Yalova Kent Müzesi’nin açılışına, Yalova Valisi Esengül Civelek, Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, Yalova AK Parti İl Başkanı Mustafa Pehlivan, ve birçok davetli katılım sağladı.

        Açılışın ilk konuşmasını yapan Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, ‘Her hafta bir açılış yapmaya alışmış olsak ta bugün Yalova'nın ilk Kent Müzesini açıyor olmamız, bundan sonra açacağımız müzelerinde ilki olması nedeniyle ayrı bir önemi var. 
   10 gün sonra İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi, Ardından Göç Müzesi, Türk Dünyası Şairler Müzesi gibi 6 tane müzeyi daha Yalova'ya kazandıracağız. Bu müzeler hem Yalova'nın kimliğini kazanmasında etkili olacak hem de Yalova'nın Turizm potansiyeline ciddi katkı sağlayacak’dedi.

    Koçal, ‘Bu müzeler kolay açılmıyor. Mesele sadece gerekli parasal kaynağı sağlayarak buraları açmak değil. Bunların içinin nitelikli olarak doldurulması ve kararların yetkililer tarafından alınmasını sağlamak önemli. Zamanın Kent Konseyi önderliğinde halkında katılımı ile yaptığımız toplantılarla öncelikli olarak bu tarihi binanın rekonstrüksiyon olarak buraya inşa edilmesi hem Kent Konseyinde hem de Belediye Meclisinde oy birliği ile alınan kararla hayata geçti. İçinin de Kent Müzesi olarak kullanılması kararı yine bir konsensüsle sağlandı. Bu bizim için önemliydi. Zira Yalova Merkez de tarihi eser olarak sadece hizmete sokacağımız bu eski hükümet konağı, bir de restorasyonu yakında bitecek olan Rüstempaşa Camimiz var. 1960'lı yıllarda yıkılmış bu binayı tekrar Yalova'ya kazandırmak önemli bir karardı. Tabi ki karar aşamasında o zamanın Yalova Valisi Yusuf Erbay'a da teşekkür etmeden geçemeyeceğim. Onun kararı ve ondan sonra da valilik makamının istikrarlı duruşu ile bugün hayata geçiyor olması kendilerine minnetimizi dile getirme zorunluluğunu önümüze getiriyor. Bundan sonra bu alan ulusal veya uluslararası organizasyonlarla Yalova'lıları sanatla buluşturma alanları olacak’dedi. 
  Koçal tarafından kürsüye davet edilen Şükran Yurdagül, ‘1961 yılında buraya tayin oldum. Burada ki tek kadın memur bendim. Birçok müdürlükte yine bu bina içerisindeydi. En alt katta ise adliye vardı. Bu binada çok fazla hatıralarım var’dedi. 
    Bursa Müzeler Müdürü Enver Sağır,  "Burasının açılması gündeme geldiğinde bizde çok sevindik. Zira bakanlığımız müze sayısını arttırmak istiyor. O nedenle başından sonuna kadar bu müzenin oluşumuna bizde destek verdik. Bugün görüyorum ki bu müze gerçekten de ülkenin en güzel müzelerinden birisi durumuna gelmiş"dedi.
     Yalova Valisi Esengül Civelek, ‘Müzenin yapımına emeği dokunanlara teşekkür ediyorum. Yalova açısından simgesel bir öneme sahuip, tarihe tanıklık eden eski hükümet konağının valiliğimiz uhdesinde ki kültürel varlıklar katkı fonundan desteklenerek yeniden yapılması ve hizmete sunulmasından büyük memnuniyet duyuyorum. Günümüzde Kent Müzeleri, bir ilin dünün, bugünün ve geleceğin tanıtmakta ve kentlilik bilincini oluşturmaktadır. Diğer yandan Kent Müzeleri sadece birikimlerin sergilendiği ziyaret edildiği mekanlar değil, aynı zamanda eğitim etkinliklerinin, sanatsal faaliyetlerin yürütüldüğü mekanlardır"dedi.
     Müzenin yapımında emeği geçenlere teşekkür plaketi verildi ve toplu resim çekildi.

   Yalova Valisi Esengül Civelek, Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal ve davetliler müzeyi gezdiler. 

    Kent Müzesi'nde; Yalova'nın tarihini, ekonomik ve sosyal yapısını anlatan objeler, resim ile sesli ve görsel materyaller yer alıyor. 3 katlı müzenin giriş katında kentimize yön veren kişi ve olayların fotoğraflarla anlatımının yer aldığı panolar bulunuyor. Yine bu katta, Atatürk'ün Yalova'da bulunduğu dönemlerde kaldığı ve bir dalını kesmemek adına tren rayları üzerinde kaydırdığı Yürüyen Köşkü'nün de bir maketi bulunuyor. Duvarlarda bulunan ekranlarda görsel anlamda ilin genel yapısına yönelik bilgiler veriliyor. Binanın bodrum katı; Yalova ile özdeşleşen Termal ilçesinin anlatıldığı bir hamam, Osmanlı Parkı'ndaki Çiçek Halı ve Sugören Köyü'nde sürdürülen İpek Halıcılığı'nı simgeleyen maketlerle renklendirildi. Binanın en üst katında ise Yalova'da ki yöresel kıyafetlerle bezeli insan maketleri bulunuyor.

Haber Foto:Gamze Yüksel