İl Müdürlüğü’nde düzenlenen programa Vali Muammer Erol, Yalova Milletvekili Meliha Akyol, Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, Belediye Başkan Yardımcısı Halit Güleç, Yalova Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nurten Anıl Kalyoncu, İl Müdür Yardımcıları, Şube ve İlçe Müdürleri ile il genelinden kadın çiftçiler katıldı.

Program öncesinde müdürlük yemekhanesinde kadın çiftçilere yemek ikramında bulunuldu. Ardından Yalova Kadın Çiftçileri Bilgi Paylaşımı toplantısına geçildi. İl Müdürü Suat Parıldar Tarladan mutfağa dokunduğu her şeye değer katan, bir gün değil hergün hatırlanması gereken değerli kadın çiftçilerimiz geride bıraktığımız “15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler” ve “16 Ekim Dünya Gıda Günü” münasebetiyle düzenlediğimiz programımıza hoşgeldiniz diyerek başladığı konuşmasında Uluslararası Tarım Üreticileri Derneğinin 1997’ de 15 Ekim'i Dünya Çiftçi Kadınlar Günü olarak ilan ettiğini ifade ederek bu etkinliğin amacının kadın çiftçilerin toplumdaki sosyal statüsünü yükseltmek, tarımda çalışan kadınların, sorunlarına dikkat çekmek, kadınların tarımdaki etkinliğinin artırılmasını sağlamak, kadın çiftçilerin faaliyetlerinin görünür olmasını sağlamak, tüm dünyada bu günde ortak bir ruh oluşturarak farkındalık yaratmak olduğunu söyledi.

Dünya Gıda Gününün de halka güçlü bir mesaj göndermek için önemli bir fırsat olduğunu ifade eden Parıldar, Açlığa son veren nesil biz olabiliriz diyerek bu amaca ulaşmak için herkesin birlikte çalışması gerektiğini söyledi.

İl Müdürü Suat Parıldar konuşmasının devamında;İl Müdürlüğümüz birçok konuda Kadınlarımıza Tarımsal alanda projeler geliştirmiştir. Bu doğrultuda Genç Çiftçi Projeleri ile ilimizde 368 projenin 227 adedi Kadın Çiftçilerimize uygulanmıştır. Bu sayı toplam içerisinde %62’ye karşılık gelmektedir. 2019 yılı içerisinde Ek yoncayı al kaliteli sütü projesi” kapsamında, 30 kadın çiftçimize toplamda 150 da alanda yonca projesi uygulanmış olup yonca tohumu ve gübresi dağıtılmıştır. Yine 2018 yılında ‘’Uzaklarda Arama, Aronya Meyvesi Yalova’da’’ projesi kapsamında 6 kadın çiftçimize 6 da alanda 1002 adet aronya fidanı dağıtılarak bahçe tesis edilmiştir. Aynı şekilde 2018-2019 yıllarında ilimizde İl Özel İdaresi ile ortak yürütülen ‘’Yalova İlinde Meyvecilik Faaliyetlerinin Geliştirilmesi Projesi’’ kapsamında Çilek Yetiştiriciliği Projesi kapsamında 9 kadın çiftçimize 9 da alanda 45 bin adet çilek fidesi verilmiştir.Ayrıca İl Müdürlüğümüz tarafından projelendirilerek Bakanlığımıza sunulan “Sera Modernizasyonu Projesi” kapsamında 10 çiftçimizin serası modernize edilmiş, bunlardan 1 tanesi de Kadın Çiftçimize yapılmıştır. Ayrıca Safran, Güneyköy ve Akköy’de Kadın Kooperatifleri kurulması için çalışmalar yürütülmektedir. Yapılan projelerin ve çalışmaların detaylarını az sonra arkadaşlarımız sizlerle paylaşacaklardır. Elinin değdiği her şeyi güzelleştiren emeğini üretime geçiren kadınlarımızın Dünya Kadın Çiftçiler Gününüz ve dünya gıda gününü kutluyor, programımıza teşriflerinizden ötürü şükranlarımı sunuyorum.dedi.

Suat Parıldar’ın konuşmasının ardından kurum personeli Vijdan Yener Karagöl Kadın Çiftçilere yönelik uygulanan projelerle ilgili sunum eşliğinde bilgiler verdi. Daha sonra örnek kadın çiftçiler kürsüye gelerek kendi uyguladıkları projeleri salonda bulunanlara aktardılar veİl Müdürlüğüne projelerini uygulama konusunda verdikleri gayretli katkılardan dolayı teşekkür ettiler.

Programın sona ermesinin ardından Vali Muammer Erol ve Milletvekili Meliha Akyol kadın çiftçilere karanfil verdi.