Elegance Resort Otel’de düzenlenen “İş Dünyası Buluşma” programında açılış konuşması yapan Yalova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tahsin Becan, İş dünyası ile böyle bir toplantıda bir araya gelmekten mutluluk duyduğunu belirterek, “Yalova nüfus artışı sıralamasında 5’nci sırada yer alıyor. Kişi başı ihracatımız 1600 dolar civarında. Türkiye sıralamasında Yalova’mız 8’inci sırada yer almaktadır. İlk 500 sanayi kuruluşu arasında 2 adet firmamız bulunuyor. Son dönemlerde yabancılara konut satışı sıralamasında da birinci sırada yer almaktayız” dedi.

Yalova’nın turizm, sanayi ve eğitim olmak üzere sektörel yapılanmada üç alanda ağırlığını hissettirdiğini belirten Becan, “Güzide sanayi kuruluşlarımız var. Özellikle AKKÖK grubu başta olmak üzere, tersanelerimiz mevcut. Bunlar Yalova’mızın yüzde 90 ihracatını yapan kurumlar. İnşallah ikinci bir üniversite daha kurabiliriz. Çünkü Yalova büyüyor. Yıllardır uğraştığımız OSB’lerimiz hazine arazisi olmaması nedeniyle mahkemeleri hala devam ediyor. Bu sene birkaç tanesi kurulacak aşamaya geldi. Yalova, yüz ölçümü bakımından Türkiye’nin en küçük ili olmasına rağmen tarım alanımız çok fazla ve sanayiye ayıracak alanlarımız az. Bu sebeple OSB’ler kurulduğu takdirde Yalova’nın istihdamına katkı sağlayacak” ifadelerini kullandı.

Yalova’nın Yerli otomobilin üretilmesinin uygun il olduğunun altını çizen Becan, “Cumhurbaşkanımızın yerel otomotiv üretimi ile ilgili bir programı var. Biz de yerli otomobilin Yalova’da üretilebileceğini düşündük. Yalova, stratejik konumu itibariyle 3 büyük ilin yanında bulunuyor. Şimdi RO-RO terminalimiz de hizmette, gümrük anlamında bir sıkıntımız yok. Bu konu ile ilgili iki bakanımızla görüştük. AK Parti Milletvekilimiz Fikri Demirel de bize destek oldu. Kendisine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Yalova’nın önemli bir potansiyele sahip olduğunun altını çizen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da yaptığı konuşmada, Yalova TSO’nun da güzel işlere imza attığını söyledi.

Sözlerine Afrin’deki Zeytin Dalı Harekatı’nda şehit olan kahraman askerlere Allah’tan rahmet dileyerek başlayan Hisarcıklıoğlu, Yalova’ya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.  Yalova’nın, sahip olduğu termal imkanlar nedeniyle Roma döneminden itibaren imparatorların gelip, moral ve enerji depoladıkları yer olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, Mustafa Kemal Atatürk’ün de sık sık Yalova’yı ziyaret ettiğine ve buraya olan sevgisini “Yalova benim kentimdir” diyerek dile getirdiğine işaret etti.

Yalova’nın bir çevre ve doğa kenti olduğunu bildiren TOBB Başkanı, “Dünyada eşi benzeri az bulunan termal kaplıcaya sahip. İstanbul, Kocaeli ve Bursa arasında bir oksijen deposu. Yüzölçümü olarak küçük ama kıyı şeridi çok uzun. Yeşil ile mavisi ile insana huzur veriyor. Yalova doğal kaynakları ve güzellikleri ile müthiş bir coğrafya. Bu müthiş coğrafya verimli ve bereketli topraklara da sahip. Ülkemizdeki kesme çiçek üretiminin %25’i Yalova’da. Yalova’da ayrıca tersanecilikle birlikte gemi sanayi de hızla gelişiyor” dedi.

Yalova TSO’nun da akredite Oda olduğunu ve 5 yıldızlı hizmet sunduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Tahsin başkanla, TOBB turizm kurulunda birlikte çalışıyoruz. Yalova’yı Ankara’da temsil ediyorlar. Tecrübelerinden faydalanıyoruz. Gelirken Yalova’nın rakamlarına da baktım. 2017’de açılan şirket sayısı (%23) Türkiye ortalamasının üstünde artmış. Yalova’da umut var. En büyük 1000 sanayi kuruluşu içinde 10 sene Yalovalı firma yoktu, şimdi 4 olmuş. Yalova Odamız, güzel işlere imza atıyor. Yalova’nın gelişmesi ve zenginleşmesi için, elini taşın altına koyuyor, çalışıyor. Başkanımızdan Yönetimine, Meclisinden kadın ve genç girişimcilerimize, Genel Sekreterinden akademik danışmanına ve tüm çalışanlarına kadar, Allah hepsinden razı olsun” diye konuştu.

 

Yalova TSO ile birlikte iki önemli adım daha attıklarını belirten Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Birincisi Online Belge. Artık evinden, işyerinden anında belge alabileceksin. Oda’ya kadar gelmene gerek kalmadı - Artık online Oda var. İkincisi şirket kuruluşlarında oda artık tek durak ofis. Tüm kuruluş işlemleri Odalarımızda gerçekleşecek. Önceden 7 olan işlem sayısını 1’e düşürdük. Önceden 2.250 TL olan masrafı 650 TL’ye düşürdük.  Üyeye hizmet işte böyle olur.”

 

-160 milyar alacak

 

Önemli reformun KDV alanında yapıldığına dikkat çeken TOBB Hisarcıklıoğlu, "Bakanımızla oturduk çalıştık, hükümetimizle götürdük, bakanlar kurulu, komisyon, komisyondan da meclisten de geçti  Yasa çıktı. Alacağımız para ne kadar biliyormusunuz? Tam 160 milyar TL devletten alacağımız var" dedi.

 Son 1 senede neler yaptıkları konusunda da bilgi veren Hisarcıklıoğlu, finansman, istihdam ve reform alanlarında TOBB ve oda borsalar olarak nasıl rol oynadıklarından söz etti.

Nefes kredisi ile 27 bin firmaya yüzde 9, 9 faiz oranıyla finansman sağladıklarını bildiren Hisarcıklıoğlu, KOSGEB’in de 0 faizle 3 yıl vadeli olarak 290 bin firmaya ulaştığını kaydetti.

Kredi Garanti Fonu olarak 364 bin firmanın 221 milyar liralık kredisine kefil olduklarını dile getiren TOBB Başkanı istihdam alanında da çok önemli işler yaptıklarını söyledi.

Hükümetin bu anlamda kendilerine önemli teşvikler sağladığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, Türk özel sektörü olarak da 1,5 milyon ilave istihdam sağladıklarının altını çizdi.

Konuşmaların ardından YTSO heyeti gün anısına TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’na hediye takdim edildi.