Tzob'dan 'İllerin Tarım Alanı Zenginliği' Açıklaması

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, iller içinde Konya'nın toplam bitkisel üretim alanı, ekilen alan ve nadas alanında, Antalya'nın, sebze bahçeleri alanında, Ordu'nun, meyvelik alanında, Sakarya'nın, süs bitkileri alanında birinci olduğunu bildirdi.

Tzob'dan 'İllerin Tarım Alanı Zenginliği' Açıklaması
19 Şubat 2018 Pazartesi 14:18

    Ankara Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, iller içinde Konya'nın toplam bitkisel üretim alanı, ekilen alan ve nadas alanında, Antalya'nın, sebze bahçeleri alanında, Ordu'nun, meyvelik alanında, Sakarya'nın, süs bitkileri alanında birinci olduğunu bildirdi. 

    Bayraktar, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 237 milyon 949 bin 637 dekar olan toplam bitkisel üretim alanlarının 154 milyon 644 bin 523 dekarının tahıllar ve diğer bitkisel ürün ekili, 42 milyon 861 bin 366 dekarının nadas, 32 milyon 129 bin 886 dekarının meyveler, içecek ve baharat bitkileri, 8 milyon 265 bin 966 dekarının sebze bahçeleri, 47 bin 895 dekarının ise süs bitkileri alanlarından oluştuğunu belirtti. 
          "KONYA'NIN TOPLAM BİTKİSEL ÜRETİM ALANI İSRAİL'İN ALANINA YAKIN"
   Toplam bitkisel üretim alanlarının yüzde 8'i Konya'da, yüzde 4,85'i Ankara'da, yüzde 4,51'i Şanlıurfa'da, yüzde 3,24'ü ise Sivas'ta bulunduğunu vurgulayan Bayraktar, Konya'nın 19 milyon 44 bin 386 dekar bitkisel alanla açık farkla birinci durumda olduğunu, ilin toplam bitkisel üretim alanının İsrail'in toplam alanına yakın bir alanı kapladığını bildirdi. 
    Konya'yı 11 milyon 535 bin 471 dekarla Ankara'nın, 10 milyon 720 bin 597 dekarla Şanlıurfa'nın, 7 milyon 702 bin 930 dekarla Sivas'ın, 6 milyon 977 bin 176 dekarla Yozgat'ın, 6 milyon 227 bin 252 dekarla Kayseri'nin, 5 milyon 706 bin 810 dekarla Diyarbakır'ın, 5 milyon 641 bin 764 dekarla Çorum'un, 4 milyon 899 bin 147 dekarla Manisa'nın, 4 milyon 809 bin 968 dekarla Adana'nın izlediği bilgisini verdi. Bayraktar, en az bitkisel üretim alanının ise 394 bin 276 dekarla Hakkari, 389 bin 204 dekarla Artvin, 350 bin 516 dekarla Bingöl ve 127 bin 972 dekarla Yalova illerinde olduğunu belirtti. 
         EKİLEN ALANDA KONYA BİRİNCİ, ŞANLIURFA İKİNCİ, ANKARA ÜÇÜNCÜ
    Ekilen alanda sulamanın yetersiz olduğu İç Anadolu illerinin, büyük bitkisel üretim alanlarına rağmen nadas oranının yüksek olması nedeniyle geride kaldığını bildiren Bayraktar, "11 milyon 692 bin 425 dekarla Konya yine birinci oldu ama 6 milyon 768 bin 596 dekar alanını nadasa bırakarak. Daha fazla nadas bırakılan 7 milyon 513 bin 920 dekarla Ankara üçüncülüğe düşerken, Şanlıurfa 7 milyon 861 bin 857 dekarla ikinci, Diyarbakır 5 milyon 165 bin 718 dekarla dördüncü sırada bulunuyor" dedi. 
          SULAMA YETERSİZLİĞİ NEDENİYLE ÇOK BÜYÜK ALAN NADASA BIRAKILIYOR
    Türkiye'nin sulama yetersizliği nedeniyle çok büyük bitkisel üretim alanlarını nadasa bıraktığını ve değerlendiremediğini belirten Bayraktar, şunları söyledi: 
     "Toplam bitkisel üretim alanının yüzde 18,01'ini, sebze bahçeleri, meyveler, içecek ve baharat bitkileri, süs bitkileri alanlarını dışarıda bıraktığımızda yüzde 21,7'sini nadasa bırakıyor. En fazla nadasa tarla bırakan ilk 5 il İç Anadolu Bölgemizde. İç Anadolu Bölgemizde olmayan iki il var. Biri toplam nadas alanlarının yüzde 3,51'i barındıran Şanlıurfa, diğeri ise toplam nadas alanlarının yüzde 3,19'unun bulunduğu Kars. En az nadas alanı ise 1905 dekarla Osmaniye, 1546 dekarla Edirne, 700 dekarla Tekirdağ, 221 dekarla Düzce illeriyle, nadasa tarla bırakılmayan Trabzon ve Rize illerinde" dedi.
SULAMA YATIRIMLARI BİR AN ÖNCE BİTİRİLMELİ

