TEMA Yalova İl Temsilcisi Faruk Tezcan, yaptığı açıklamada YASKİ’nin cesaretli bir adım attığını ve bu adımı TEMA Yalova İl Temsilciliği olarak desteklediklerini belirtti.

  Tezcan yaptığı açıklamada; “Toplantılara biz de davet edildik. Yalova’yı bekleyen tehlike ve yapılmak istenenler şeffaf bir şekilde ortaya konuldu’ dedi.  

Sivil Toplum Kuruluşlarının denetimine açık olun lütfen

  Tezcan konuşmasına şu sözlerle sürdürdü, ‘Sayın Özsümer, Trakya Bölgesi’nde Ergene Havzası’nda yaşanan sorunların yaşanmaması için alınacak tedbirleri bu ve öncesi toplantıda sıralamıştır. Bizce en önemlisi (AKSA, AKKİM, ERSUR tesislerinin yer aldığı) YALKİM OSB arıtma tesislerinin çıkış değerlerinin WEB sitelerinde Yalova halkıyla paylaşımının istenmesidir. Bence bu yetmez, tesisin karşısına Taşköprü beldesi içinde kuracakları Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu değerlerini de paylaşmaları yararlı olur.

  Şeffaf davranmak herkesi rahatlatır. Ancak bu değerlerin ölçüm sistemi sivil toplum kuruluşlarının da denetimine açık olmalıdır. Bundan sonra kurulacak tüm sanayi kuruluşlarının ve OSB’lerin atık su arıtma sistemleri ve hava kirliliği ölçümleri sivil toplum kuruluşlarının denetimlerine açık olmalıdır.

  Mademki şeffaf olmak istiyorsunuz buyurun size basit bir öneri. STK olarak bir isteğimiz daha var. Sayın Ahmet Özsümer’in de belirttiği gibi sanayi atık su arıtma değerleri, YASKİ atık su çıkış değerleriyle aynı olsun.

  YASKİ’nin istediği de sadece bu. Kanunun tanıdığı en üst sınırdan arıtıp derin deşarj yapmadan denize salıvermek kolaycı bir yol değil mi” şeklinde görüşlerini ifada etti.

Özsümer, ‘YASKİ’nin görevi sadece arıtma değildir’

 YASKİ Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özsümer yaptığı açıklamada; “YASKİ Birlik Başkanlığı olarak tamamlanan, devam eden projelerimiz, yeni çalışmalarımız ve Yalova’mızın gelecekteki nüfus artışı ve 1/50 binlik planlarını öngörerek YASKİ’nin önümüzdeki süreçte neler yapması gerektiği ile alakalı toplantılarımızın ikincisini de basınımızın değerli temsilcileri ve Yalova Belediye Meclis üyelerimiz ile gerçekleştirdik. Önümüzdeki hafta cuma günü toplantılarımıza diğer üye belediyelerimizin Meclis üyeleri ile devam edeceğiz.

 YASKİ Birlik Başkanlığı sadece arıtma tesisi işletmesi değildir. Tüzüğünde ve görev tanımlarında yer aldığı gibi üye belediyelerin sınırları içinde yeraltı ve yer üstü su kaynaklarının korunması, denizimizin ve derelerimizin, kuru dere yataklarımızın kirletilmemesi konusunda Belediyelerin yetkilerine sahip bir kamu kurumudur” diyerek görev tanımını ortaya koyarak gelecekle ilgili endişelerini ve çözüm önerilerini dile getirdi.