Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Ayhan Polat, Yalova Belediyesi Hizmet Binası’nın beton testinin çürük çıkmasıyla gündeme gelen taşınma durumunu, Yalova İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Uygan’a sordu ve önemli cevaplar aldı.

Uygun, ‘’Yalova Belediye Hizmet binasını yıkmak o kadar da kolay bir iş değildir’’

Yalova Belediye Meclisi’nin tam teşekküllü araştırma ve testler yapmadan, yangından mal kaçırırcasına Yalova Belediyesi Hizmet Binası’nı boşaltacağını gündeme getirmesini doğru bulmadığını dile getiren Uygun, ‘’Yalova Belediye Hizmet binasını yıkmak o kadar da kolay bir iş değildir. Öncelik bu bina kamu malı olduğundan, kamu zararı ortaya çıkacağı için raporun resmileştirilmesi lazım.’’ Şeklinde konuştu.

Uygun, ‘’Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu konuda yetkili kurumdur’’

‘’Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu konuda yetkili kurumdur’’ diyen Uygun, ‘’2 tane yönetmeliğe göre hareket edilir. 1.’si 6306 sayılı Riskli Yapılar Kanunu, diğeri de performans olarak da 2017-2018’de çıkan deprem yönetmeliğidir. Bunun nasıl yapılacağı konusu, 2 kanunda da ayrıntılı şekilde yer almaktadır’’ dedi.

Uygun, ‘’Binanın projesine ulaşılamıyorsa, risk değerlendirmesi yapılmalı’’

‘’Binanın durumunu belirten rapor için, ‘Test Çekici’ dediğimiz, çekiçle tüm kolonlar taranmalı, en düşük olan yerden kayıt alınmalıdır.

Yalova Belediye Hizmet binası önceki dönem Yalova Belediye Başkanı Cengiz Koçal zamanında projelendirilip, ihalesi yapılan bir binadır. Bu ihaleyi de İller Bankası yapmıştır. Biz İnşaat Mühendisi olarak kaçak binalarda, ‘Risk Değerlendirmesi’ yapıyoruz. Binanın taşıyıcı sistemini belirliyoruz, buna göre binanın hesaplarını yapıyoruz. Binanın projesine ulaşılamıyorsa, bu bina için ‘Risk Değerlendirmesi’ yapılmalı.’’ dedi.

Uygun, ‘’Geçici kullanılacak binaların dönüşümüne harcanacak para israftır’’

‘’Yalova Belediyesi hizmet binasından taşınılması durumunda, geçici kullanılacak binaların dönüşümüne harcanacak para ile kendi binanızı yaparsınız. O zaman Yalova Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu öğrencileri, esnaf, vatandaş ve Yalova Üniversitesi de mağdur olmaz’’

Uygun, ‘’Yalova Belediyesinde Teknik personele değer verilmiyor’’

‘’Yalova Belediyesinde olan teknik eleman hiçbir yerde yok. Yalova Belediyesinde Teknik elemanlara değer verilmiyor. Yalova Belediyesi’nde şu an 15 tane mühendis boşta. Çalışmayan, teknik eleman olmaz. Okumuş, teknik eleman olarak yetişmiş, memur olmuş bu değerleri işler hale getirmek gerek. Yalova Belediyesi’nin problemi teknik personeli çalıştıramamaktır.’’

Uygun, ‘’Bu tip kurumlar yürüme mesafesinde olmalı’’

‘’Yalova Belediyesi Hizmet binasının, Safran yolunda MYO olarak Yalova Üniversitesine tahsisli bulunan binanın bir bölümüne taşınmasını doğru bulmuyorum. Bu tip kurumların yürüme mesafesinde olması lazım. Aracı olan için sorun olmaz ama minibüsle gitmek zorunda kalacak insanlar olacak.

Yeni Yalova Devlet Hastanesi ile merkez arasında bir ulaşım açısının oluşturulması gerekirken, bu kentte başka şeylerle uğraşılıyor olması çok acı.’’

Uygun, ‘İller Bankası’na dava açmak, Raporların sonucuna bağlıdır’’

‘’Yalova Belediyesi Hizmet binasının yapıldığı tarihte ki beton mukavemeti 225 olması gerekirken, beton 160 mukavemeti çıkmışsa, beton 225’i sağlamadıysa, Yalova Belediyesi’nin İller Bankası’na dava açması gerekir. İller Bankası bu binayı ucuza yapıp teslim etmişse, sağlam bina yapmamış demektir. Yalova Belediyesinden de parasını almışsa mutlaka dava açmalı.’’ şeklinde konuştu.