Sulama yatırımlarının bir an önce bitirilmesi gerektiğini belirten Bayraktar, "Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) yanı sıra çok büyük tarım alanlarını barındıran İç Anadolu Bölgemizin de sulama yatırımları tamamlanmalı. Devletimiz, bütün olanaklarını bu alana kaydırarak, Konya Ovası Projesi (KOP) gibi projeleri ve sulama yatırımlarını tamamlamalı. Ülkemiz su zengini olmadığı için sulamada modern sulama metotlarına öncelik verilmeli" dedi 
         

MEYVELER, İÇECEK VE BAHARAT BİTKİLERİ ALANLARI
   Türkiye'nin 32 milyon 129 bin 886 dekar meyveler, içecek ve baharat bitkileri alanı bulunduğunu belirten Bayraktar, bu alanlarda büyük fındık alanlarına sahip Ordu'nun 2 milyon 309 bin 93 dekar alanla birinci sırayı aldığını, Ordu'yu, 2 milyon 155 bin 207 dekarla Aydın'ın, 2 milyon 34 bin 32 dekarla Gaziantep'in, 1 milyon 857 bin 213 dekarla Manisa'nın, 1 milyon 425 bin 424 dekarla İzmir'in izlediğini bildirdi. Bayraktar, bu illeri 1 milyon 270 bin 319 dekarla Giresun, 1 milyon 201 bin 107 dekarla Mersin, 1 milyon 162 bin 633 dekarla Muğla, 1 milyon 146 bin 664 dekarla Şanlıurfa, 937 bin 157 dekarla Samsun, 932 bin 310 dekarla Balıkesir illerinin takip ettiği bilgisini verdi. 
            SEBZE BAHÇELERİ ALANINDA ANTALYA BİRİNCİ, KARS'IN SEBZE BAHÇESİ YOK
Sebze bahçeleri alanının Türkiye toplamında 8 milyon 265 bin 966 dekarı bulduğunu, en fazla sebze alanının, 471 bin 602 dekarla Antalya'da olduğunu, Antalya'nın ardından 468 bin 336 dekarla Bursa, 463 bin 936 dekarla Ankara, 430 bin 944 dekarla İzmir illerinin geldiğini belirten Bayraktar, şunları söyledi;
    Sebze alanı bulunmayan Kars'ın yanı sıra Tunceli 4 bin 425 dekarla, Rize 3 bin 516 dekarla, Bayburt 1474 dekarla, Ardahan 140 dekarla sebze bahçeleri alanında sonlarda yer alıyorlar. 
     2011 yılında istatistikleri tutulmaya başlanan süs bitkilerinde Sakarya 11 bin 356 dekarla birinci sırada. Süs bitkileri alanı bulunan 42 il içinde son sıraları 8 dekarla Adıyaman, 6'şar dekarla Afyonkarahisar, Kütahya ve Malatya, 5 dekarla Ordu, 3 dekarla Karaman, 2 dekarla Bartın, 1'er dekarla Giresun ve Erzurum oluşturuyor."Dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.