek için şirket ve/veya ticari işletme kurabilir ve/veya mevcut bir şirkete iştirak edebilir. Bu konularda karar verme yetkisi ile şirket kurulması halinde kurulacak şirketin nev’i, sermayesi ve sair gerekli konularda karar verme yetkisi Yönetim Kurulu’na aittir” açıklamalarını yaptı.