Hükümetin gündeminde olan sicil sabıkası, hibe ve kredilerden faydalanamayan esnaflar için bir umut olduğunu söyleyen Yalova Esnaf Odaları Birlik Başkanı Fehmi Öncü,“ Yalova Esnaf Odaları Birlik  Başkanlığı olarak, bizim kurullarımız var. Başkanlar kurulu, yönetim kurulu, denetim kurulu üyemiz var. Bu kurullarımızda bizim gündeme getirdiğimiz konular, esnafın sorunları sıkıntılarıdır. Türkiye’nin 81 Birlik Başkanı ile Federasyon Başkanımızı Yalova’da misafir ettik. Bu toplantıda esnaflarımızın sıkıntılarını masaya yatırdık. Bizim yapmamız gerekenler belli. İl bazında bütün birlikler üst kademelere iletecekler esnafın sıkıntılarını. Üst kademelerde, Bakanlığa iletecekler her ilin sorunlarını. TBMM’de kanunlar çıkaracak. Sonrasında, biz Birliklere iletilen kanun değişik liklerine göre işlemler yaparız. Sistem böyle işliyor. 

 
Yalova’da ki nüfusa göre banka sayısı oldukça fazla. Bunun da çeşitli sebepleri var. Esnaf sicili, Tescil Kurulu’nda konuşuldu. Bakanlığa iletildi, ne zaman böyle bir girişimde bulunurlar. Önümümüzdeki günlerde göreceğiz” dedi.

“Bütün sorun gelir- gider dengesinin eşit olmaması”

Öncü Yalova esnafının en büyük sorunu gelir-gider dengesini sağlayamamasıdır şeklinde konuşarak; “Bizim esnafımız küçük. Kendini döndürebilmesi içinde Kosgeb’den, bankalardan kredi alması için  sicilinin temiz olması gerekiyor. Bu insanlar önceden bunları almışlar, daha sonra ödeyememişler, zor duruma düşmüşler. Şu anda kredi çekemiyorlar. 
Asıl sorun bankalardan kredi almak değil, esnafımız bunu bir şekilde halledebilir. Bence bütün sorun, gelir- gider dengesinin eşit olmamasından kaynaklanıyor” şeklinde konuştu. 
 
Gelir- gider dengesinin bir esnafın ayakta kalabilmesi için önemli olduğunu vurgulayan Öncü; “Esnafın geliri 1 TL ise, bu esnafın işyerini ayakta tutması için giderlerinin gelirlerinden altında olması gerekir. Bizde tam tersi olmuş, gelir aşağıda gider yukarıda. Böyle olunca devamlı bütçe açığı verirsiniz. Bu açıkla esnaf borçlanıyor. Borcu kapatmak için bankalara gidiyorsun. Bankalarda faiz alıyor. Faiz aldığı için açıklar çoğalıyor sistem bu. Gideri fazla, geliri az Yalova esnafının. 
Mazot fahiş fiyatlarda.  Mazota zam geliyor. Ulaşım işiyle uğraşan esnafımız, yeri geliyor cebinden harcamak zorunda kalıyor. Yani az önce söylediğimiz gibi, geliri giderinin altında kalıyor. Bu esnaf ya batıyor, ya da bankalara, vergi dairelerine borçlanıyor. İşin içinden çıkamıyor.  

“Masayı bırakıp esnafın ayağına gitmek gerekiyor”

Öncü; “Termal’de, Aralık 2012 ayı içerisinde yapılan, dört milyon esnafı temsil eden, 82 ilden birlik başkanları, 13 meslek federasyon başkanı ile konfederasyon başkanının katıldığı toplantı Yalova’da bir ilkti. Türkiye’nin sayısal olarak en büyük meslek örgütüdür Esnaf Sanatkarlar Konfederasyonu. Ankara’da toplanmakla, gitmekle esnafın sorunları çözülmüyor. Ne yapmak lazım?.. 
 
Masa başında oturmayı bırakıp esnafın ayağına gitmek gerekiyor. Biz de, Yalova Esnaf Odaları Birlik Yönetimi olarak talep ettik. Konfederasyon’a Genel Başkana gittim; ‘Toplantılarımızı değişik iller yapalım dedim. Başkan Mecliste beni kırmadı, teklifimi kabul etti. Burada esnafın sıkıntılarını dinleyelim, yerinde tespit edelim. Belki Yalova’da ki sıkıntı Kars’da, Kars’da ki sıkıntı Van’da yoktur.  orada başka sıkıntılar var. Ona göre notlarımızı alıp çalışmalarımızı yapalım. Bunun sonucunda da gerekli olanları Bakanlığa sunalım” şeklinde ifade etti. Konfederasyon’un böyle bir etkinliğini  Yalova’da gerçekleştirdik. Alnımızın akıyla bu organizasyonun altından kalktık.” Dedi. Haber- Fotoğraf: Melike İpek